Egyéb motorsport

Sebestyén: „Tudtam, hogy ez lesz a szezon legnehezebb versenye”

Az idény eddigi legnehezebb hétvégéjén a 12. helyezést szerezte meg a Supersport-világbajnokság magyar motorosa, míg az olasz bajnokság első fordulóján Rossi Moor pódiummal, Farkas Kevin pedig óriási fejlődéssel kezdett.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

A Katedrálisnak is becézett asseni pálya mindig tartogat meglepetéseket a versenyzőknek és a látogatóknak egyaránt. Idén egészen elképesztők voltak az időjárási körülmények: a Supersport-kvalifikáció félbe szakadt, a Superbike-versenyt pedig eltörölték a szombaton érkező havazás miatt. Sebestyén Péter, a Supersport-világbajnokság magyar résztvevője számára nem volt egyszerű a hétvége, nem találták a helyes utat a motorbeállításokkal, de végül a vasárnapi versenyen a 12. helyen végzett.

„Már év elején tudtam, hogy ez lesz a szezon legnehezebb versenye számomra. Próbáltam kipréselni a maximumot magamból és a motorból is. A pénteki kezdés nem volt annyira rossz, de sajnos utána elmaradt a gyorsulás és a legnagyobb gond az volt, hogy nem éreztem a motoron milyen irányba kellene elindulni a változtatásokkal. Vasárnapra egy teljesen más beállítással próbálkoztunk és a warm up-ról sokkal jobb érzéssel jöttem le, aztán még kicsit tudtunk finomítani a versenyre. A 17. nem volt egy ideális rajtpozíció, a futam első felében nagyon nehezen tudtam előzni, de mindent megtettem, hogy felzárkózzak. Így utólag látszik, hogy a tempóm jó lett volna a top10-en belüli eredményhez, de ez most így sikerült. Jönnek a számunkra kedvezőbb pályák, ahol mindenképpen a jobb rajthely megszerzése és az egyre jobb eredmény elérése lesz a célom!” – mondta a Sport&Events Academy pilótája
Peti csapatfőnöke, Simon Buckmaster szerint fontos még jobban fókuszálni már pénteken, hogy a mezőny elejével fel tudják venni a versenyt: „Péter ma is remekül harcolt, azonban fontos megérteni, hogy sokkal gyorsabban kell felvennünk a tempót a szabadedzéseken. Assenben nehezen találtuk a megfelelő beállításokat, így sok időt vesztettünk és megint hátulról kellett harcolni. Ha  legközelebb sikerül már pénteken felvennünk a ritmust, nagy előrelépés vár ránk! Köszönöm a csapat munkáját, mindenki remekül dolgozott!”

Mindeközben a hétvégén Cervesinában tartották meg a CIV Ohvale GP-0 első fordulóját is. A Bester Capital Dubai Junior Team  csapatát erősítő Rossi Moor és Farkas Kevin a számukra teljesen új 190 cc kategóriában indulnak 2019-ben. A CIV Ohvale  sorozat az egyik legkeményebb utánpótlás bajnokság a 10-13 év közötti gyerekek számára. Rossi Moor tavaly  már remekül szerepelt a 160 cc kategóriában, idén szintet lépett. Farkas Kevin számára a nemzetközi mezőny és az Ohvale  versenymotor teljesen új tényezők voltak. A szombati napon négy 20 perces szabad edzésen vehettek részt a pilóták, vasárnap pedig két kvalifikáció és két verseny várt mindenkire.
„Számomra nem kezdődött túl jól a hétvége, mert elég beteg lettem, de szerencsére tudtam versenyezni, igaz nem 100%-on. Szombaton volt 4 szabadedzés, kipróbáltam a motort, mert régen nem mentem vele nagy pályákon és kerestük a megfelelő beállításokat. Vasárnap esett az eső, ez volt az első alkalom, hogy esőben mentem. A Q1-en 7.lettem, aztán kicsit módosítottunk az áttételen, ami jó döntés volt és így 6.lettem. Az első versenyen  a kezdő körökben  elestem a 2. helyről, de szerencsére  gyorsan vissza tudtam jönni és negyedikként célba érni. A második versenyen nagyon jó volt a rajt, kicsit hibáztam, de végül sikerült megszereznem a 2. helyezést, így most összességében második vagyok a bajnokságban is” – összegezte élményeit Rossi Moor.

Farkas Kevin egy szerencsétlen baleset okozta kéztörésből felépülve érkezett a versenyhétvégére. Számára fontos volt sok tapasztalatot gyűjteni az új körülményekről: „Pénteken érkeztünk, szombaton a szabadedzéseken próbáltam ki először a 190 cc-t ezen a pályán. Szerencsére sikerült hamar elkapnom a ritmust és folyamatosan gyorsulni. Vasárnap egész nap nagyon esett az eső. Az első kvalifikáción a 10., a másodikon a 8. pozíciót sikerült megszereznem. A versenyek előtt nagyon izgultam, az első futamon a 8. helyig jöttem fel, az azt követő futamon pedig végül 7. lettem. Nagyon sokat kell még edzenem, de összességében úgy érzem, jól sikerült a hétvége.”
Stefano Favaro, a Sport&Events Academy alapítója a helyszínen segítette a gyerekek munkáját: „Megint egy nagyon izgalmas hétvégében volt része azoknak, akik követik és szeretik a magyar  motorsport utánpótlást! Kevin mindkét futamon rendben célba ért és érezte, hogy meg tudja állni a helyét a mezőnyben. Rossi pedig ismét megmutatta, milyen fából faragták, sőt inkább vasból! Az első futam elején elesett a 2. helyről, ő maga nem sérült meg de a motor elferdült. A telemetria alapján láttuk, hogy 9 mp alatt már ismét a motoron volt és egészen a 4. helyig feljött. A következő versenyen is elkövetett egy kis hibát, de azt is javította és végül másodikként haladt át a célvonalon, így  pódiummal kezdte a szezont!”

Nem hiába a remek teljesítmény, hiszen a srácok edzésmunkáját a  Bester Capital Dubai Team MotoGP Moto3-as csapatának technikai vezetője, José Manuel Ruíz Gomez felügyeli. A „nagy csapat” ezen a hétvégén is remekül szerepelt Austinban a Moto3 futamon! Mindkét pilótájuk fantasztikusan versenyzett és felállt a dobogó második és harmadik fokára. A CIV Ohavel GP-0 bajnokság legközelebb 3 hét múlva Modenában folytatódik. A srácok pedig sok edzéssel és motorozással készülnek a következő kihívásra.

Forrás: Faster Promotion


Hozzászólások