Formula-E

Simsé a szezon első pole-ja a Mercedesek előtt

A BMW brit pilótája volt a leggyorsabb az első rijádi időmérőn, megelőzve a most debütáló Mercedest vezető Vandoorne-t és az újonc De Vriest. A Porsche hetedik rajthellyel kezdett, a címvédő Vergne a top 10-en kívül.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Magyar idő szerint péntek reggel megkezdődött a Formula-E hatodik, 2019/2020-as idénye, sőt a szabadedzések után – az elsőn Robin Frijns, a másodikon Sam Bird volt a leggyorsabb, azaz a Virgin uralta a tréningeket – már az időmérőre került sor Rijádban. A tavalyi szezon legjobbait felvonultató első hatos csoport után a kétszeres bajnok Jean-Eric Vergne vezetett Frijns és Sebastien Buemi előtt, míg a DS Techeetah új igazolása, Antonio Felix da Costa viszont két és fél másodperces hátrányt szedett össze. Vergne egyébként ezzel máris szerzett egy bajnoki pontot, mivel idén már a „csoportelsőségért” is jár: a szervezők így próbálják meg kompenzálni, hogy általában a korábbi csoportok rosszabb körülmények között gurulhatnak pályára.
 
A második hatos után Bird tört az élre, míg mögé a harmadik csoport után Stoffel Vandoorne és Edoardo Mortara zárkózott fel. A negyedik csoportból Nyck de Vries fért be a legjobbak közé, míg James Calado és Nico Müller a falban találta magát – ők végeztek így az utolsó két pozícióban. Az első hatba, s ezáltal a legjobb helyekről döntő Superpole-ba Bird, De Vries, Vandoorne, Mortara, Alexander Sims és Jerome d’Ambrosio kvalifikálta magát – azaz a most debütáló Mercedes mindkét autója befért –, ami pedig a többi nagy nevet illeti: André Lotterer az előkelő hetedik helyen zárt az újonc Porschével, míg a címvédő Vergne a 11., a korábbi bajnok Buemi és Lucas di Grassi pedig a 14. és 19. helyen végzett.
 
A Superpole során Sims állított fel elsőként igazán erős mércét, s bár a Mercedesek közel kerültek hozzá, sem Vandoorne, sem De Vries nem tudta megelőzni a BMW-st. Az utolsóként érkező Bird aztán már az első szektorban nagyot hibázott, így Sims végül megszerezte a rajtelsőséget – ahogy tette azt az előző évad utolsó, New York-i állomásán is. A Mercedesek remekül debütáltak a második-harmadik helyen, majd jött Mortara a Venturi színeiben, akik idén már ugyancsak a Mercedes partnerei, a sort pedig Bird és D’Ambrosio zárta. A szezon első futama itthoni idő szerint 13 órakor startol, s az Eurosport 1 élőben közvetíti.
 
Az 1. időmérő végeredménye:

Fotó: Formula-E Media


Hozzászólások