MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Assen, Futam: Történelmi Mahindra-siker a történelmi versenyen

Fantasztikus futammal nyitotta a vasárnapot a legkisebb géposztály Assenben. A győzelem sorsa csak az utolsó métereken dőlt el: Bagnaia a sikánból kigyorsítva állt az élre, megszerezve saját maga és a Mahindra első győzelmét. A dobogóra Migno és Giannantonio állhatott fel. Binder csak a 12. lett, ám az utolsó kör eseményeit még vizsgálja a versenybíróság.
Papdi Tamás 2016.06.26. 11:47:54
Olvasási idő: 5 perc
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron!

Vasárnap 11:00-kor vette kezdetét a történelem első vasárnapi Holland TT-je a Moto3-as verseny képében, ugyan még szárazon, de a fellegek már fenyegetően gyülekeztek a pálya felett. Fenati remekül kapta el a rajtot, sikerült az élre ugrania, Bastianini pedig annyira igyekezett visszavenni az első helyet, hogy még Binder is megelőzte, ám jól mutatja a mezőny szorosságát, hogy a célvonalat már csak ötödikként szelte át a kör végén.
 
A második kör nem csak parázs csatákat, hanem balesetet is hozott: Rodrigo elesett a motorral, a mögötte érkező Quartararo pedig eltalálta a gazdáját vesztett motor első kerekét, de szerencsére egyikőjüknek sem lett nagyobb baja. Eközben az élmezőny nem akadt szétszakadni, sőt: az első 14 motoroe lényegében egy bolyt alkotott! A vezető pozícióért Fenati és Bagnaia harcolt, de rövidesen Giannantonio lépett elő az éllovas olasz legfőbb üldözőjévé, már ha ebben a bolyban kiosztható volt ilyen titulus. A vezetést azonban hamarosan nem ő, hanem Bagnaia ragadta magához, míg Binder meleg pillanatokat élhetett át.
Szoros küzdelem jellemezte az egész versenyt 
 
A hetedik kör végén újabb, előre ijesztőnek tűnő balesetet láthattunk: Bastianini motorja repült el a sikánban, az érkező Guevara pedig ugyan elkerülte a pattogó motort, de így is elesett. Szerencsére egyik motorosnak sem lett komoly baja.  Elöl továbbra sem csitult sokat az őrület, féltávnál éppen Migno, Fenati, Bulega, Binder, Bagnaia volt az első öt sorrendje, de mire egy kör elteltével átértek a célvonalon, már Fenati vette át Bulegától a vezetést. A kiesettek listájára eközben Masbou és Suzuki is feliratkozott.
 
A Sky VR46 motorosát Migno váltotta az élen, míg hét körrel a vége előtt Binder rontott nagyot: a vb-éllovas kis híján elesett, és bár ezt elkerülte, Tolnán-Baranyán keresztül tudott csak visszamenni a pályára, így minden esélye elszállt egy jó eredményre. A győztes személye továbbra is megjósolhatatlan volt, öt körrel a vége előtt még mindig egy tucatnyian alkották a vezető bolyt, ezúttal épp Bagnaia vezetésével. Egy kör múlva biztossá vált, hogy nem Bastianini zsebeli be a 25 pontot: nekiment Bulega hátsó kerekének a tízes kanyarban és a kavicságyban ért véget a versenye.
Binder nagyott hibázott, így búcsút mondhatott a jó eredménynek
 
Két körrel a vége előtt Fenati, Bagnaia, Antonelli, Gannantioni, Migno, Danilo alkotta az első hat helyezettet, ők egy hajszálnyira megléptek a többiektől. Az utolsó kört Bagnaia, Andtonelli és Fenati kezdte a dobogós pozíciókban, de az első kanyarból már Antonelli jött ki elsőként, rövidesen pedig Fenati is túllépett rajta, sőt, a kör felénél a vezetést is átvette! Lélegzetvételnyi előnyre is szert tett, ám a hihetetlen tempóban (és többekhez hasonlóan nem teljesen a pályán) érkező Migno megelőzte őt az utolsó sikán előtt.
 
A győzelem azonban mégsem az övé lett: onnan  kijövet ugyanis Bagnaia-nak sikerült nála jobban kigyorsítania, így övé lett a 25 pont – és saját maga valamint a Mahindra első győzelme. A dobogóra még Migno és Giannantoni állhatott fel, míg Fenatinak be kellett érnie a negyedik hellyel. A verseny azonban nem ért véget a kockás zászló leintésével, ugyanis az utolsó kör eseményeit még vizsgálja a versenybíróság, így elképzelhető utólagos büntetések kiszabása. Versenykörülmények között legközelebb három hét múlva találkoznak a mezőny tagjai Németországban, a Sachsenringen.

A futam végeredménye:
 
  Versenyző Csapat Motor Hátrány
1. Francesco BAGNAIA ASPAR Mahindra Team Moto3 Mahindra 38'11.535
2. Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing Moto3 Honda +0.039
3. Andrea MIGNO SKY Racing Team VR46 KTM +0.018
4. Romano FENATI SKY Racing Team VR46 KTM +0.084
5. Niccolo ANTONELLI Ongetta-Rivacold Honda +0.136
6. Jules DANILO Ongetta-Rivacold Honda +0.161
7. Nicolo BULEGA SKY Racing Team VR46 KTM +0.826
8. Joan MIR Leopard Racing KTM +0.839
9. Bo BENDSNEYDER Red Bull KTM Ajo KTM +1.023
10. Lorenzo DALLA PORTA Estrella Galicia 0,0 Honda +1.038
11. Philipp OETTL Schedl GP Racing KTM +1.153
12. Brad BINDER Red Bull KTM Ajo KTM +12.169
13. Jakub KORNFEIL Drive M7 SIC Racing Team Honda +15.641
14. Maria HERRERA MH6 Team KTM +18.518
15. Livio LOI RW Racing GP BV Honda +18.549
16. John MCPHEE Peugeot MC Saxoprint Peugeot +18.602
17. Darryn BINDER Platinum Bay Real Estate Mahindra +36.919
18. Stefano VALTULINI 3570 Team Italia Mahindra +41.562
19. Adam NORRODIN Drive M7 SIC Racing Team Honda +41.647
20. Lorenzo PETRARCA 3570 Team Italia Mahindra +54.639
21. Fabio SPIRANELLI CIP-Unicom Starker Mahindra +55.295
22. Danny WEBB Platinum Bay Real Estate Mahindra +1'04.271
Nem ért célba:
  Enea BASTIANINI Gresini Racing Moto3 Honda 4 kör
  Andrea LOCATELLI Leopard Racing KTM 4 kör
  Alexis MASBOU Peugeot MC Saxoprint Peugeot 10 kör
  Tatsuki SUZUKI CIP-Unicom Starker Mahindra 10 kör
  Juanfran GUEVARA RBA Racing Team KTM 15 kör
  Aron CANET Estrella Galicia 0,0 Honda 16 kör
  Gabriel RODRIGO RBA Racing Team KTM 21 kör
  Fabio QUARTARARO Leopard Racing KTM 21 kör
  Khairul Idham PAWI Honda Team Asia Honda 21 kör
Nem fejezte be az első kört:
  Albert ARENAS ASPAR Mahindra Team Moto3 Mahindra 0 kör

Fotók: crash.net
Papdi Tamás
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast