Egyéb motorsport

Vasárnap Böröczky Pepire emlékeznek barátai a Közlekedési Múzeumban

2013. március 3-án, azaz most vasárnap lenne 65 éves Böröczky József, mindenki Pepije, a kiváló humorista és motorsport-szakkommentátor, a motorversenyzés és a magyar versenyzők valaha volt legnagyobb szurkolója és leglelkesebb támogatója. Ez alkalomból barátai vasárnap 15 órától a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban fognak emlékezni rá.
Csak az hal meg, akit elfelejtenek – akire szerettei és barátai halála után is jó szívvel emlékeznek, az örökké köztük fog élni. Márpedig Böröczky Pepit nem lehet elfelejteni. Ő volt az az ember, akit mindenki szeretett, akivel valaha kapcsolatba került, hiszen életvidám, nyíltszívű, közvetlen természete folytán nem is lehetett rá haragudni. Ő volt az a személy, akit mindenki ismert és szeretett nemcsak idehaza, de külföldön, a MotoGP depójában is, és olyan világsztárokat mondhatott személyes jó barátjának, mint Phil Read, Giacomo Agostini vagy Valentino Rossi.    
 
Mindenki szerette őt, mert ő is szeretettel fordult mindenkihez, minden motorversenyzőt egyformán csodált bátorságáért és tehetségéért, és nem volt olyan levert hangulat vagy búskomor szituáció, amelyben ő ne tudott volna megnevettetni bárkit.

„Áldottak az ily emberek, kik éltökben nem vétettek senkinek, s kik holtok után is föl-fölvidítják azon néhányakat, kik egykor ismerték” – írja Petőfi Sándor A hóhér kötele című regényében, és mintha csak Böröczky Pepire öntötték volna ezeket a szavakat.

De szerették őt azok is, akik nem ismerték személyesen, hiszen kabaréin keresztül ezreket nevettetett meg, és a MotoGP-versenyek szakkommentátoraként szurkolók milliói élhettek át vele együtt olyan örökre felejthetetlen, sporttörténelmi pillanatokat, mint amilyen Talmácsi Gábor világbajnoki címe volt 2007. november 4-én.

Pepinek szívügye volt a régi nagy legendák emlékének ápolása is, és éveken át ő szervezte a Drapál János-megemlékezéseket. Ha valamelyik nap, akkor az ő születésnapja tehát biztosan alkalmas arra, hogy ne csak rá emlékezzünk, de a motorsportok valamennyi elhunytjára, Kesjár Csabára, Drapálra, Pepi nagy kedvencére, Marco Simoncellire és mindazokra, akik ma már az égi versenypályákon köröznek, Pepi fergeteges kommentálása mellett.

Vasárnap délután tehát nemcsak Böröczky Pepire fognak emlékezni barátai – beleértve a zuglói polgármesteri hivatal és a Mikroszkóp Színpad képviselőit és a magyar motoros társadalom színe javát –, de mindarra a szellemiségre is, amit életében képviselt. A szervezők szeretettel várnak mindenkit vasárnap 15 órától a Közlekedési Múzeumban. Emlékezzünk együtt Pepire 65. születésnapja alkalmából.

Egyúttal ezúton is szeretnénk jobbulást és gyors felépülést kívánni Talmácsi Gábornak és Németh Balázsnak, akik a Supersport világbajnokság phillip islandi futamán buktak és szenvedtek sérüléseket, a H-Moto Team fiatal hölgyversenyzőjét, Kis Viktóriát pedig Isten éltesse sokáig születésnapja alkalmából, amit ma ünnepel.  


Hozzászólások