Dakar autó

Peterhansel és Al-Attiyah szoros szakasz után közelített Sainzra

Mr. Dakar tíz másodperces előnnyel szerezte meg idei negyedik szakaszgyőzelmét toyotás riválisa előtt, így mindketten tízperces hátrányból próbálhatják meg kiénekelni a sajtot pénteken a Matador szájából.
Csütörtökön folytatódott a két felvonásból álló maratoni szakasz, amelyek között az autósok sem vehették igénybe a szervizcsapataik segítségét. A 379 km-es szelektíven gyakorlatilag végig Stephane Peterhansel diktálta a tempót, s egy ideig úgy tűnt, kényelmes előnnyel húzza be idei negyedik részsikerét. Nasser Al-Attiyah azonban a kezdeti idővesztés utána magára talált, s egyre közelebb került a Mini franciájához, aki végül mindössze tíz másodperces különbséggel nyerte meg az utolsó előtti szakaszt a katari előtt.
 
Carlos Sainz lett mögöttük a harmadik a 11. etapon, csakhogy az összetettet vezető spanyol nyolc perccel elmaradt riválisaitól. Ez pedig azt jelenti, hogy a harmadik Dakar-győzelmére hajtó Matador előnye tíz percre csökkent Al-Attiyah és Peterhansel előtt – akik között pedig egyébként mindössze hat másodperc a különbség az utolsó szakaszt megelőzően! A három legenda mögött továbbra is a hazai pályán szereplő Yazeed Al-Rajhi a negyedik, de neki már 47 perc a lemaradása. Így is ő az egyetlen, aki még egy órán belül van Sainzhoz képest: Giniel de Villiers és Bernhard Ten Brinke legfeljebb annak örülhet, hogy mindketten átlépték Orlando Terranovát az összetettben. Fernando Alonso a tegnapi borulása után később vághatott neki a mai szakasznak, de végül a nyolcadik idővel ért célba, összetettben pedig a 13. helyen áll.
 
A kamionosoknál ma is folytatódott a Kamaz uralma, hiszen ma az első négy helyen az ő versenyzőik végeztek. Ráadásul mivel az összetettet vezető Andrej Karginov volt a leggyorsabb, az orosz már 39 és fél percesre növelte az előnyét a márkatárs Anton Shibalovval szemben. A harmadik helyet továbbra is a Mazt vezető Siarhei Viazovich őrzi. Az SSV-ben a tavalyi győztes Francisco Lopez Contardo nyerte az utolsó előtti etapot, de ez is csak arra volt elegendő, hogy Szergej Karjakinnal együtt valamelyest közelítsenek Casey Currie-re, aki tetemesnek mondható 45 és 57 perces fórral várja a pénteki finálét.

Az összetett állása az utolsó szakaszt megelőzően:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 41:31:57 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 10:17 p., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 10:23 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 47:57 p., 5. Giniel de Villiers (Toyota) + 1:06:34 ó., 6. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:17:50 ó., 7. Orlando Terranova (Mini) + 1:26:44 ó., 8. Mathieu Serradori (Century) + 1:52:32 ó.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov (Kamaz) 45:04:55 ó., 2. Anton Shibalov (Kamaz) + 39:33 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 1:52:14 ó.
SSV: Casey Curie (Can-Am) 51:39:32 ó., 2. Szergej Karjakin (Can-Am) + 45:33 p., 3. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) + 57:32 ó.
 
Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások