Superbike

Superbike és Supersport hivatalos nevezési listák - FRISSÍTVE!

Kedden ismertették a szériaalapú világbajnokságok, vagyis a Superbike, Supersport 600 és 300 nevezési listáit. Nagy örömünkre a Supersport 600-ban ismét ott találjuk Sebestyén Pétert - bár egy friss sajtóközlemény szerint még nem biztosított az indulása.
Bár a bejelentésekből már korábban is tudni lehetett a felállást, csupán a keddi bejelentésekkel lett hivatalos a dolog.
Szintén keddi bejelentés, hogy a 2021-es szezonban Magyarországon már nemcsak az Eurosporton, hanem az ARENA 4 sportcsatornán is nézhetjük a Superbike- és Supersport világbajnokság futamait!

Nézzük át röviden a nevezési listákat.

Superbike:

a legnagyobb géposztályban jelenlévő öt márka (Kawasaki, Ducati, Yamaha, BMW, Honda) mindegyike indít gyári csapatot, és szintén mindegyiknek lesznek privát alakulatai is. Jonathan Rea továbbra is a trónon ül, és nagy kérdés, hogy ki fogja letaszítani - ha erre sor fog kerülni egyáltalán. A legnagyobb esélye erre talán a Ducati gyári pilótáinak, Scott Reddingnek, és az új igazolásnak, Michael Ruben Rinaldinak van, de a yamahás török Razgatlioglu is okozhat nehéz versenyeket a címvédőnek. 
Összesen kilenc újonc lesz a mezőnyben, akik közül a legkiemelkedőbb a spanyol Tito Rabat, a japán Kohta Nozane és a német Jonas Folger. Rabat korábbi Moto2-es világbajnok, sok évig a MotoGP-ben versenyzett, ahol azonban kegyvesztetté vált, és a Ducati egy WSBK üléssel kárpótolta azért, hogy a helyét átadatták az Avintia Racingnél Enea Bastianininek. Nozane és Folger 2020-ban mindketten a hazájuk bajnokságát nyerték meg fölényesen - Folger az IDM Superbike összes futamát megnyerte, Nozane pedig csupán egyszer csúszott le a dobogó legfelső fokáról a japán bajnokságban.
Összesen 24 hely van a mezőnyben, ebből már csak kettő szabad: mindkettő a Honda privát alakulatánál, a MIE Racingnél.
 
Supersport 600:

Nekünk, magyaroknak ez a legérdekesebb kategória, hiszen a tervek szerint ebben indul hazánk fia, Sebestyén Péter! A tavalyi évhez hasonlóan ismét Yamahával fog versenyezni, méghozzá a nemrégiben alakult Racing Team Hungary színeiben.
FRISSÍTÉS: az OXXO Hungary február 12-én kiadott sajtóközleménye alapján a Petit menedzselő OXXO Racing tárgyalt, ám végül nem tudott megállapodni a Racing Team Hungaryvel, így Peti nem fog az ő színeikben versenyezni.
Bővebben itt lehet olvasni erről.
Andrea Locatelli tavaly elképesztő dominanciával nyerte meg a bajnokságot, ám a trónját üresen hagyta, fellépett a Superbike kategóriába. Lehetetlen megmondtani, hogy idén ki a fő esélyes - vajon végre valahára összejön Jules Cluzelnek, vagy a csapattárs Federico Caricasulo fog örülni? Esetleg a visszatérő Randy Krummenacher visszaszerzi a 2019-es trónját, és ő lesz a bajnok? Netalán az elmúlt két év bajnokát adó csapata, az Evan Bros új igazolása, Steven Odendaal? A Moto2-ből átigazoló Dominique Aegerter, vagy az MV Agustával két év után visszatérő Niki Tuuli? Vagy a Pucetti Kawasaki valamelyik Moto3-as futamgyőztese: Philip Öttl, vagy Can Öncü? Nagyon kiegyensúlyozottnak látszik a mezőny, lehetetlen jósolni.
A 29 helyből már csak egy kiadó, az MV Agusta gyári csapatánál. A 29 versenyzőből hatan viszont csak az SSP Challenge-ben vesznek részt, vagyis ők csak az európai versenyeken fognak rajthoz állni - az ő nevük mellett egy csillag található.
 
 A hivatalos SSP600 nevezési lista
 
Supersport 300:

Ejtsünk pár szót a legkisebbekről is. A Supersport 300-as géposztály nagy népszerűségnek örvend, amit a 42(!) főt számláló mezőny bizonyít. Olyan nevek találhatóak a mezőnyben, mint a címvédő Jeffrey Buis, a tavalyi harmadik Bahattin Sofuoglu, a tavalyi negyedik Koen Meuffels, a korábbi Moto3 VB-n pontszerző Tom Booth-Amos, vagy az eddigi egyetlen női FIM motoros világbajnok, a 2018-as győztes Ana Carrasco. Utóbbi tavaly szezon közepén egy estorili teszten szenvedett súlyos sérülést, ami után több hónapnyi rehabilitáció várt rá, jelenleg is azon dolgozik, hogy a szezonkezdetre teljesen rendbejöjjön.
 
 A hivatalos SSP300 nevezési lista
 
Végül pedig, tekintsük át a 2021-es naptártervezetet, melyben jelenleg két kérdőjel található: az ausztrál forduló időpontja, valamint a szezonzáró helyszíne és időpontja. Donington Parkba csupán a királykategória látogat el, míg a Supersport300 - bár világbajnokságnak hívják - csak az európai helyszíneken fog versenyezni.
Bár a jelenlegi pandémiás helyzetben nem tudni, hogy kell-e módosítani a naptárat, ne legyünk meglepődve, ha ez mégis megtörténik.
 
  Dátum
 
Ország
 
Pálya
 
 WSBK 
 
 SSP600 
 
 SSP300 
 
1. Április 23-25. Hollandia Assen X X X
2. Május 07-09. Portugália Estoril X X X
3. Május 21-23. Spanyolország Aragon X X X
4. Június 11-13. Olaszország Misano X X X
5. Július 02-04. Nagy-Britannia Donington Park X    
6. Szeptember 03-05. Franciaország Magny-Cours X X X
7. Szeptember 17-19. Spanyolország Barcelona X X X
8. Szeptember 24-26. Spanyolország Jerez X X X
9. Október 01-03. Portugália Portimao X X X
10. Október 15-17. Argentína San Juan X X  
11. November 12-14. Indonézia Mandalika X X  
12. TBA Ausztrália Phillip Island X X  
13. TBA TBA TBA X X  

Az oldalunkon valamennyi versenyhétvégéről be fogunk számolni.

Fotó: Dorna WorldSBK


Hozzászólások