MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Monteiro: „Nem félünk senkitől!”

Tiago Monteiro második teljes szezonjának vág neki a túraautó-világbajnokságon a Honda gyári versenyzőjeként, s reménykedik benne, hogy 2013-mal ellentétben ezúttal az évad eleje is jól sikerül számára. A portugál kijelentette, hogy egyetlen riválisuktól sem tartanak, ugyanakkor elismerte, hogy a számos teszt okán a Citroënnek előnye van.
Balogh Tamás 2014.02.14. 19:43:54
Olvasási idő: 4 perc
Tiago Monteiro 2005-ben, a legendás hatautós indianapolisi Formula-1-es futamon dobogóra állhatott a Jordan csapat színeiben, azóta pedig a WTCC-ben aratott számos győzelmet. Egyet tavaly is sikerült bezsebelnie a Honda gyári versenyzőjeként Sanghajban, ám a szezon első fele a rengeteg műszaki hiba és baleset miatt egyáltalán nem sikerült fényesre a pilóta számára. A portugál ugyanakkor bízik benne, hogy idén jobban kezdi majd az idényt, s ezzel harcban lehet a vb-címért – erről, a 2013-as évről, az új szabályokról és a riválisokról is beszélt a túraautó-világbajnokság hivatalos weboldala, az fiawtcc.com által készített interjúban, amelyet most mi is változtatások nélkül megosztunk olvasóinkkal:
 
- A Honda tavaly futotta első teljes szezonját a 2012-es három indulást követően. Elégedett vagy azzal, ahogy az autó fejlődött Monzától Makaóig?
Tiago Monteiro: - Igen, nagyon is! Az elején top10-es helyezésekért harcoltunk, s néha a futamot sem sikerült befejeznünk megbízhatósági problémák miatt. De a végén, az idény második felében szinte mindegyik futamot dobogókért és a győzelemért csatáztunk, s megszabadultunk a megbízhatósági gondoktól! A fejlődés nyilvánvaló és nagyszerű volt!

- Neked személy szerint nagyon kemény éved volt, a szezon első felében rengeteg balszerencsével. Hogy értékelnéd 2013-at a saját szempontodból?
- Igen, némileg balszerencsés voltam, de megpróbáltam nem túlságosan nagy figyelmet fordítani erre, s inkább a munkámra koncentrálni. Akármi is történik, tanulnod kell belőle, fel kell állnod, s folytatni a küzdelmet. Volt pár kemény pillanatom, de sosem kételkedtem magamban, az autóban vagy a csapatban. Tudtam, hogy a dolgok meg fognak változni. Nagyon elégedett vagyok és büszke vagyok az évad második felére a sok pódiummal és a győzelemmel.
 
- Te és Tarquini csapattársak és közeli barátok vagytok. Hogy segíti ez a csapatot abban, hogy versenyképes legyen?
- Ez nagyon fontos pont. Tiszteljük egymást és megbízunk egymásban, s a pályán és azon kívül is közeli barátságban vagyunk. Keményen harcolunk a pályán, de azon kívül is keményen dolgozunk. Ez az egész csapatot előremozdítja. Ebben a bajnokságban nagy befolyása lehet a pilótáknak és a tapasztalatuknak, szóval fontos, hogy jó legyen a kapcsolatunk, s bízzunk egymásban, ugyanakkor küzdeni is tudjunk egymással, ha szükséges.

- Az új szezon új szabályokat és autót hoz magával. Mik az érzéseid a kocsi tesztelését követően?
- Ez a gép egy fenevad! Rendkívül izgatott vagyok az új szabályzat miatt, amely egy teljesen új bajnokságot eredményez! Ez egy új kezdet, teljesen új autókkal és regulákkal. Nagyon szórakoztató vezetni, s nehezebb eljutni a határig. Nagyon izgalmas lesz. Technikai szempontból is hatalmas kihívás, mivel új beállításokat és ötleteket kell felfedeznünk. Minden szinten rendkívül motiváló a dolog.
 
- Hogy látod az ellenfeleiteket? Kitől féltek a legjobban?
- Nem félünk senkitől! Ugyanakkor természetesen nagyon tiszteljük a riválisainkat, és senkit sem becsülünk le! Mindnyájan új, tiszta lappal kezdünk, szóval bármi megtörténhet. Természetesen arra számítunk, hogy a Citroën erős ellenfél lesz. Megvan hozzá a költségvetésük, s már hónapok óta pályán vannak, szóval nem kétséges, hogy előnyük van. De ez a helyzet, meg kell birkóznunk vele, s remek csatára kell kényszerítenünk őket és a többieket!
 
- Melyek a személyes céljaid 2014-re?
- Ez nyilvánvaló: a változatosság kedvéért szeretnék egy jó kezdést a bajnokságban… Szerezni jó pár pontot, s olyan pozícióba kerülni, hogy harcolhassak a pilóták bajnoki címéért!
Balogh Tamás
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast