MotoGP

Marquez büszke rá, hogy öccse is rajta van a Honda listáján

Nem feltétlenül ő a favorit rá, de tény, hogy Alex Marquez is az esélyesek között szerepel arra, hogy elfoglalja a szezon végén visszavonuló Jorge Lorenzo ülését a Repsol Hondánál.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Jorge Lorenzo csütörtökön jelentette be, hogy a Valenciai Nagydíj után visszavonul a motorversenyzéstől. Természetesen azonnal megindultak a találgatások, ki veheti át a helyét a Repsol Hondánál: a legtöbben Johann Zarcót tartják a fő esélyesnek, aki az idei utolsó három futamon Takaaki Nakagamit helyettesíti az LCR-nél, maga a francia viszont például Cal Crutchlow előléptetését jogosabbnak érezné – persze akkor pedig Lucio Cecchinello alakulatában szabadulna fel egy ülés.

Van azonban még egy motoros, akinek a neve előkerült már korábban is, s most újra: Alex Marquezről van szó, akiről néhány hónapja az a pletyka keringett, hogy Emilio Alzamoráék megpróbálták elérni, hogy a két Marquez egy csapatban versenyezhessen már 2020-ban. Az ifjabbik fivér azóta megnyerte a Moto2-es világbajnokságot, s most maga Alberto Puig Repsol-menedzser is elismerte, hogy ő is esélyes: „Zarco és Alex rajta van a listán, de vannak mások is” – tette hozzá Puig, ami arra utal, hogy még nincs világos elképzelése a HRC-nek arról, mivel és hogyan pótolja Lorenzót. Értelemszerűen olyan forgatókönyv is elképzelhető lenne, hogy Alex Marquez valóban feljön a legnagyobbak közé, de azt az LCR-nél tenné meg, s Crutchlow (vagy Zarco) lenne a Repsol motorosa.

Mindenesetre természetesen Marc Marqueznek is nekiszegezték a kérdést, mit szólna az öccse MotoGP-s fellépéséhez, amely előtt a legfőbb akadály az lehet, hogy érvényes szerződése van a következő idényre a Marc VDS Moto2-es istállójával. „Nem az én kezemben van a döntés, és nem is fogok semmit erőltetni” – jelentette ki a nyolcszoros vb-első, akit a Crash.net idéz. „A Honda fog dönteni, ez egyértelmű. Ők döntik el, milyen utat követnek: egy tapasztaltabb motorosra szavaznak vagy lehetőséget adnak egy fiatalnak. De a magam részéről már amiatt is roppant büszke vagyok, hogy Alex rajta van ezen a listán Moto2-es világbajnokként.”

A Honda közismerten nem könnyen kezelhető gép, vajon Alex Marquez képes lenne-e újoncként megbirkózni a feladattal? „Úgy vélem, Alex készen áll rá, hogy felüljön egy MotoGP-motorra – hogy melyikre, azt nem tudom. Ő egy olyan versenyző, akinek szüksége van a megfelelő lépésekre: a Moto2-ben is küszködött eleinte kicsit, de már akkor is gyors volt néhány edzésen és versenyen. Ez az első év, amikor minden összeállt neki, beleértve a mérnököket és a szerelőket is. Nyilván jól is motorozik, szerintem letöltötte már az idejét a Moto2-ben, és most már azért küzd, hogy kiérdemeljen vagy találjon egy jó ülést magának a MotoGP-ben. Nyilván a Honda egy bonyolult motor, de a Honda az Honda, a HRC az HRC. Nem könnyű motor, de ez a gép idén 11 győzelmet és 17 dobogót szerzett” – mutatott rá Marquez, aki persze azt nem tette hozzá, hogy ezeket a számokat ő egymaga érte el, s ezen kívül csak három további pódiumot tudott szerezni Crutchlow.

Puig amúgy csütörtökön elismerte: még az sem világos, hogy a keddi-szerdai valenciai teszten ki ülhet fel a másik Repsol Hondára. A legfőbb esélyes erre a HRC tesztmotorosa, Stefan Bradl, de a csapatmenedzser szerint az sem vezetne káoszhoz, ha csak Marquez próbálná ki a 2020-as versenygép prototípusának legfrissebb változatát.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások