Dakar motor

Szakaszt nyert a Yamaha, Barreda kiesett

A harmadik napig kellett várni az első komoly fordulatra a motorosoknál: az összetettben eddig vezető hondás bukott és feladta a viadalt, de két fő üldözője is eltévedt. Xavier de Soultrait így első részsikerét aratta, Pablo Quintanilla pedig az élre állt.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Egy 331 km-es szelektívvel folytatódott szerdán a 41. Dakar rali a motorosok számára San Juan de Marcona és Arequipa között. A harmadik napon pedig megtörtént az első igazi dráma a kategóriában: a nagy esélyesnek tartott, a szakasz előtt még vezető Joan Barreda ugyanis kiesett. A hétfői nyitóetapon 23. részsikerét jegyző spanyol előbb több mint egy órát vesztegelt a dűnék között, majd pedig hatalmasat bukott egy sziklás-ködös szakaszon. Bár Barreda maga megúszta az esést, a Hondája rommá tört, így helikopterrel volt kénytelen elhagyni a helyszínt, így idén sem szerzi meg a hőn áhított első összetett győzelmét.
 
De nemcsak neki adódtak gondjai szerdán: az összetettben addig második és harmadik helyen álló Matthias Walkner és Ricky Brabec egyaránt eltévedt, és ezzel több mint húsz percet veszített, de Toby Price is csaknem negyed órát bukott. A szakaszt így végül a táv harmadától élre álló Xavier de Soultrait nyerte, saját maga és a Yamaha idei első sikerét aratva ezzel. Előnye azonban mindössze 15 másodperc volt a célban a Husqvarnát erősítő Pablo Quintanillával szemben, aki ezzel át is vette a vezetést az összesítésben.
 
Mögé a harmadik etapon harmadikként záró Kevin Benavides jött fel a Hondával, de az ő hátránya is bő 11 perc. A KTM három bajnoka közül csak Sam Sunderland teljesített problémamentes napot, ezzel pedig immár ő foglalja el a bronzérmes pozíciót a tabellán, megelőzve a Yamaha vezéremberét, Adrien van Beverent – ezzel négy márka versenyzői állnak az első négy helyen jelenleg. De Soultrait a mai győzelme ellenére is csak hatodik, míg a címvédő Walkner egészen a nyolcadik pozícióig csúszott vissza.
 
A román színekben szereplő, de magyar származású Gyenes Emanuel végig az 50-55. hely környékén motorozott a szerdai etap során, végül az 51. legjobb idővel hozta be a KTM-jét, ezzel összesítésben is feljött az 52. pozícióba. A mezőny másik magyar anyanyelvű indulója, a vajdasági Saghmeister Gábor már hétfőn feladni kényszerült a viadalt az olajpumpa meghibásodása miatt.

A quadosok mezőnyében Jeremias Gonzalez Ferioli megtörte Nicolas Caviglassio egyeduralmát és behúzta első szakaszgyőzelmét a 2018-as Dakaron, ám mivel két percnél is kevesebbet vert honfitársága, a tavalyi ezüstérmes továbbra is fölényesen vezet összetettben: előnye csaknem fél óra a második helyre előrelépő Feriolival szemben. A harmadik helyet a szakaszon és a tabellán is Gustavo Gallego foglalja el, teljessé téve a Yamaha és az argentinok dominanciáját.
 
A 3. szakasz végeredménye:
Motorosok: 1. Xavier de Soultrait (Yamaha) 4:07:02 ó., 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) + 15 mp., 3. Kevin Benavides (Honda) + 2:37 p., 4. Adrien van Beveren (Yamaha) + 6:42 p., 5. Sam Sunderland (KTM) + 8:26 p., 6. Paulo Goncalves (Honda) + 9:31 p., ... 51. Gyenes Emanuel (KTM) + 1:45:57 ó.
Quadosok: 1. Jeremias Gonzalez Ferioli (Yamaha) 5:16:03 ó., 2. Nicolas Caviglassio (Yamaha) + 1:44 p., 3. Gustavo Gallego (Yamaha) + 10:50 p.
 
Az összetett állása három szakasz után:
Motorosok: 1. Quintanilla 8:34:28 ó., 2. Benavides + 11:23 p., 3. Sunderland + 12:12 p., 4. Van Beveren + 13:29 p., 5. Toby Price (KTM) + 15:17 p., 6. De Soultrait + 16:52 p., 7. Ricky Brabec (Honda) + 18:02 p., 8. Matthias Walkner (KTM) + 21:14 p., 9. Goncalves + 25:11 p., 10. Andrew Short (Husqvarna) + 29:15 p., ... 52. Gyenes + 3:29:06 ó.
Quadosok: 1. Caviglassio 10:57:12 ó., 2. Gonzalez Ferioli + 29:52 p., 3. Gallego + 30:20 p.
 
Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások