MotoGP

Vinales: „Nem voltam elég makacs, és ennek megfizettem az árát”

A spanyol motoros úgy érzi, 2018 elején akaratosabbnak kellett volna lennie, amikor a Yamaha a műszaki megoldásokról döntött. Vinales beszélt arról is, hogy úgy érzi, túl nagy motor neki az M1-es.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Maverick Vinales a Motorsport-Magazine.com szakoldalnak adott interjúban már elárult több érdekességet, miért is szenvedett a 2018-as szezon nagy részében, de a Motorsport.com hírportállal folytatott beszélgetése során is kiderült néhány részlet. A spanyol például úgy érzi, tavaly év elején nem volt elég határozott, amikor arról kérdezték őt, milyen irányba induljanak el a műszaki fejlesztésekkel, emiatt pedig az ő szava talán kisebb súllyal esett latba a döntésekkor: „2018 elején jóval meggyőzőbbnek kellett volna lennem a műszaki döntések terén, például akkor, amikor azt kértem, hogy próbáljuk ki újra a 2016-os motorblokkot. Nem voltam elég makacs, és ennek megfizettem az árát.”

Többek között azt is elárulta a yamahás, hogy gondjai vannak az M1-es versenygép méreteivel. Ugyanis míg Valentino Rossi a maga 180 centiméterével a mezőny legmagasabb versenyzője, Vinales csak 165 cm-es, ezért neki kisebb motorra lenne szüksége, és most el is kezdett ezért harcolni a hangvillásoknál: „A kezdetektől fogva kisebb motort kérek a Yamahától, mert amivel eddig mentem, az túl nagy volt nekem. Emlékszem, tökéletesen passzoltam a Suzukira, bárhova elértem rajta, míg az M1-nél az az érzésem, hogy túl nagy a motor. Nehéz megváltoztatni a teljes versenygépet, de ha figyelembe vesszük az erőforrást, néhány részletet és az aerodinamikát, a különbség igen jelentős lehet.”

A tavaly a Phillip Island-i futamon a Yamaha 25 futamos nyeretlenségi szériáját megszakító motoros arról is beszélt, hogy rosszul kezelték az eddigi főmérnöke, Ramon Forcada leváltásával kapcsolatos feszültséget: „Miután kiderült, hogy Ramon Forcada már nem fog velem dolgozni, a dolgok nem alakultak a legjobban. Azt gondolták, ez az én döntésem volt, de erről nem dönthetek egyoldalúan. Ezt a döntést a Yamahával közösen hoztuk meg. Teljesen fölösleges volt a feszültség. Műszaki szempontból elég nehéz volt nála jobbat találni, de úgy tekintettek rám, mint az egyedüli felelősre a távozása kapcsán, pedig ez nem így volt. Emiatt elég rossz időszakunk volt” – ismerte el a szimbolikus megújulás részeként rajtszámot is váltó Vinales, akinek az oldalán Esteban Garcia dolgozik a 2019-es szezonban.

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások