Supersport

Sebestyén Peti: magyar csapat, új menedzser és Yamaha 2020-ban

Új menedzserrel vág neki a 2020-as szezonnak Sebestyén Péter, Magyarország jelenleg egyetlen világbajnoki szériában versenyző gyorsasági motorosa. Stefano Favarótól Újvári Viktor vette át a feladatot, aki nem csupán a versenyzéshez szükséges körülmények megteremtésén fáradozik, de tapasztalt szakemberekből álló csapatot is szervezett Peti támogatására.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Idén Sebestyén Péter élete első teljes világbajnoki szezonját teljesítette a Superbike-világbajnokság Supersport kategóriájában. A világbajnokság egyetlen magyar szereplője legjobb hondás versenyzőként a 11. helyezést érte el összetettben, amely minden idők legjobb magyar eredménye ebben a rendkívül kemény kategóriában. A PTR Honda színeiben egy verseny kivételével minden futamon pontot szerezett, legjobb eredménye a 8. helyezés volt, mely a mezőny yamahás és kawasakis fölényét tekintve kiemelkedő teljesítmény.
 
Peti 2018 májusában kapott először lehetőséget az ikonikus angol PTR Honda csapattól az utolsó öt versenyre, és teljesítménye olyannyira meggyőzőnek bizonyult, hogy 2019-ben teljes szezont mehetett velük. Kiderült azonban, hogy ha a top 6 megközelítése a cél, márkaváltásra lesz szükség, mert a Honda évek óta nem fejlesztett, ami nincs is tervben a közeljövőben sem. Ennek érdekében a szezon végén megkezdődtek a tárgyalások a csapat- és márkaváltásról.

A fiatal tehetség 2009-óta Stefano Favaróval dolgozott együtt, a csapatváltás azonban – régi mesterének támogatása mellett – már új menedzsere, Újvári Viktor irányításával valósul meg. „Peti tehetsége megkérdőjelezhetetlen, ezt az elmúlt években számtalanszor bebizonyította. Ott van a helye a világ élvonalában, a legjobbak között. Egy technikai sportágban ugyanakkor csak akkor érhető el siker, ha a tehetség mellett az anyagi, tárgyi és szakmai feltétek is adottak. Ezek minél jobb megteremtése a cél. A lehetőségeket ismerve, hosszas mérlegelés után egy magyar csapatban folytatjuk Petivel a versenyzést, külföldi szakemberekkel kiegészülve. Öröm számunkra, hogy mindezt a Yamaha támogatásával tehetjük, ami komoly előrelépés a versenyképességet illetően” – nyilatkozta Újvári Viktor, Peti új menedzsere.
A 2020-as szezonra Peti az újonnan létrejött OXXO Hungary Yamaha - Toth Team csapatban folytatja pályafutását. A több mint 15 éves világbajnoki múlttal rendelkező Team Toth mellett a kamionversenyzésben kétszeres Európa- és angol bajnok OXXO Hungary Truck Racing Team is hozzáteszi szakmai tudását. A sportszakmai vezetésért teljes mértékben Daróczy Attila lesz a felelős, a Yamaha pedig technikában fogja támogatni a csapatot az eredményes szereplés érdekében. 

A magyar csapat versenyzőjeként, Sebestyén Peti továbbra is egyedüli magyar szereplője lesz a 2020-as Supersport VB mezőnynek. „Nagyon örülök, hogy újra Imiékkel versenyezhetek, főleg azért, mert hozzám hasonlóan ők is rendkívül motiváltak és szeretnének eredményesen szerepelni. A Yamahára váltás nem jelenti azt, hogy garantált a jó eredmény: keményen kell dolgoznunk, de szerintem tanultam annyit és a körülöttem lévő mérnökök is, hogy a korábbi hibákat kijavítsuk és jó szezont fussunk. A menedzsment átalakulásával kapcsolatosan nagyon szépen köszönöm Stefanónak, hogy 10 évig támogatott. Nem könnyű Magyarországról nemzetközi szinten versenyezni, de ő mindig segített, hogy valamilyen lehetőségem legyen motorozni. Viktornak pedig előre is köszönöm, hogy bizalmat szavazott nekem és felvállalta azt a szerepet, hogy megteremti a lehetőségét, hogy szintet léphessek és csak a sportra koncentrálhassak! A cél közös: néhány éven belül szeretnék világbajnok lenni!” – mondta Sebestyén Peti.

Ifjabb Tóth Imre nemrég még aktív versenyzőként, Peti csapattársaként szerepelt a Superbike-világbajnokságon, néhány éve azonban a Team Toth csapatvezetője, mellyel azóta Supersport 300-ban és Supersport 600-ban is bizonyítottak. „Nagyon örülök az együttműködésnek! Ez új lendületet ad a projektünknek és biztosabb hátteret a csapatnak, hogy technikailag a topon tudjunk maradni. Már tavaly év elején megmutattuk, hogy a YART-tal közösen jó motort tudunk összerakni. Peti tudásával kiegészülve komolyat üthet ez a felállás! Motorban biztosan TOP technikát fogunk összerakni, szóval bízom a jó eredményben és érdemes lesz nekünk szurkolni!” – mondta ifjabb Tóth Imi.

SP56 Team


Hozzászólások