MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Phillip Island Stonert akarja!

Miközben a jelenkor nagyágyúi elképesztően drámai csatát vívnak versenyhétvégéről versenyhétvégére, melynek láttán tényleg az igazi ínyencek is elismeréssel csettinthetnek, van egyvalaki, aki nagyon sokaknak hiányzik a mezőnyből, és különösen az Ausztrál Nagydíj elképzelhetetlen nélküle. Ő Casey Stoner, a MotoGP ideje korán visszavonult kétszeres világbajnoka.
Borbás Bálint 2013.07.29. 23:04:44
Olvasási idő: 4 perc
Ráadásul nemrégiben került bejelentésre, hogy Stoner a tervek szerint augusztus 6-7én újra MotoGP-motorra pattan, és a gyári Honda RC213V-t fogja tesztelni. Az ausztrál ráadásul azt is bevallotta, hogy néha picit hiányzik neki a versenyzés, ami csak olaj volt a tűzre, hiszen ennyi is bőven elég volt ahhoz, hogy beindítsa a visszatéréséről szóló találgatások lavináját.

Főleg persze az ausztrálok jöttek lázba egyből, ami nem csoda, hiszen ők azért nincsenek úgy eleresztve világbajnok sztárpilótákkal mostanság, mint a spanyolok, azzal, hogy Stoner visszavonult, egy szem világbajnoki favoritjuk és abszolút élpilótájuk vonult vissza. Ami a magyaroknak Talma, az lényegében az ausztráloknak Stoner, ezért láthatjuk azt, hogy Mick Doohan is egyből Stoner visszatérését firtatja, és arról beszél, hogy szerinte még mindig versenyképes lenne 27 éves honfitársa.

És akkor mit szóljanak az Ausztrál Nagydíj rendezői? Az elmúlt hat évben kivétel nélkül Stoner nyerte a phillip islandi versenyt, amiről talán el sem tudjuk képzelni, hogy mit jelenthetett az ausztráloknak. 6 évig megszakítás nélkül hazai győzelem egy világbajnoki futamon, most meg hirtelen a nagy űr, a semmi. Jó, persze, ott van a többi nagyágyú, Marc Marquez, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi és a többiek, de hát kit érdekel ez, amikor a helyi kedvenc hiányzik? Egy picit merész hasonlattal élve, olyan lehet ez most az ausztráloknak, mintha jövőre lenne WTCC-futam a Hungaroringen, de valamilyen elképzelhetetlen okból kifolyólag nem lenne ott Michelisz Norbi a mezőnyben. Jó, talán megnéznénk akkor is, de hát nagyon nem lenne ugyanaz!

Tavaly a búcsúzó világbajnoknál jobb promóciót el sem képzelhettek volna a helyi rendezők, most viszont Stoner távollétében meg vannak lőve. Ha viszont az „öreg” rászánná magát és legalább erre az egy futamra visszatérne, az mindent vinne, és szinte garantálná, hogy az Ausztrál Nagydíj legyen az év versenye. Gondoljatok csak bele, hiszen az utódja, az újonc ficsúr, Marc Marquez vezeti jelen állás szerint a vb-t. Hát lehet ezt tétlenül tűrni? Van valaki a világon, aki ne nézné meg, mire megy egymás ellen Casey és Marc? Ha van is, az az ember biztosan nem az Ausztrál Nagydíj vezérigazgatója, Andrew Westacott.

„A Hondának tavaly három motorja volt a garázsban Diviziosóéval együtt – idén lehetne Casey a harmadik pilóta” – adott egy tuti tippet a HRC-nek Westacott, akit az ausztrál AAP hírügynökség szólaltatott meg. „Imádnám, ha visszatérne hozzánk, és ha ezt sikerül elérni, akkor kiterítenénk elé a bársonyszőnyeget!”   

„Innentől kezdve, hogy visszaül a Hondára, mindenki azt fogja lesni, hogy mikor bukkan fel újra a versenypályán. Szívesen látnánk őt, ahogy a korábbi legendákat is rendszeresen meghívjuk a versenyünkre. Az elkövetkező három hónapban fogunk néhány megbeszélést folytatni az ügyben most, hogy a Honda is bekerült a képbe, és így több lett ez puszta tervnél” – utalt rá az ausztrál versenyszervező, hogy készek tenni is a jó ügy, vagyis Casey pályára történő visszacsalása érdekében.

Mindez marketing és jegyeladási szempontból is kulcskérdés számukra. „Semmi nem tud vetekedni a tavalyi évvel. Az egyszerűen az ausztrál sporttörténelem egyik legemlékezetesebb pillanata volt. A tavalyi kiugró érdeklődés nagyszerű volt a verseny hosszú távú megítélése és a jegyeladások szempontjából, de idén kicsit bonyolultabb a helyzet, mert most csak azzal tudjuk promótálni a versenyt, hogy még minden nyílt a bajnokságban, és nem azzal, hogy itt van a helyi hősünk” – árulta el végül Westacott.

Mindez, alighanem jó hír lehet a MotoGP szerelmesei és Stoner szurkolói számára. Mert ha a nagyfejesek is a visszatérését akarják, és konkrét anyagi hasznuk függ ettől, akkor nyilván lesz az a pénz és lesznek azok az érvek, amiért szóba áll velük a pilóta. Igazi konok egy ausztrál Casey, de ennyire azért csak nem! Marquez, Pedrosa, Lorenzo, Rossi és Stoner egyszerre a pályán… Ki az, aki ne nézné meg?
Borbás Bálint
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast