Dakar autó

Peterhansel szoros csatában nyert, Sainz előnye elolvadt

Harmadik részsikerét húzta be az idei kiírás során Mr. Dakar, miután 15 másodperccel legyőzte Nasser Al-Attiyahot. De a címvédő toyotás sem bánkódhat, mert eközben 24 másodpercre megközelítette az éllovas spanyolt.
Kedden egy 410 kilométeres szelektív szakasz várt az autósokra Wadi Al Dawasir és Haradh között. A tempót Stephane Peterhansel diktálta, az összes ellenőrzőponton ő rendelkezett a legjobb idővel, a hajrában azonban komoly kihívója akadt Nasser Al-Attiyah személyében. A francia legenda végül mindössze 15 másodperces különbséggel húzta be az első helyet toyotás riválisa előtt, ezzel pedig már a harmadik részsikerét aratta Szaúd-Arábiában. A nap végi dobogót egy helyi pilóta, Yasir Seidan tette teljessé.
 
Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy Carlos Sainz nehéz napon van túl: több percet veszített a szakasz elején – elképzelhető, hogy egy defektes kerék miatt –, s végül hat és fél percet kapott minis csapattársától. Ez pedig azt is jelenti, hogy a Matador összetettbeli előnye gyakorlatilag eltűnt: három szakasszal a viadal vége előtt csupán 24 másodperc (!) a fórja Al-Attiyah előtt, de Peterhansel is 6 perc 38 másodpercre követi a spanyolt.
 
A három klasszis mögött továbbra is Yazeed Al-Rajhi őrzi a negyedik helyet, de az ő hátránya már fél óra feletti, míg az egyórás limiten belül Orlando Terranova és Giniel de Villiers található még. Az előző napi meglepetésgyőztes Mathieu Serradori sok időt bukott, így visszaesett a nyolcadik pozícióba. A hétfőn a második legjobb időt autózó Fernando Alonso tempója egyébként most kissé elmaradt az élmenőktől: 13 percet kapott a szakaszon, összetettben viszont már így is betört a top 10-be.

A kamionosoknál Andrej Karginov már sorozatban negyedik szakaszgyőzelmét aratta, miután három és tíz perccel végzett Siarhei Viazovich és Ales Loprais előtt. Értelemszerűen összetettben is nőtt a kamazos előnye a márkatárs Anton Shibalovval és a Mazt vezető Viazovichcsal szemben. Az SSV-kategóriában Blade Hildenbrand és Mitchell Guthrie révén két, hivatalosan már kiesett versenyző zárta az élen a szakaszt, míg az összetett esélyesek közül Casey Currie szerepelt a legjobban, így növelte előnyét Francisco Lopez Contardo és Szergej Karjakin előtt.
 
Az SSV-kategória eredményeivel később frissítjük cikkünket!
 
Az összetett állása három szakasszal a vége előtt:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 35:11:54 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 24 mp., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 6:38 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 34:16 p., 5. Orlando Terranova (Mini) + 49:41 p., 6. Giniel de Villiers (Toyota) + 57:57 p., 7. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:08:59 ó., 8. Mathieu Serradori (Century) + 1:24:20 ó., 9. Yasir Seidan (Mini) + 2:35:35 ó., 10. Fernando Alonso (Toyota) + 3:17:23 ó.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov (Kamaz) 38:05:25 ó., 2. Anton Shibalov (Kamaz) + 38:35 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 1:08:36 ó.
SSV: 1. Casey Currie (Can-Am) 43:51:49 ó., 2. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) + 23:37 p., 3. Szergej Karjakin (Can-Am) + 41:26 p.
 
Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások