Supersport

Supersport teszt Barcelonában: Aegerter a leggyorsabb

A héten Barcelonában tesztel a Superbike világbajnokság, a betétsorozataival együtt. Az első két nap a Supersporté volt.
Kétnapos teszten vett részt a Supersport 600 és 300 világbajnokságok mezőnyének nagy része a barcelonai versenypályán. Most bemutatnánk röviden a 600-as géposztály tesztjét.

A kétnapos teszten összesen négy edzést tartottak egyet-egyet délelőtt és délután, mindkét nap. Összességében elmondható, hogy két emberről szólt igazán: a Ten Kate Racing újoncáról, a korábban Moto2-ben és MotoE-ben is futamgyőztes svájci Dominique Aegerter-ről, és a sorozat rutinos francia versenyzőjéről, a GMT94 színeiben induló Jules Cluzel-ről. A négy session-ből hármat Aegerter nyert, egyet pedig Cluzel - az összesített listán Aegerter végzett az élen, bő egy tizeddel megelőzve Cluzelt.
A két legutóbbi világbajnok, Randy Krummenacher és Andrea Locatelli példáján - valamint a teszteredményeken - láthatjuk, hogy a Moto2 kiváló előkészültséget jelent a Supersport 600-ra, így Aegerter már most az egyik nagy várományosa a VB-címnek.

Brilliánsan motorozott két visszatérő ász: a GMT94-nél versenyző olasz Federico Caricasulo, aki kétszer is második volt - ám őt mindössze egyetlen ezreddel előzte meg az EAB Yamahánál versenyző 2019-es világbajnok, a svájci Randy Krummenacher. Utóbbi ezzel megmutatta, hogy a tavalyi évben, bár a szezonnyitót leszámítva sehol nem versenyzett, nem felejtett el motorozni. 
 

Az első nap összefoglalója

A legjobb nem-yamahás versenyző az ötödik helyen végzett finn Niki Tuuli, aki bő fél másodperces hátrányban végzett az MV Agustával. A Pucetti Kawasaki nem vett részt ezen a teszten, így a zöld márka becsületét Raffaele de Rosa védte, aki a hetedik lett az Orelac Racing Kawasakijával. Dícséret érdemli még a hatodik helyen végző újonc Luca Bernardit is - a fiatal San Marino-i versenyző tavaly megnyerte az Olasz Supersport bajnokságot, így a tempója nem meglepő.

Bukásokból sem volt ám hiány: az első nap délelőtti edzésén Danny Webb mutatott be egy highside-ot, aminek következtében eltört a bal csuklója, és a válla is kiugrott, így a teszt számára idő előtt véget ért.

Hasonlóan látványos volt az első nap délutánján Steven Odendaal bukása: 
 
 Mintha szörfözne, pedig nem...

A fotók alapján a motor hűtőfolyadékján csúszott el a dél-afrikai versenyző, neki "csak" a válla ugrott ki, nem szendvett törést - de ez is elég volt ahhoz, hogy a teszt véget érjen. Mindketten bíznak benne, hogy a két hónap múlva esedékes szezonnyitóra rendbejönnek.

Végül, a kétnapos Supersport 600 teszt összesített végeredménye:


Fotó: Dorna WSBK


Hozzászólások