Moto2

Lüthi: „Jó lecke volt a tavalyi szezon a MotoGP-ben”

Bár pont nélkül zárta a 2018-es idényt a királykategóriában a svájci, elmondása szerint így is rengeteg olyan dolgot tanult, amelyet a Moto2-be való visszatérésnél is kamatoztatni tud.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Thomas Lüthi a 125 köbcentisek között 2005-ben elért vb-címe után összesen tizenegy évadot húzott le a középső kategóriában, ám végül 2018-ban végre felléphetett a MotoGP-be. A legnagyobbak között azonban nem sok babér termett számára: csapattársától, Franco Morbidellitől rendre jelentősen elmaradt, ráadásul a Marc VDS is szétesett körülötte, így pont nélkül zárta a szezont, a belga gárda kiszállása után pedig kénytelen volt visszatérni a Moto2-be. Ott viszont Katarban rögtön második lett, Austinban pedig meg is szerezte idei első győzelmét. Lüthi szerint a királykategóriás tapasztalatok is segítették ebben:

„A MotoGP-ben való versenyzésnél rengeteg dolognak kell összeállnia, hogy végül elérjük a célunkat. Ez egy csapatmunka, emellett hinned is kell magadban. Ez egyszerre mentális és csapatsport, a tavalyi év pedig roppant nehéz volt, hiszen szétesett a csapat, és amúgy is túl nagy kihívást jelentett számomra a MotoGP-motor. Végső soron lehetetlen küldetésnek bizonyult” – idézi a svájcit a Motorsport.com szaklap. „Mögöttem kellett hagynom mindezt, keményen dolgoztam és koncentráltam a télen, és találtam magamnak egy új istállót, ahol igazán bíznak bennem, és ez komoly motivációt jelentett számomra. Ez lett végül az eredménye.”

Arra a felvetésre, hogy a MotoGP-s gépekhez közelebb álló nagyobb Triumph-blokkok érkezése is segít-e neki idén a Moto2-re való visszaállásban, így felelt a Dynavolt Intact GP versenyzője: „Egy MotoGP-gép esetén rengeteg dologra kell figyelned, nem csak a motorozásra. Gondolnod kell a stratégiára, az elektronikára, és így tovább. Igencsak összetett ez. Jó volt ezeket megtanulni a Moto2-be való visszatéréshez. Nem azt mondom, hogy könnyebb egy Moto2-es géppel a határon menni: ha határon mész, akkor minden motorral a határon mész, nem számít, mekkora a gép, ezt érezni kell. Jó lecke volt a tavalyi év olyan szempontból, hogyan kell úgy határon menni, hogy közben gondolsz a stratégiára és egyéb ilyen dolgokra is. Kemény tanulópénz volt, de megérte.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások