Dakar autó

Peterhansel szoros küzdelemben húzta be a hatodik szakaszt

Szinte végig fej-fej mellett haladt a három éllovas legenda a szünnap előtti utolsó etapon, de végül Mr. Dakar került ki győztesen a hármas csatából – igaz, összetettben továbbra is Sainz vezet.
Rendkívül izgalmas csatát hozott a Dakar rali hatodik, 477 kilométeres szakasza az autósok között. A három legenda, Stephane Peterhansel, Carlos Sainz és Nasser Al-Attiyah szinte végig fej-fej mellett haladtak az időket tekintve, olykor csak másodpercek választották el egymástól őket. Végül a 13-szoros győztes francia került ki győztesen ebből a harcból, ezzel zsinórban a negyedik Mini-részsiker született idén. Peterhansel másfél percet adott Sainznak, közel három és felet Al-Attiyahnak, így összetettben nem sok változott közöttük: továbbra is a spanyol vezet, előnye 7 perc 46 másodperc a katarival, és bő 16 perc Mr. Dakarral szemben.
 
Hármójuk mögött a szakaszon és összesítésben Yazeed Al-Rajhi áll a negyedik helyen, bár a hátránya már fél óra fölötti – igaz, így is lerázta kissé magáról Orlando Terranovát. A napi hatodik helyet egyébként Fernando Alonso szerezte meg, aki összességében remek tempót mutat eddig első Dakarján, hétfői nehézségei miatt viszont óriási a lemaradása a tabellán. Egy órán belül egyébként már csak az idei kiírás meglepetésembere, Mathieu Serradori, valamint Giniel de Villiers van Sainzhoz képest (Alonso 3 óra 18 perces különbséggel pillanatnyilag a 16.).
 
A kamionosoknál a legfontosabb fejlemény a pénteki nappal kapcsolatban, hogy kiesett az eddig is szenvedő címvédő, Eduard Nyikolajev, akinek ismét műszaki gondjai adódtak. A Kamaz így is jó helyzetben van: a mai szakaszt Andrej Karginov nyerte Anton Shibalov előtt, s az összetettben is ők vezetnek – 19 perc a differencia a két márkatárs között –, megelőzve a Mazt kormányzó, már bő fél óra hátrányban lévő Siarhei Viazovichot. Az SSV-kategóriában Gerard Farres Guell győzött pénteken Francisco Lopez Contardo előtt, utóbbi azonban így is az élre állt az összetettben: a címvédő Casey Currie-t és Szergej Karjakint utasítja maga mögé nagyságrendileg 10 és 30 perccel.
 
Az összetett állása hat szakasz után:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 23:33:05 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 7:46 p., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 16:18 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 36:46 p., 5. Orlando Terranova (Mini) + 43:52 p., 6. Mathieu Serradori (Century) + 50:19 p., 7. Giniel de Villiers (Toyota) + 55:39 p., 8. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:12:56 ó.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov (Kamaz) 25:06:20 ó., 2. Anton Shibalov (Kamaz) + 19:14 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 36:30 p.
SSV: 1. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) 28:52:26 ó., 2. Casey Currie (Can-Am) + 9:48 p., 3. Szergej Karjakin (Can-Am) + 30:24 p.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások