MotoGP

Simoncellit felvették a MotoGP legendái közé

Marco Simoncelli eddig is legenda volt, így tisztelték világszerte, és úgy gondolom, hogy nincs olyan motorsport szurkoló a világon, akinek az emlékezetében ne így élne. A mai naptól azonban hivatalosan is MotoGP legenda lett, hiszen felvették nevét a MotoGP legnagyobb halhatatlanjainak névsorába, az ún. „Hírességek Csarnokába”.
Simoncelli a 21. versenyző, akinek neve felkerült a listára, és bármilyen meglepő, Giacomo Agostini és Carlo Ubbiali után ő csupán a harmadik olasz motorversenyző, aki bekerült a MotoGP halhatatlan legendái közé. Rajtuk kívül a következő nevek szerepelnek még a listán: Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Freddie Spencer, John Surtees és Casey Stoner.  

Simoncelli a MotoGP egyik legnépszerűbb, közönségkedvenc figurája volt, akit különös hajviseletéről, egyéni, riválisai által sokszor túl agresszívnak titulált vezetési stílusáról és vidám természetéről ismertek mindenütt. Az a fajta ember és versenyző volt, aki körül mindig zajlott az élet, és mindene volt a motorsport. Amikor épp nem motoron ült, akkor barátaival különféle gokartversenyeket szervezett, és folyton talált módot a versengésre.

2008-ban világbajnok lett a 250 köbcentiméteres kategóriában, és 2009-ben csak egy hajszál választotta el attól, hogy megvédje címét. 2010-ben fellépett a MotoGP premier géposztályába, ahol elképesztő ütemben fejlődött. Második évében, 2011-ben már két pole pozíciót és két dobogós helyezést is szerzett, és csak idő kérdése volt, mikor nyeri meg első futamát. A sors sajnos azonban közbeszólt, hiszen október 23-án, azon a végzetes vasárnapon, a Maláj Nagydíj második körében tragikus módon életét vesztette. Ez egy héttel azután történt, hogy Phillip Islanden élete legjobb eredményét elérve a 2. helyen végzett, csak a helyi menő, Casey Stoner tudott előtte végezni.

Simoncelli hiánya pótolhatatlan, sokak szerint ma ő vívná hasonló habitusukból kifolyólag Marc Marquezzel a legnagyobb csatákat, de sajnos ő már csak az égi versenypályán száguld a többi halhatatlan legendával. Számunkra, magyarok számára ennek a listának részese persze Drapál János, Kozma Endre, Marsovszky Gyula és a többi hajdani kiváló versenyzőnk, tegnap, a Hungaroringen rájuk is emlékeztünk. Meg Böröczky Pepire is, akinek épp Simoncelli volt a legnagyobb kedvence, csakúgy, mint a MotoGP megannyi fanatikusának.

Marcót tragikus halála óta hősként tisztelik szülővárosában, Cattolicában és Corianóban, ahol felnőtt. Emlékművet állítottak, alapítványt indítottak, emlékversenyeket szerveznek a tiszteletére, és immár a misanói pálya is az ő nevét viseli. Hivatalosan az idei mugellói nagydíj hétvégéjén fogják felvésni a nevét a MotoGP legendáinak névsorába. Formalitás, mert számunkra eddig is legenda volt. Mégis szép gesztus.


Hozzászólások