MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Razgatlioglu: “Addig akarok világbajnok lenni, amíg Rea aktív”

Toprak Razgatlioglu kijelentette, hogy Jonathan Rea nélkül koránt sem lenne akkora értéke a Superbike világbajnoki címnek, mint jelenleg, így a török motoros még Rea aktív évei alatt szeretne vb-címet nyerni.
Forgó Ariel János 2021.02.27. 19:59:56
Olvasási idő: 4 perc
Jonathan Rea zsinórban hat világbajnoki címet szerzett a Kawasakival, aminek köszönhetően a brit motoros már most minden idők legsikeresebb Superibike pilótája, így nem csoda, ha a mezőnyben mindenki számára ő a mérce, valamint egyben legyőzendő ellenfél. A Yamaha török motorosa Toprak Razgatlioglu is így vélekedik erről, akit nem mellesleg Rea egyik legnagyobb kihívójaként tartanak számon. A gyári Yamaha színeiben versenyező pilóta még nem kezdte el érdemben a 2021-es évadot, hiszen a BMW-hez hasonlóan a hangvillások is úgy határoztak, hogy az egyébként is késői szezonkezdett miatt, később vágnak bele az előszezoni tesztekbe. Ez nem tűnik rossz elképzelésnek, hiszen a többi márka, akik január-február során már próbálkoztak a teszteléssel nem feltétlenül jártak jól a nem túl kegyes (esős) időjárási körülmények miatt.
 
“Bár az idei évet még nem kezdtük el, azonban a legutóbbi tesztünk jól sikerült.”- kezdte Razgatlioglu. “Megbeszéltük a dolgot a csapattal és azt a döntést hoztuk, hogy a szezon kezdete előtt másfél hónappal vágünk bele a tesztekbe. Nem szeretnék ezt megelőzően felülni a motoromra, sokkal inkább anélküli időt tölteni. Hogyha ugyanis hiányzik a sport, akkor az a szezon kezdetére méginkább motiválttá teszi az embert. Azért folyamodunk ehhez a taktikához, mivel a legfőbb célom a világbajnokság megnyerése.” – magyarázta a 24 éves motoros. “A Yamaha 2020-ban még elég új volt számomra, hiszen az azt megelőző három évben más versenygéppel mentem. Megvolt az alkalmazkodási és beállítási periódus, ezt az időszakot pedig elég hamar legyűrtük, azt azonban még nem mondanám, hogy 100%-osan alkalmazkodtunk.”
 
Ezt kétségkívül nem véletlen mondja a török, hiszen tavaly az első nyolc futamból hat alkalommal a top3-ban zárt (egy győzelemmel együtt), a másik két esetben pedig bukott, viszont ezt követően tizenhárom viadal erejéig nem igazán sikerült a top5-ben sem zárnia. Ehhez persze hozzátartozott egy bukásból adódó sérülés is, azonban legközelebb mégiscsak a szezonzáró nagydíj helyszínén tudott villantani, ahol két futamgyőzelem és egy harmadik hely volt a mérlege. Abban az esetben ha Razgatlioglu idén a bajnoki címet veszi célba, akkor minimum a folyamatosan top3-as, vagy akár top2-es eredményeket kellene produkálnia. “A legnagyobb ellenfelem Jonathan Rea. Ő egy valóban erős és egyben tapasztalt versenyző. Mellete még ott van Redding és Davies, azonban ő minden pályán erős, így az én legfőbb ellenfelem. Az álmom az, hogy világbajnok legyek. Hogyha Rea visszavonul, akkor nem látok hozzá hasonlót, így addig szeretnék bajnokságot nyerni, amíg ő aktív.” – szögezte le Razgatlioglu.
 
Jonathan Rea legutóbb egyébként azt mondta, hogy a mostani szezonnal együtt további két évet még biztosan szeretne a Superbike vb-n versenyezni, azonban a visszavonulás mellett még mondhatni időben szeretne dönteni, vagyis nem korából és/vagy versenyképtelenségéből adódóan. A kawasakisnak mindenestre nagyon ott kell lennie fejben és fizikálisan is az újabb címvédéshez, hiszen rengetegen álmodoznak a skalpjáról. Razgatlioglu és Reddig az elsők között taszítaná le őt a trónról, azonban ne feledkezzünk meg a jelentős fejlesztési forrásokat mozgósító Hondáról és ezáltal Bautistáról sem, ráadásul egyelőre azt is csak találgatjuk, hogy a BMW új motorjaival vajon mire lesznek képesek verenyzőik.

Fotó: World Superbike Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast