E-sport Egyéb

Verstappennel egy pályán debütál a M1RA e-sportcsapata

Michelisz Norbert szimulátoron kezdte az autóversenyzést, és most a Bári Dáviddal közösen alapított versenycsapata, a M1RA e-sportolókkal bővült. Rögtön komoly nemzetközi megméretésen mutatkozik be a magyar formáció: a hétvégi Le Mans-i 24 órás szimulátorversenyen a legutóbbi Forma–1-es futamot megnyerő Max Verstappen is részt vesz.
Négy szimulátorversenyzővel indul a M1RA Esports, akik közül Báldi Gergő hagyományos autóversenyzésben is bizonyított már, 2016-ban magyar országos bajnok volt. Mellette Zsupanek Bence, Nagy Dávid és Csuti Zoltán alkotja a négyfős e-sportcsapatot, akik mindannyian tapasztalt szimulátor-versenyzőnek számítanak. 

A M1RA Esports július 6-7–én a Le Mans-i 24 órás nemzetközi szimulátorversenyen debütál a GTE-kategóriában, amelyen Báldi Gergő, Nagy Dávid és Zsupanek Bence vezeti a 28-as rajtszámú BMW M8-at. A legendás pálya nyomvonala lézerszkennelt, ami garantálja a valósághűséget, a platformot pedig az egyik legélethűbb szimulátorprogramnak tartott rFactor 2 biztosítja.

Előselejtezőn kellett megszerezni az indulási jogot, és a mezőny erejét mutatja, hogy a Williams hivatalos e-sportcsapata, illetve a Team Redline is a nevezők között szerepel. Utóbbi a legsikeresebb szimulátorcsapatok egyike, amely ezúttal többek között egy Forma–1-es pilótával, a legutóbbi ausztriai futamot megnyerő Max Verstappennel vesz részt a versenyen az LMP2-es kategóriában.

További versenyeken is rajthoz áll idén a M1RA szimulátorcsapata, amely a tervek szerint az FIA WTCR később induló hivatalos e-sportbajnokságának is állandó indulója lesz. Ebben a sorozatban már ugyanolyan Hyundai i30 N TCR-t, pontosabban annak a virtuális változatát vezetik majd a M1RA pilótái, mint amivel a TCR Európa-kupában versenyez a csapat.

Bári Dávid, a M1RA csapatvezetője: „Amikor szimulálunk, egy rendszer számítógépes modelljén tanulmányozzuk a valóság egy meghatározott szeletének viselkedését. Azért alapítottunk e-sportcsapatot, mert ezáltal tovább bővül a kollektív tudásunk, a hagyományos és virtuális versenyzésben megélt tapasztalataink kölcsönösen erősítik egymást. Az elsődleges cél, hogy a dinamikusan fejlődő szimulátor-versenyzésben is a lehető legmagasabb szinten, a legerősebb ellenfelekkel szemben bizonyítsunk.”

Báldi Gergő, a M1RA e-sportolója: „Annak idején Michelisz Norbert inspirált, ezért hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy a M1RA e-sportcsapatának tagja lehetek. A többiek nevében is elmondhatom, hogy hálásak vagyunk a lehetőségért, és minden eddiginél keményebben dolgozunk majd azért, hogy szép sikereket érjünk el, méltóképpen képviseljük a M1RA-t.”

A Le Mans-i 24 órás szimulátorverseny időterve:

Július 6., szombat
14:00 – Szabadedzés
14:30 – Kvalifikáció
15:00 – Rajt

Információk a versenyzőkről:

Báldi Gergő
2008 óta hobbiból versenyzett szimulátoron, és egy napon a Race of Champions online bajnokságban induló Michelisz Norberttel került egy futamba. Ennek hatására kezdett komolyabban foglalkozni a versenyzéssel. Öt bajnoki címet szerzett a Virtual SimRacingben, és lehetősége volt kipróbálni magát a Formula SimRacing világbajnokságán a legjobb virtuális formulapilóták ellen. 2017-ben az FIA WTCR hivatalos e-sportbajnokságában második lett, 2018-ban pedig a negyedik helyet szerezte meg. A szimulátorversenyzés mellett valódi versenyautóban is bizonyított már, 2016-ban magyar országos bajnok lett egy Suzuki Swift volánja mögött.

Zsupanek Bence
Már több mint tíz éve résztvevője különböző szimulátor-bajnokságoknak, de az igazi áttörést 2014 hozta meg számára. Megnyerte a Virtual SimRacing GP2-es bajnokságát, valamint a Le Mans-i 12 órás virtuális endurance versenyen is győzött. Ezután több nemzetközi szériákban érdekelt csapat is felfigyelt rá, aminek köszönhetően 2015-ben a GPVWC Formula Challenge-ben indult, és Barcelonában az első nemzetközi győzelmét aratta. A bajnokságot végül legjobb újoncként a harmadik helyen zárta. Később a GPVWC Supercupban is a dobogó a harmadik fokán végzett.

Nagy Dávid
A hajdúböszörményi szimulátorosnak több mint tíz éves tapasztalata van, amely során rFactorral, Race 07-tel, rFactor 2-vel, Asetto Corsával és RaceRoommal is gyakorolt. Hosszabb ideig volt Magyarország egyik legnagyobb szimulátoros közösségének, a Virtual SimRacingnek állandó indulója, amely során Race 07-ben több bajnoki címet is szerzett. 2017-ben a WTCC hivatalos e-sportbajnokságában top 10-es helyezést ért el. Ezután egy év szünetet követően 2019-ben az ADAC GT Masters virtuális bajnokságának németországi döntőjében tért vissza, amelyen Báldi Gergővel egy csapatot alkotva a negyedik helyet szerezte meg.

Csuti Zoltán
Kecskeméten gépészmérnökként dolgozik, de 2010 óta komolyabban foglalkozik a szimulátor-versenyzéssel is. Több országos bajnoki címet szerzett, például 2012-ben a MASZOSZ által rendezett virtuális Forma–1-es szériában. Ugyanebben az évben a Formula SimRacing szervezésében zajló világkupán a harmadik helyet szerezte meg. 2014-ben megnyerte a Virtual SimRacing Formula Masters bajnokságát, amelynek fődíjaként tesztvezetéshez jutott egy Suzuki Swift-kupás versenyautóval az Euroringen.

M1RA Motorsport Press Office


Hozzászólások