Egyéb motorsport

Le Mans-i 24 órás – beharangozó

Hétvégén rendezik a legendás 24 órás versenyt - amelyen Kovács Bálint is részt fog venni!
A koronavírus-járványhelyzet miatt június közepére halasztották az eredetileg áprilisra tervezett gyorsasági motoros Le Mans-i 24 órást. Ebben az időpontban az autós 24 órásat szokták tartani (hagyományosan a nyári napfordulóhoz közel, amikor a legrövidebb az éjszaka) – ám a francia szervezők mindenképpen nézők előtt akarják megtartani az autós viadalt, ezért azt áttették augusztus 21-22-re, amikorra remélhetőleg a járványhelyzet már megengedi a közönség beengedését. Ennek értelmében, a mostani motoros viadal zárt kapuk előtt fog zajlani.
Számunkra azonban azért is érdekes lesz a verseny, ugyanis a viadal előtti napokban dőlt el, hogy a H-Moto Team versenyzője, Kovács Bálint is el tud indulni a viadalon! Méghozzá egy nívós csapat, a lengyel Wójcik Racing Team színeiben! Őelőtte a néhai Bitter Sándor és Rosivall Ágoston vettek részt ezen a viadalon magyarokként. 

De először egy gyors áttekintés:
A motoros Le Mans-i 24 órást 1978-ban rendezték meg először, és azóta minden évben megtartották. Az endurance egyértelműen a franciák műfaja: nemcsak az indulók, de a győztesek nagy többsége francia nemzetiségű. Utoljára 1992-ben fordult elő, hogy a győztes csapatban nem volt francia versenyző – akkor a brit Carl Fogarty és Terry Rymer, valamint a belga Michel Simul győztek egy Kawasaki nyergében. A győztes márkák listája is érdekes: kizárólag japán motorokat találunk rajta:
 
  • 14-szer a Kawasaki
  • 13-szor a Honda
  • 12-szer a Suzuki
  • 4-szer a Yamaha
diadalmaskodott, más márkákkal nem is nagyon neveznek be.
Ha már itt tartunk, tekintsük át a gyári csapatokat.

Yamaha:
a korábban privát indulónak számító osztrák csapat, a YART (Yamaha Austria Racing Team) Mandy Kainz vezetésével 2009-ben világbajnokok lettek, amely sikert azóta sem tudták megismételni – viszont a kitartó kemény munkájuk és győzelmeik miatt a Yamaha gyári csapatává váltak az Endurance VB-n. Versenyzőik: a cseh Karel Hanika, a német Marvin Fritz, az olasz Niccolo Canepa és az ír Michael Laverty.
Honda:
a tavalyi versenyt a francia-japán F.C.C TSR Honda alakulat nyerte meg, mely szintén gyári csapatnak számít – a 2017-18-as szezonban világbajnokok lettek, vezetőjük Masakazu Fujii. Sokáig csak a Suzuka-i 8 óráson indultak, 2016-tól mennek teljes szezont. A versenyzőik: az ausztrál Josh Hook, a francia Mike Di Meglio, a francia Freddie Foray-t pedig lecserélték a japán Yuki Takahashira.

 F.C.C. TSR Honda France

Kawasaki:
a Gilles Stafler vezette francia SRC Kawasaki sok 24 órás versenyt nyert már meg, 2018-19-ben pedig a világbajnoki cím is összejött nekik. Bár gyári csapat, nem az új „Darth Vader”-Kawasakival fognak indulni. Versenyzőik: a francia Jeremy Guarnoni és Erwan Nigon, valamint a spanyol David Checa.
 
 Web!ke SRC Kawasaki France Trickstar

Suzuki:
a legendás francia alakulat, a SERT (Suzuki Endurance Racing Team) a tavalyi világbajnoki cím mellé megszerzett egy hatalmas partnert: a japán gyári csapattal, a Yoshimurával egyesültek, így már nem a hagyományos kék-sárga, hanem piros-fekete színekben láthatjuk majd őket. A csapatot a japán Yohei Kato és a francia Damien Saulnier vezeti – utóbbi a sok évtized után nyugdíjba vonuló Dominique Méliand-tól vette át a stafétabotot. Versenyzőik: a francia Sylvain Guintoli és Gregg Black, a belga Xavier Simeon és a japán Kazuki Watanabe.

 Yoshimura SERT Motul

BMW:
A japán hegemónia megtörésére a BMW-nek van a legnagyobb esélye, pár éve indítottak egy gyári csapatot, a BMW Motorrad World Endurance Team-et, a belga Werner Daemen vezetésével. Dobogón már álltak többször is az Endurance VB-n, de győzni még nem tudtak. Versenyzőik: a német Markus Reiterberger, az ukrán Ilya Mikhalchik, a spanyol Xavi Fores és a francia Kenny Foray.

 BMW Motorrad World Endurance Team

Ducati:
az Endurance nemcsak a francia versenyzők, hanem a japán motorok felségterülete is egyben. Az olasz motorkerékpárok – fogalmazzunk úgy – nem a tartósságukról ismertek. A rövidtávú versenyeken mind a Ducati, mind az Aprilia jól szerepelnek, de az enduranceban legfeljebb csak privát indulóként voltak jelen, kevés sikerrel. Ezért a Ducati a BMW által faképnél hagyott német Hertrampf Racinget támogatja, akik ERC Endurance Ducati néven indulnak, és amelyet idéntől Frank Hoffmann vezet. Versenyzőik: Mathieu Gines, Louis Rossi és Étienne Masson.

 ERC Endurance Ducati

No de, térjünk rá Kovács Bálintra: hazánk fia már nem először indul Endurance VB-futamon, a 2019-es Sepangi 8 óráson már részt vett. Tavaly is tervben volt a Le Mans-i 24 órás, de akkor nem jött össze. Idén viszont igen, méghozzá nem is akárkikkel: a nívós lengyel yamahás csapat, a Wójcik Racing Team színeiben fog rajthoz állni.

 Kovács Bálint ismerkedik a motorral

A csapat legnagyobb sikerét 2019-ben érte el, amikor a szintén 24 órás Bol d’Oron a briliáns második helyet szerezték meg. Bálint azért kerülhetett képbe, mert a módosított időpont két, eredetileg igazolt versenyzőnek sem felelt meg.
 
 Wójcik Racing Team - a tavalyi Le Mans-i 24 óráson, Broc Parkes-szal

A korábbi Supersport-világbajnok Randy Krummenacher a hétvégi Misano-i Supersport VB-futamain indul, a brit Gino Rea pedig azért kényszerül kihagyni a versenyt, mert az Egyesült Királyságban érvényben lévő karanténszabályok miatt nem tudna részt venni a hamarosan esedékes Brit Superbike Bajnokság nyitófordulóján. Így a dél-afrikai-portugál Sheridan Morais mellett fog menni a francia Sylvain Barrier, valamint a lengyel Artur Wielibski, valamint Bálint is. Bálint hivatalosan zöld motoros, vagyis tartalék versenyző – reméljük, hogy fog versenyezni. Az első szabadedzésen részt vett.

Íme a teljes nevezési lista (katt a képre!):
 

Az első szabadedzés már lezajlott, Bálint is részt vett rajta. A nyilatkozatát itt lehet megnézni:Az első szabadedzés végeredménye:

A verseny időterve:
 
CSÜTÖRTÖK  
   
11:00 - 13:00 Szabadedzés
16:00 - 16:20 1. időmérő - kék versenyző
16:30 - 16:50 1. időmérő - sárga versenyző
17:00 - 17:20 1. időmérő - piros versenyző
17:30 - 17:50 1. időmérő - zöld versenyző
21:30 - 23:00 Éjszakai edzés
   
PÉNTEK  
   
10:20 - 10:40 1. időmérő - kék versenyző
10:50 - 11:10 1. időmérő - sárga versenyző
11:20 - 11:40 1. időmérő - piros versenyző
11:50 - 12:10 1. időmérő - zöld versenyző
   
SZOMBAT  
   
08:45 - 09:30 Warm up
11:25 - 11:30 Ismerkedő kör
11:30 - 12:00 Rajtceremónia
12:00 Rajt
   
VASÁRNAP  
   
12:00 Befutó
 
A versenyt az Eurosport 2 közvetíti, az alábbi idősávokban:
  • szombaton 11:45 – 13:00 (rajtceremónia és rajt)
  • szombat 15:00 – 21:00
  • vasárnap 07:00 – 12:30 (befutó és dobogó)
A teljes versenyre, valamint az edzésekre a live timing ezen a linken érhető el:
Szurkoljunk együtt Bálintnak!

Fotó: FIM EWC Media, ACO, BMW Motorrad, Yoshimura Suzuki twitter, Kovács Bálint instagram


Hozzászólások