WTCR

Változik a kompenzációs súlyok számítása a WTCR-ben

2020-tól már csak az időmérős köröket kalkulálják bele a Túraautó-világkupa súlykompenzációjába, emellett külön díjazzák majd a legtöbb pontot gyűjtő újoncot is.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Nemcsak a jövő évi versenynaptárt, hanem több kisebb-nagyobb szabályváltoztatást elfogadtak a WTCR-rel kapcsolatban a Motorsport Világtanács szerdai ülésén. Ezek közül a legfontosabb, hogy 2020-tól kezdődően változik a kompenzációs súlyok – azaz nem a BoP, hanem a bajnokság saját kompenzációs rendszerének – számítása.

Egyfelől már csak az időmérős köröket fogják számításba venni, ezzel azt igyekeznek elérni, hogy a csapatok és a pilóták ne próbáljanak meg a futamokon a tempó visszafogásával trükközni a jobb súlyértékek elérése érdekében. Másfelől mostantól a WTCR illetékesei kiveszik az adott hétvégére kiosztott kompenzációs súlyok értékeit az adott kalkulációból – hogy ezt pontosan milyen képlet alapján teszik meg, arról nincs információ, mindenesetre ezzel pedig a súlykompenzációk három fordulónkénti hullámzását igyekeznek kiiktatni.

Ezen túl azt is bejelentették, hogy jövőre külön értékelik majd a szezon során legtöbb pontot gyűjtő újoncot is: ebben az értékelésben a 23 évnél fiatalabb, a WTCR-ben vagy a WTCC-ben az évad előtt maximum három versenyen rajthoz álló pilóták vehetnek részt. Idén amúgy ezt a „kategóriát” toronymagasan Mikel Azcona nyerné Tassi Attila előtt.

Mindezek mellett pedig már apróság, hogy további három évvel, azaz 2022 végéig meghosszabbították az Eurosport Events WTCR-promóteri szerződését az FIA-val.

Fotó: WTCR Media


Hozzászólások