F1

Véglegesítették az F1 és a Formula-E 2020-as naptárát

Pénteken ülésezett a Motorsport Világtanács, amely többek között a száguldó cirkusz és az elektromos sorozat soron következő szezonjának menetrendjét is hivatalossá tette.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Kezdjük a Formula-1-gyel, hiszen azt el lehet intézni néhány szóval, ugyanis az FIA Motorsport Világtanácsa teljes egészében elfogadta az F1 vezetősége által hetekkel ezelőtt közzétett versenynaptárt. Amely így most már hivatalosan is 22 fordulóból fog állni: új érkezőként csatlakozik Hanoi (Vietnami Nagydíj) és Zandvoort (Holland Nagydíj), míg a körforgásból kiesik a hockenheimi Német Nagydíj. Emellett azt is megerősítették, hogy két háromnapos tesztre fog sor kerülni a holtidényben Barcelonában: az elsőre február 19-től 21-ig, a másodikra február 26-tól 28-ig.
 
A WMSC ezen kívül tárgyalt a 2020-as sportszabályzat esetleges módosításairól is, ám ezeknek elfogadásához még szükséges a csapatokat is tömörítő F1 Bizottság jóváhagyása egy online voksolás során. Bár az FIA közleménye nem részletezte, vélhetően a javaslatok között szerepel többek között az is, hogy néhány helyszínen a hagyományos időmérő edzések helyett kísérleti jelleggel fordított rajtrácsos kvalifikációs versenyeket futnának. Bár az ügyben megkérdezett versenyzők egyöntetűen ellenezték az újítást – Sebastian Vettel például egyenesen „ostobaságnak” titulálta –, Ross Brawn, az F1 sportért felelős vezetője kihangsúlyozta: egyelőre csak kísérleti jelleggel kerülne sor ilyen versenyekre.
 
A Formula-1 végleges 2020-as versenynaptára:
Március 15. Ausztrál Nagydíj Melbourne
Március 22. Bahreini Nagydíj Szahír
Április 5. Vietnami Nagydíj Hanoi
Április 19. Kínai Nagydíj Sanghaj
Május 3. Holland Nagydíj Zandvoort
Május 10. Spanyol Nagydíj Barcelona
Május 24. Monacói Nagydíj Monte-Carlo
Június 7. Azerbajdzsáni Nagydíj Baku
Június 14. Kanadai Nagydíj Montreal
Június 28. Francia Nagydíj Paul Ricard
Július 5. Osztrák Nagydíj Spielberg
Július 19. Brit Nagydíj Silverstone
Augusztus 2. Magyar Nagydíj Hungaroring
Augusztus 30. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps
Szeptember 6. Olasz Nagydíj Monza
Szeptember 20. Szingapúri Nagydíj Szingapúr
Szeptember 27. Orosz Nagydíj Szocsi
Október 11. Japán Nagydíj Suzuka
Október 25. USA Nagydíj Austin
November 1. Mexikói Nagydíj Mexikóváros
November 15. Brazil Nagydíj Interlagos
November 29. Abu Dhabi Nagydíj Yas Marina
 
Rátérve a Formula-E-re: az elektromos széria 2019/2020-as menetrendjében már több a változás az előzetes publikált változathoz képest. A szezon továbbra is a november 22-23-i hétvégén startol Szaúd-Arábiában, méghozzá rögtön dupla futammal, ezt követően viszont már csak 2020-ban gurulnak pályára az autók, a korábban helyszín nélküli december 14-i fordulót ugyanis végül törölték a naptárból. Januárban így Chilében folytatódik az évad, onnan Mexikóba utazik a mezőny, majd jön beugró-visszatérőként Marrakesh, amely az elmúlt hónapok civil tüntetései miatt erre az idényre kikerülő Hongkong helyét veszi át.
 
Az előző változatban ugyancsak még üresen álló március 21-i futamot a kínai Sanya kapta meg, ahol második alkalommal rendeznek majd futamot. Áprilisban Róma és Párizs révén két európai forduló jön, majd következik két vadonatúj verseny a Szöul ePrix és a Jakarta ePrix formájában. Június második felében Berlin felé veszi az irányt a Formula-E mezőnye, majd a versenyzők átrepülnek New Yorkba, míg a duplafutamos fináléra július végén kerül sor Londonban, méghozzá a sorozat történetének első félig fedett versenypályáján.
 
A Formula-E végleges 2019-2020-as versenynaptára:
November 22-23. Ad Diriyah, Szaúd-Arábia
Január 18. Santiago, Chile
Február 15. Mexikóváros, Mexikó
Február 29. Marrakesh, Marokkó
Március 21. Sanya, Kína
Április 4. Róma, Olaszország
Április 18. Párizs, Franciaország
Május 3. Szöul, Dél-Korea
Június 6. Jakarta, Indonézia
Június 21. Berlin, Németország
Július 11. New York, Egyesült Államok
Július 25-26. London, Egyesült Királyság
 
Fotó: Hungaroring Média


Hozzászólások