Dakar autó

Loeb a hajrában fordított, már második Al-Attiyah mögött (frissítve!)

Hiába állt sokáig a katarinak a zászló a hatodik szakaszon, a végén hibázott a Toyota éllovasa, amelyet könyörtelen kihasznált a már a harmadik részsikerét arató, s ezzel Stephane Peterhanseléket is átlépő francia.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Két részre osztott, 310 km-es szelektív szakasszal folytatódott az autósok számára a Dakar rali a szombati szünnap után. A táv nagy részében Nasser Al-Attiyah diktálta a tempót, de Sebastien Loeb is tartotta vele a lépést: a két klasszis szinte végig két percen belül volt egymáshoz képest. A fordulatot aztán az jelentette, hogy nagyjából 40 km-rel a cél előtt mindketten kissé eltévedtek, Loeb azonban hamarabb megtalálta a helyes utat (érdekesség, hogy navigátora, Daniel Elena épp a szünnapon fakadt ki a szervezőkre a botrányosan rossz itiner miatt, elmondása szerint legszívesebben nem is folytatná a versenyt), s így végül bő kétperces fórral behúzta idei harmadik szakaszgyőzelmét a toyotás előtt. Ezzel a PH-Sport privát Peugeot-ját vezető pilóta ráadásul összetettben is feljött másodiknak – igaz, még így is bő 37 perc a lemaradása a katari éllovassal szemben.
 
Ehhez persze az is kellett, hogy a Mini élmenői szenvedősebb szakaszt fogjanak ki. Különösen igaz ez Stephane Peterhanselre: egy ponton húsz percnél is nagyobb volt a hátránya Al-Attiyah mögött, ám a rivális hibáját kihasználva ezen valamennyit tudott faragni. Viszont így is 40 perc fölé nőtt a lemaradása a tabellán, ráadásul a márkatárs Nani Roma is egészen megközelítette őt. Az eddig szintén jól álló Jakub Przygonski viszont alighanem elszállt, ő több mint egy órát bukott a vezetőkhöz képest, ennek köszönhetően Cyril Despres vette át tőle az ötödik pozíciót az összesítésben. A szakaszon egyébként Carlos Sainz lett a harmadik, ő azonban már az első héten óriási hátrányra tett szert, így az összetettben nem tartozik az élmenők közé.
 
Ami a mezőny egyetlen magyar egységét, az Opel Dakar Team párosát illeti: a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős talán idei legjobb szakaszát produkálta annak ellenére is, hogy több gondjuk is akadt. Végül a 20. idővel értek célba, ám mivel egy GPS-pontot a sötétedés miatt kihagytak, ezért egyórás büntetést kaptak. Ezzel a 28. helyig csúsztak vissza a vasárnapi értékelésben, összetettben viszont így is javítottak, hiszen már a 25. pozíciót foglalják el.

A kamionosoknál eredetileg a Mazt kormányzó Siarhei Viazovich volt a leggyorsabb, ám őt egyórás büntetéssel sújtották, így az egy év után visszatérő Gerard de Rooy örökölte meg tőle az elsőséget, fél perccel az ivecós társ, Federico Villagra előtt. A két éllovas kamazos közül ezúttal Dmitrij Szotnyikov végzett előrébb, de Eduard Nikolajev így is tíz percnél nagyobb fórral vezet összetettben.

Az SxS-kategóriában Francisco Lopez Contardo nyerte a szakaszt Gerard Farres Guell előtt, utóbbi pedig ezzel az összetettben is az élre állt: előnye 13 perc a quados mezőnyből átnyergelő Szergej Karjakin előtt. A címvédő Reinaldo Varela sok időt veszített, így az ő hátránya már fél óra feletti, Lopez Contardo pedig csaknem egyórás lemaradással áll a negyedik pozícióban.
 
A 6. szakasz végeredménye:
Autósok: 1. Sebastien Loeb (Peugeot) + 3:39:21 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 2:17 p., 3. Carlos Sainz (Mini) + 6:56 p., 4. Cyril Despres (Mini) + 13:05 p., 5. Nani Roma (Mini) + 13:08 p., 6. Stephane Peterhansel (Mini) + 18:49 p., ... 28. Szalay Balázs (Opel) + 2:53:52 ó.
Kamionosok: 1. Gerard de Rooy (Iveco) 4:34:10 ó., 2. Federico Villagra (Iveco) + 30 mp., 3. Dmitrij Szotnyikov (Kamaz) + 7:05 p., 4. Eduard Nikolajev (Kamaz) + 8:46 p., 5. Siarhei Viazovich (Maz) + 54:15 p.
SxS: 1. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) 4:12:08 ó., 2. Gerard Farres Guell (Can-Am) + 12:31 p., 3. Casey Currie (Can-Am) + 16:56 p., 4. Szergej Karjakin (BRP) + 17:31 p.
 
Az összetett állása hat szakasz után:
Autósok: 1. Al-Attiyah 21:01:31 ó., 2. Loeb + 37:43 p., 3. Peterhansel + 41:14 p., 4. Roma + 45:24 p., 5. Despres + 1:23:35 ó., ... 25. Szalay + 11:08:55 ó.
Kamionosok: 1. Nikolajev 24:28:33 ó., 2. Szotnyikov + 10:13 p., 3. De Rooy + 1:50:03 ó.
SxS: 1. Farres Guell 26:08:53 ó., 2. Karjakin + 13:31 p., 3. Varela + 32:36 p., 4. Lopez Contardo + 58:43 p.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások