MotoGP

Lorenzo: „Senki nem mondhatja, hogy nem kockáztatok a Hondával”

Reagált a Repsol-főnök minapi kijelentésére a spanyol: szerinte a bukásai épp azt bizonyítják, hogy igenis keményen hajt jelenlegi csapatánál is – viszont a sérülései pedig a teljesítményére és az önbizalmára nyomják rá a bélyegüket.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Nem alakul eddig a legjobban Jorge Lorenzo első éve a Repsol Hondánál, hiszen a szezon kétharmadához érkezve még egyszer sem fért be az első tízbe a versenyeken. Beilleszkedését folyamatos sérülések is nehezítették: legutóbb Assenben szenvedett csigolyatörést, amelyből Silverstone-ban tudott visszatérni. Távolléte alatt arról is pletykáltak, hogy a spanyol esetleg máris távozhat a HRC-től és visszatérhet a Ducatihoz, ám ezt végül cáfolta – igaz, azt maga is elismerte, hogy a sérülések ideiglenesen megrendítették az eltökéltségét. A minap a Repsol csapatmenedzsere, Alberto Puig is úgy fogalmazott, hogy Lorenzo küszködését a bátorság hiánya okozza a Hondánál, amikor viszont ezzel szembesítették a motorost, az tagadta ezt az állítást:

„Ő a főnök, és nagyon tisztelem őt, mivel szerintem nagyon sokat tud a motorokról és erről a világról” – idézi Lorenzo szavait a Motorsport.com szakoldal. „De senki nem mondhatja, hogy nem próbálkoztam vagy nem vállaltam kockázatokat ezzel a motorral, hiszen hatalmas eséseim voltak, mindig amiatt, mert jó eredményeket akartam elérni. Talán ez is volt a probléma, túl keményen nyomtam, még mielőtt kiismertem volna a motort: ezért buktam és ezért sérültem meg. Ez mindent nehezebbé tett, mert minden a sérülések miatt van. Azok nélkül biztos vagyok benne, hogy ha nem is nyertem volna futamokat, de olykor a dobogón vagy az első ötben végezhettem volna.”

Tény, hogy Lorenzo lassan egy éve szinte folyamatosan valamiféle sérüléssel küzd: tavalyi aragóniai és burirami bukásai nemcsak a ducatis szezon végére, hanem az előszezonjára is rányomták a bélyegüket, ahogy téli edzésbalesete is, amelyhez Katarban még egy bordasérülést is begyűjtött, végül pedig jött a már említett asseni incidens. „Sosem voltam százszázalékosan fitt, ezért nem is tudtam maximumon menni a Hondával” – magyarázta a spanyol. „A MotoGP-ben minden nehéz, ha nem érzed kényelmesen magad a nyeregben. Én így érzem magam most a Hondával: nem érzem biztonságosan magam, különösen a motor elejével kapcsolatban. Néhány körülmény, beleértve a sérüléseket, tette rosszabbá a helyzetemet és az eredményeimet.”

Lorenzo a 14. helyezéssel záruló Brit Nagydíj után a kétnapos misanói tesztből csak fél napon vett részt, hogy pihenni tudjon a San Marinó-i GP-re: „Maradhattam volna és befejezhettem volna a tesztet, ez is egy lehetőség volt, de a silverstone-i futam úgy éreztük, a testemnek még nem volt elég ideje, hogy elmúljon a gyulladás. Inkább otthon maradtam, és a következő három napban komoly javulást is éreztem, aztán apránként tovább. Jobban vagyok, mint három hete, de amíg nem ülök motorra, nem tudok pontosat mondani. Jobban vagyok, de még mindig nem tökéletesen. Azt hiszem, több időre van szükség, hogy teljesen meggyógyuljon ez a sérülés.”

Fotó: Repsol Media


Hozzászólások