F1

Norris: „Leesett a teher a vállamról”

A Formula-1 idei világbajnokságának újoncai remekül mutatkoztak be, hiszen egyrészt mindhárman legyőzték az időmérőn a rutinosabb csapattársukat, ráadásul Lando Norris egészen a Q3-ig repítette az elmúlt években gyengélkedő McLarent.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára!

Vélhetően nem sokan fogadtak volna arra, hogy a 2019-ben bemutatkozó F1-es újoncok már az első adandó alkalommal bizonyítják, jó döntést hozott csapatuk a leigazolásukkal. Lando Norris (McLaren), Alexander Albon (Toro Rosso) és George Russell (Williams) már tavaly is nagy csatákat vívott egymással a Forma-2-es futamokon a győzelmekért, dobogós helyekért, ám arra nem sokan számítottak, hogy már a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon képesek lesznek arra, hogy legyőzzék jóval rutinosabb csapattársaikat. Sőt, Norris még a Q3-ba is bejutott a McLarennel – csapattársa, Carlos Sainz már a Q1-ben kipottyant –, és mindössze 1,8 másodpercet kapott a pole pozíciót megszerző Lewis Hamiltontól, és megelőzve többek között Kimi Raikkönent.
„Nagyon ideges voltam az időmérő alatt, hogy nem is nagyon tudtam kiélvezni ezt a sikert. Amikor megfutottam a különböző jó köreimet, boldognak éreztem magam, hogy elértem azt, amiért a csapat olyan sokat dolgozott. Ezzel az eredménnyel lekerült a teher a vállamról. Az elején abszolút nem gondoltam arra, hogy a végén a 8. helyről indulhatok majd a vasárnapi futamon, és éppen emiatt el is használtam három szett lágy keveréket a Q1-ben. Holnap nagyon kemény munka vár rám, és bízom abban, hogy a mostani kvalifikációs teljesítményem nem egyedi eset lesz ebben az évben”- mondta Norris.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Toro Rosso újonca is ott legyen a Q3-ban, ám végül a 13. legjobb idő lett az övé, és ami Alexander Albon számára a lényeg, ő is legyőzte a jóval rutinosabb csapattársát, Danyiil Kvjatot, aki végül 15. lett az időmérőn.

Alexander Albon remekül mutatkozott be, élete első F1-es időmérőjén majdnem bejutott a Q3-ba

„Nagyon izgalmas volt életem első F1-es időmérőjét átélni, mert itt a tesztekkel ellentétben a minél jobb eredmény elérése érdekében a határaimat kellett feszegetnem. Körről körre fedeztem fel újdonságokat, és bízom abban, hogy a most szerzett tapasztalataim a későbbiekben segíteni fogják a fejlődésemet. Nem gondolkodtam azon a kvalifikáció előtt, hogy milyen eredménnyel lennék elégedett, mert ez teljesen más pálya, mint amilyen Barcelona volt. A hétvége nagy részében a csapattársam mögött voltam, így nincs nagy jelentősége, hogy a futamon előle indulhatok. Szeretnék egy emlékezetes versennyel bemutatkozni a szurkolóknak” – jelentette ki Albon.

Hármójuk közül kétségkívül George Russell volt a legnehezebb helyzetben, hiszen a Williams jelenlegi állapotában csak abban reménykedhetett, hogy egyrészt jobban teljesít, mint a csapattársa, a nyolc év után visszatérő Robert Kubica, illetve minél kisebbre zárja a távolságot az éllovasokhoz képest a köridők tekintetében. Nos, ha ezeket nézzük, a fiatal brit maradéktalanul megfelelt az elvárásoknak, hiszen másfél másodperccel jobb időt ért el, mint a lengyel pilóta, és sikerült három másodperc alá csökkenteni a különbséget Hamiltonhoz képest.

George Russell másfél másodpercet adott csapattársának, a nagy visszatérő Robert Kubicának

„Nagyon élveztem az időmérőt, és sajnálom, hogy nem tölthettem több időt a pályán. Sajnos tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg mit tud az autónk, de amikor láttam az időket, nem tagadom, mosolyogtam a sisak alatt. Az, hogy legyőztem Robertet, nem igazán számít, hisz a két utolsó hely a miénk, és számomra nem az a prioritás, hogy melyikünk végez előbb az időmérőn. Közösen kell előrébb jutnunk, de amíg nem érjük utol a többieket, számomra csak az lesz a kiindulási pont, hogy hol tartunk egymáshoz képest Roberttel. Őszintén remélem, gyorsan fejlődünk majd, hiszen az előttünk álló pár verseny számunkra erről szól majd” – állította Russell.


Hozzászólások