MotoGP

Rossi a kritikusai miatt még jobban örül az első sornak

Austin óta először fért be az első háromba az időmérőn a Yamaha versenyzője, aki szerint végre jó irányba haladnak a hangvillások, a dobogó azonban a sok esélyes miatt így sem lesz sétagalopp.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Hosszú idő óta legjobb időmérőjét teljesítette Valentino Rossi: konkrétan az Amerikai Nagydíj óta nem szerepelt az első rajtsorban. Most a második helyre kvalifikálta magát a Brit Nagydíjra, amely után érthetően elégedetten értékelt: „Már pénteken nagyon kényelmesen éreztem magam a motoron, és elég jó tempóm is volt. Jó munkát végeztünk az edzéseken, és igyekszünk tovább fejlődni. Ha a dobogóért akarunk harcolni, az első négy-öt helyről kellett indulnunk. Trükkös volt az időmérő, mert mindenki a hátsó egyenesben várt, én pedig nem akartam mindenkit meghúzni. Tudtam, hogy csak egy lövésem maradt. Végül Marc Marquezzel és Jack Millerrel maradtam együtt, és megpróbáltam egy erős kört futni, ami sikerült is” – elevenítette fel a szombat délután történteket Rossi, akit a SpeedWeek.com idéz.

A vasárnapi esélyek kapcsán így nyilatkozott az olasz yamahás: „Úgy tűnik, versenyképes vagyok, és ez a legfontosabb. Ugyanakkor a dobogóesélyesek sora igen hosszú, öt-hat versenyzőnek is jó a tempója. Természetesen szeretnék felállni a pódiumra, de ehhez az elejétől kezdve maximumot kell nyújtanunk” – mondta el a kilencszeres világbajnok, aki a Motorsport.com hasábjain arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak gyengébb teljesítménye miatti kritikus hangok okán még jobban örül a mostani eredménynek:
„Tudtam, hogy megvan bennem a motiváció, és azt is, hogy erős lehetek, mert fizikailag is jó formában érzem magam. Nagyon sok függ attól, hogyan érzem magam a motoron. A szezon közepén optimista voltam, mert olyan pályák következtek, amelyeket szeretek, de elég rossz helyzetben voltunk, kicsit el is vesztünk, mert nem tudtam jól menni a motorral. Itt ugyanezt látjuk Lorenzo esetén: ha nem vagy százszázalékos, nem a hetedik helyre csúszol vissza, hanem a 18.-ra, mert mindenki nagyon erős. Normális, hogy az én koromban és a pályafutásom ezen szakaszában, ha van három rossz futamom, akkor az emberek elkezdik mondani, hogy otthon kellene maradnom, mert már öreg vagyok. Ez ilyen, de emiatt még boldogabb vagyok, mert tudom, hogy ha jól tudok motorozni, akkor versenyképes lehetek. Már ez is egy jó eredmény, de az igazán fontos, hogy holnap jó versenyt fussunk és harcoljunk a dobogóért.”

Arra a kérdésre, hogy minek köszönhető a Yamahák eddigi biztató silverstone-i produkciója, Rossi a nyomvonal mellett azt is kiemelte, hogy már Brnóban és Spielbergben is érezhető volt némi előrelépés, mert végre jó irányba haladnak a dolgok a hangvillásoknál: „A pálya vonalvezetése, a közepesen gyors kanyarok passzolnak a motorunkhoz, és egyértelmű, hogy a jól tapadó új aszfalt is segít. De úgy tűnik, emellett az utóbbi időben a Yamaha is elkezdett a helyes irányba dolgozni. Elkezdtek okos dolgokat csinálni, sokat változott a helyzet az előző két évhez képest, s ehhez néhány apróbb módosítás is elég volt. Jobb a motor, jobban tudunk kigyorsítani, és könnyebb vezetni a gépet többé-kevésbé a kanyarok összes részén. Még ha nem is vagyunk elég gyorsak az egyenesekben, úgy vélem, a többi részen összességében fejlődtünk.”

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások