F1

Verstappen vs. Leclerc a vb-dobogóért, Toro vs. Renault az ötödik helyért – előzetes

Leclerc szerint érdekes verseny lesz, Hülkenberg – legalábbis ideiglenesen – elköszön, Gasly a hatodik helyért vív harcot, Ricciardo pedig küzdeni akar – a versenyzők nyilatkozataiból válogattunk a szezon utolsó versenyhétvégéje előtt.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Hát, ez is eljött: elérkeztünk a 2019-es Formula-1-es idény utolsó versenyhétvégéjéhez, az Abu Dhabi-i Nagydíjhoz, mely 2014 óta ad otthont a királykategória szezonzáró futamának. Ugyan a lényegi kérdések már eldőltek, de mégis vannak még nyitott dolgok, például hogy a Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc megszerzi-e a harmadik helyet a szezon végén Max Verstappen előtt, vagy a holland végez dobogós helyen a bajnokságban. De akár az is, hogy a Toro Rosso képes lesz-e olyan eredményt elérni, hogy meg tudják előzni a Renault csapatát a 21 futamos szezon befejeztével, akik egyébként 11 évet vártak arra, hogy 2008 után ismét ott lehessenek a dobogón. Idén ez kétszer is sikerült a faenzai alakulatnak – most pedig nézzük meg, hogy az alábbi versenyzők mit is várnak az emírségekbeli futamtól:
 
Charles Leclerc (Ferrari): „Abu Dhabi a szezon utolsó versenye, a paddock nagy része pedig valószínűleg várja, hogy élvezhessék végre a szünetet. Az én szemszögemből nézve, elég szomorú vagyok, hogy a következő pár hónapban nem érezhetem az adrenalint a kormány mögött, de ezen a versenyen mindenki a maximumig fogja nyomni, mivel a legtöbb versenyzőnek már nincs mit veszítenie. A verseny napfényben kezd és sötétben végződik, ami egy különleges érzést ad, mivel sehol máshol nem tapasztalunk ilyet. A másik pedig, hogy a gumikopás is más, amit meg kell szoknunk, szóval előre kell majd gondolkodnunk. Ez mindig érdekessé teszi a versenyt, én pedig nagyon várom már az idei utolsó kiruccanásomat a Ferrarival.”
 
Sebastian Vettel (Ferrari): „Amellett, hogy ez a 2019-es szezon utolsó versenye, az Abu Dhabi-i Nagydíj nagy részben a 2020-as idény kezdete is, mert a legtöbb csapat itt próbálja ki a jövő évre szánt fejlesztéseit a pénteki szabadedzéseken. Aztán ahogy az lenni szokott, a következő kedden és szerdán van egy tesztünk, amikor majd értékeljük a jövő évi és a 2021-es es gumikat.  Yas Marina jellemzői közé tartozik, hogy sok lassú és közepes gyorsaságú kanyart tartalmaz, és Sao Paolóval ellentétben a Pirelli a három leglágyabb keveréket viszi majd a versenyre. Úgy tűnik, hogy egykiállásos futamunk lesz, mert a két DRS-zóna ellenére nagyon nehéz előzni, ami azt jelenti, hogy fontos az időmérőn jól teljesítsünk. Ez egy lehetőség számunkra, hogy a lehető legjobban fejezzük be a szezont, de tudjuk, hogy szoros lesz a verseny és izgalmas is.”
Nico Hülkenberg (Renault): „Volt három emlékezetes évem a Renault-val, voltunk fent, voltunk lent, de élveztem, amíg itt lehettem versenyzőként. Volt néhány nagyszerű eredményünk, és „majdnem” pillanataink is, amikre nagyon sokáig emlékezni fogok.  – utalt itt azokra a helyzetekre a német, amikor dobogóközeli szituációkba került. „Szeretném megköszönni mindenkinek az erőfeszítéseit a csapatnál, beleértve a mérnökeimet és a szerelőimet az elmúlt 61 verseny alatt. Még egy van hátra, és mindent beleadunk a lehető legjobb eredményért.”
 
Pierre Gasly (Toro Rosso): „A szezon utolsó versenye mindig egy különleges hétvége, és mindenkinek nagyon fontos lesz a Toro Rossónál, mert olyan erősen akarjuk befejezni a konstruktőri bajnokságot, ahogy csak lehet, nekem pedig itt az esély, hogy a három nagycsapat közt a legjobb helyen végezzek a pilóták versenyében. Jól szeretnénk befejezni ezt a szezont, nem csak azért, hogy büszkék legyünk magunkra, hanem azért is, mert nagyban hatással van a fejlesztési munkánkra és a teljesítményszintünkre, ahol végzünk a bajnokságban.”
 
Daniel Ricciardo (Renault): „A szezon utolsó versenye mindig is egy különleges hétvége. Jó lenne azzal a lendülettel folytatni, mint ami megvolt a szezon utolsó részében, és ismét pontokat szerezni. Abu Dhabi egy elég jó pálya számomra, és remélem élvezetes verseny lesz, szóval már nagyon várom, hogy pályán legyek, és erősen fejezzük be a szezont. Bár van rajtunk nyomás, hogy harcolni kell a konstruktőri ötödik helyért, de ez azt jelenti, hogy legalább van miért küzdenünk, én pedig szeretem ezt az érzést.”
 
George Russell (Williams): „Vegyes érzéseim vannak most, mivel ez lesz az év utolsó versenye, de ezzel együtt izgatott is vagyok, mivel visszatérhetek az Abu-Dhabi-i meleg időjárásba. Jó emlékeim vannak innen, különösen tavalyról, amikor megnyertem a Formula-2-es bajnokságot. Az egy nagyon különleges érzés volt, és erre jó hosszú ideig emlékezni fogok.”

Fotó: Red Bull Content Pool, Renault Sport Media


Hozzászólások