MotoGP

Le Mans – Miller nyerte az őrült flag-to-flag versenyt

Motorcsere, rengeteg bukás, büntetések, és a végén Miller zsinórban másodszor nyer futamot.
Sötét felhők gyülekeztek a Bugatti pálya rajtrácsa fölé a rajt előtt. Száraz pályán vágtak neki a futamnak, de mindenki arra számított, hogy flag-to-flag verseny lesz, azaz ki kell jönni motorcserére. A rajtnál az első sor széléről Miller jött el a legjobban a Ducatival, de a két gyári Yamaha szorosan a nyomában volt. Pol Espargaronak rögtön az első körben volt egy mentése, amivel viszont kiesett a ritmusból, és Rossi egyből elment mellette, de még abban a pillanatban Morbidelli is csatlakozott. Espargaro ezt már nem akarta hagyni, és a két motor összeakadt, így Morbidelli versenye a sóderágyban ért véget, de Rossit is magukkal sodorták, így ő is visszaesett néhány helyet.

A 2. körben Vinales vette át a vezetést először, azonban az eső közeledtével hamar lassulni kezdett. A mezőny végéről rajtolva Rins hamar az élmezőnyben találta magát, és az élcsoport végén helyezkedett. Amint lengetni kezdték a fehér zászlót, a versenyzőknek lehetősége volt cserélni, Quartararo ezt kihasználva az élre tört, Millerrel többször oda-vissza előzgetni kezdték egymást a csúszós pályán. Marquez is fölegerészte magát az elejébe, megelőzte RInst és a két élmenő mögé ért.

A mezőny nagy része szinte egyszerre jött ki a motorcserére, azonban nem volt mindenkinek zökkenőmentes. Miller pár kanyarral a boxbejárat előtt kicsúszott a sóderágyba, így az élmezőnytől lemaradva érkezett csak meg, de az üldözőkkel szemben addigra nagy előnyük volt. A világbajnoki címvédő Joan Mir el sem jutott a boxutcáig, neki a sóderágyban ért véget a verseny. Marquez húzott egy meredeket a boxban, a bejáratnál Quartararo mellé ért, a motorcsere után pedig elsőként hagyta el a boxutcát Rins kíséretében. Rins viszont amint elhagyta a boxkijáratot, az első kanyarban azonnal el is esett. Visszajött még, és a boxban újra motort cserélt, bár kérdés, hogy ez mennyire volt szabályos, hiszen elméletileg másik gumin kell kijönni motorcserénél, ő pedig maradt az esőgumin, de ez nem derült ki, ugyanis még egyszer elesett a futamon.

Többen is büntetést kaptak a nem megfelelő cseréért. Miller és Bagnaia túl gyorsan hajtottak be a boxba, ezért mindketten dupla hosszúkörös büntetést kaptak. Miller ennek ellenére közeledett Quartararora, Marquez pedig az élen kezdte növelni a különbséget – ám az utolsó kanyarban ő is eldobta a motort. Ezután még folytatni tudta a versenyt, végig mindenkinél gyorsabb kört produkálva, de még egyszer elesett, immár végleg kiesve a versenyből. A két Aprilis sem tudott célbaérni, mindketten motorhiba miatt kényszerültek feladni a versenyt.

Miller utolérte, és meg is előzte Quartararot, aki szintén kapott egy hosszúkörös büntetést, mert a cserénél tévedésből Vinales helyén állt meg (és szaladt át a saját motorjához). Innentől Miller közelébe senki nem tudott férkőzni. A verseny második felében a pálya száradni kezdett, és ez a Ducatiknak érezhetően kedvezett. Zarco hatalmas tempóban kezdett felzárkózni, 1,5-2 másodperccel gyorsabb köridőket motorozva az első kettőnél. Quartararo mellett simán elment, Miller viszont tudott rá válaszolni, így őt már nem tudta utolérni. Bagnaia pedig hátulról kezdett el hasonló tempót diktálni, és egészen a 4. helyig kapaszkodott fel, így a hátránya mindössze 1 pont a tabellán az újra listavezető Quartararo mögött. Remekül ment az esőben Petrucci is, aki a KTM, és saját maga idei legjobb eredményét szerezte az 5. hellyel. Jó napot zárt az LRC csapat is, Alex Marquez a 6., Nakagami a 7. helyen ért célba. 
 
MotoGP futam végeredmény, Le Mans
1 Jack MILLER Ducati Lenovo Team Ducati 47'25.473
2 Johann ZARCO Pramac Racing Ducati +3.970
3 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.468
4 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati +16.172
5 Danilo PETRUCCI Tech 3 KTM Factory Racing KTM +21.430
6 Alex MARQUEZ LCR Honda CASTROL Honda +23.509
7 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU Honda +30.164
8 Pol ESPARGARO Repsol Honda Team Honda +35.221
9 Iker LECUONA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +40.432
10 Maverick VIÑALES Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +40.577
11 Valentino ROSSI Petronas Yamaha SRT Yamaha +42.198
12 Luca MARINI SKY VR46 Avintia Ducati +52.408
13 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +59.377
14 Enea BASTIANINI Avintia Esponsorama Ducati +1'02.224
15 Tito RABAT Pramac Racing Ducati +1'09.651
16 Franco MORBIDELLI Petronas Yamaha SRT Yamaha 4 Laps
Nem ért célba
  Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda 10 Laps
  Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 12 Laps
  Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 15 Laps
  Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 15 Laps
  Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 16 Laps
  Joan MIR Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 23 Laps

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások