Dakar motor

Quintanilla második sikerével megfelezte Brabec előnyét

A Husqvarna motorosa húzta be a Dakar rali utolsó előtti szakaszát, ezzel pedig jelentősen közelíteni tudott a Honda amerikai éllovasára.
A szerdai rövidített etap után csütörtökön a második felvonásával folytatódott a maratoni szakasz, amely azt jelentette, hogy a versenyzők a két nap között nem vehették igénybe a szervizcsapataik segítségét a motorosok rendbetételéhez. A 379 km-es szelektív szinte végig izgalmas párharcot hozott Pablo Quintanilla és Matthias Walkner között: a célban végül kilenc másodperccel a Husqvarna motorosa bizonyult a jobbnak. Mögöttük Luciano Benavides lett ma a harmadik, hasonlóan kis különbséggel – öt másodperccel – felülmúlva Jose Ignacio Cornejót.
 
Az összetettet hosszú ideje vezető Ricky Brabec ellenben haloványan szerepelt: lehet, hogy már az óvatosságra törekedett az amerikai, mindenesetre csaknem az előnye felét elherdálta a ma tizedikként záró hondás, így 13 perc 56 másodperces fórral várhatja a pénteki zárást Quintanillával szemben. Ráadásul a többiek is zárkóztak: a címvédő Toby Price visszajött a harmadik helyre, hátránya 22 és fél perc, míg Walkner és Joan Barreda félórás lemaradásból követi Brabecet, sőt Cornejo és Luciano Benavides hátránya sem sokkal több ennél – ők heten vannak egy órán belül az utolsó felvonást megelőzően.
 
A magyar származású motorosok közül a szatmárnémeti Gyenes Emanuel továbbra is tartja jó formáját, hiszen ma 31. lett, így tartja 29. helyét a tabellán, míg a vajdasági Saghmeister Gábor a 94. legjobb időt jegyezte csütörtökön, s ezzel a 89. pozíciót foglalja el az összesítésben.
 
A quadosok mezőnyében Rafal Sonik bizonyult a leggyorsabbnak csütörtökön, megelőzve a tegnapi kisiklása után újra magára találó Ignacio Casalét. A chilei így újból 20 perc fölé növelte az előnyét fő üldözője, Simon Vitse előtt, míg Sonik egyórás távolságból követi őt.

Az összetett állása egy szakasszal a vége előtt:
Motorosok: 1. Ricky Brabec (Honda) 38:33:28 ó., 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) + 13:56 p., 3. Toby Price (KTM) + 22:34 p., 4. Matthias Walkner (KTM) + 29:53 p., 5. Joan Barreda (Honda) + 30:09 p., 6. Jose Ignacio Cornejo (Honda) + 32:36 p., 7. Luciano Benavides (KTM) + 35:18 p., ... 29. Gyenes Emanuel (KTM) + 7:42:57 ó., ... 89. Saghmeister Gábor (KTM) + 29:29:48 ó.
Quadosok: 1. Ignacio Casale (Yamaha) 50:07:07 ó., 2. Simon Vitse (Yamaha) + 21:16 p., 3. Rafal Sonik (Yamaha) + 1:03:00 ó.

Fotó: Dakar Media


Hozzászólások