Formula-E

Világbajnoki státuszt kap jövő évtől a Formula-E

Megtörtént a megállapodás arról, amelyet egy ideje már valószínűsíteni lehetett: a 2020/2021-es szezontól kezdődően az elektromos sorozat megnyerése is világbajnoki címet jelent majd a pilóták számára.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Jelen pillanatban mindösszesen négy világbajnokság fut az FIA égisze alatt: a Formula-1, a rali-világbajnokság (WRC), a ralikrossz-világbajnokság (WRX) és az endurance- vagy hosszútávú-világbajnokság (WEC). Néhány évvel ezelőtt még a WTCC is ide tartozott, ám miután a TCR-kategóriában hivatalosan nincsenek gyártók, márpedig azok jelenléte a vb-státusz egyik fő feltételének számít (a másik, hogy legalább három kontinensre ellátogasson a széria), a túraautózás jelenlegi elitkategóriája, a WTCR Túraautó-világkupa megnyerése nem jelent vb-címet a versenyzők számára.
 
Jövőre azonban újra egy ötödik bajnokságot köszönthetünk az FIA vb-k sorában, ugyanis ma bejelentették, hogy a Formula-E is megkapja ezt a státuszt a 2020/2021-es idénytől kezdődően. Az elektromos sorozat a 2014-es indulása óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend az autógyártók körében, a nemrég elindult hatodik szezonban a Porsche és a Mercedes csatlakozásával már nem kevesebb, mint tíz gyártó érdekelt az FE-ben, így csak idő kérdése volt, hogy mikor válik hivatalosan is világbajnoki szintű sorozattá.
 
„Mindig az volt a célkitűzésünk, hogy egy nap FIA világbajnoksággá váljunk” – mondta el Alejandro Agag, a Formula-E alapítója. „Minden, amit eddig csináltunk és elértünk ezért a különleges pillanatért történt. Ennek a státusznak az elérése még nagyobb hitelességet ad a már amúgy is teljes értékű versenyzési formulának és látványos sportterméknek. Ez a megállapodás végleg az együléses sorozatok élmezőnyébe repíti a Formula-E-t. Elképesztő erőfeszítés áll a háttérben az érintett emberek részéről, és mindez nem lett volna lehetséges Jean Todt FIA-elnök támogatása nélkül. Most már kimondhatjuk, hogy elértük ezt, de ez még csak az új fejezet kezdete.”

Fotó: Formula-E Media


Hozzászólások