MotoGP

Lorenzo: „Nem kaptam ultimátumot a Hondától”

A Repsol Honda spanyolja szerint mindkét fél tisztában volt és van is vele, hogy több időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. Crutchlow úgy véli, az ötszörös világbajnok egyik pillanatról a másikra feljavulhat.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Nem alakul a legjobban eddig Jorge Lorenzo hondás kalandja: a spanyol az első négy verseny során egyszer sem fért be az első tízbe, ráadásul különféle extrém nehézségek hátráltatják a fejlődését, mint például a termasi rajtnál elkövetett hiba vagy az austini műszaki probléma. A sajtóban egyesek már arról pusmognak, hogy a Repsol megunhatja az ötszörös világbajnok vergődését, s akár már a jelenlegi évad végén megválhatnak tőle, ha nem javul a teljesítménye. Minderről így nyilatkozott a Francia Nagydíj csütörtöki médianapján Lorenzo, akit a Crash.net szakoldal idéz:

„A csapat türelme nem tőlem függ, nem tudok rajta változtatni. Amit tudok, hogy kétéves szerződéssel rendelkezem. Fontos, hogy megértsük, hogy ez egy hosszú folyamat lesz. Ez nem fog magától megtörténni, ahogy máskor vagy más versenyzők motorváltásánál előfordult. Minden apró javulással egy lépéssel közelebb kerülünk a célunkhoz, és minden egyes ilyen fejlődési lépcsőt egy kisebb győzelemként kell ünnepelnünk. Az idő előrehaladtával és a kilométerek gyűjtésével találni fogunk valamit, amitől jobbá válnak a dolgok. Sosem gondoltam, hogy a Honda egy természetesen vezethető motor lesz számomra. De ugyanez igaz volt a Ducatira, így időre volt szükségem az alkalmazkodáshoz. Ugyanez történhet például Zarcóval, hiszen az első yamahás versenyén az élre tudott törni, a KTM-en viszont az utolsók között láthatjuk.”

Amikor konkrétan rákérdeztek az esetleges elküldésével kapcsolatos híresztelésekre, Lorenzo így reagált: „Mindig hallani ilyen pletykákat, amikor rossz a helyzet és nem jönnek az eredmények. Nekem személy szerint senki nem adott ultimátumot, nem is beszélt velem senki ilyesmiről. Mindkét fél tudja, hogy jelenleg összetettebb kérdés a motor és a versenyző közötti összhang, mint ahogy azt reméltük a jobb eredmények érdekében. Több időre van szükségünk” – magyarázta a spanyol, akivel kapcsolatban az LCR színeiben szereplő márkatársa, Cal Crutchlow is megszólalt: a brit megérti Lorenzo nehézségeit, de szerinte akár egyik pillanatról a másikra áttörést érhet el.

„A karodra nehezedő nyomás miatt eléggé nagy kihívást jelent fizikailag vezetni a motort. Amikor én átjöttem a Hondához, ugyanezeket mondtam, talán emiatt szenved ő is” – vélekedett Crutchlow a Motorsport.com hasábjain. „De a Honda filozófiája mindig is az volt, hogy neked kell vezetned a motort. Ha Marc meg tudja ülni, ahogy Casey is meg tudta a maga idejében… végső soron győzelmeket szerez ez a gép. Mindig úgy álltak ehhez, hogy adott a motor, és a versenyzőnek kell megülnie azt. Ne értsenek félre, keményen dolgoznak azért, hogy javuljon, és el is jön majd a pont, amikor alkalmazkodni fog hozzá és gyorsabb lesz. Egy ötszörös világbajnok klasszisról beszélünk, és nem tudhatjuk, mit hoz számára a következő hétvége, mert bármikor hirtelen feljavulhat.”

Fotó: Repsol Media


Hozzászólások