MotoGP

KTM: „Espargaro megérdemelte volna, hogy ő szerezze meg az első győzelmet”

Pit Beirer szerint a csapat nem lenne itt spanyol versenyzője nélkül.
Pol Espargaro korábban szerzett már dobogót esős körülmények között a KTM-mel, azonban valószínűleg eléggé fáj neki, hogy még csak esélye sem volt megküzdeni az első győzelemért, miután összeért Johann Zarcóval Brnóban. Az osztrákok motorsport részlegének főnöke, Pit Beirer őszintén elmondta a Motorsport.com szakoldalnak, hogy szerinte talán a spanyol egy hajszállal jobban meg is érdemelte volna a győzelmet, mint Brad Binder. „Tiszta szívemből mondom, hogy Pol megérdemelte volna, hogy ő szerezze meg a projektünk első futamgyőzelmét, mert mindig mindent beleadva versenyzett, és rengeteget kockáztatott a csapatért, ráadásul remek kapcsolatot ápolt a csapattagokkal. Minden alkalommal úgy küzdött, mint egy oroszlán, és nyilván hozzájárult ehhez a győzelemhez is. Ha nem maradt volna ilyen erős, és elszánt, akkor nem lett volna esélyünk nyerni. Sajnálom, hogy nem sikerült neki.”

A spanyol természetesen most már inkább Spielbergre készül, azonban reagált Quartararo múltkori szavaira is, miszerint a KTM korábbi tesztjei miatt előnyben volt a gumiválasztás terén: „Mindenkinek ugyanolyan gumik állnak a rendelkezésére, és a múltban gyorsabbak voltak nálunk. Mi tarthatunk plusz teszteket, ahogyan az Aprilia is, csak ők nem használják ki, mi viszont igen. A motorunk végre csodálatos, úgyhogy elég fura ezeket a dolgokat hallani. Lehet, hogy csak a versenyzők érnek el ilyen jó eredményeket, és nem a motoron múlik? Számunkra ez is dicséret. Ha csak a motoron múlna, akkor a Yamaha tudna nyerni Quartararo nélkül, a Honda pedig Marquez nélkül. A sikerhez azonban egy remek versenyző és egy remek versenygép is kell, és nálunk mindkettő megvan. Az előszezoni teszteken kipróbáltunk új dolgokat, és rengeteget fejlődtünk. Sokan dolgoztunk az elektronikával és a motorblokkal, ráadásul egy picit a váz is jobb lett. A sok kis lépéssel nagyot tudtunk fejlődni. Nem tudom miért Csehországban jött ez ki ennyire, de majd a következő futamokon meglátjuk, hogy tudjuk-e tartani ezt a szintet. Nincs értelme azt mondani az elmúlt hétvége alapján, hogy a KTM a mezőny legjobb motorja, hiszen ahhoz minden versenyen ott kellene lennünk az elejében év végéig. Azt viszont kijelenthetjük, hogy lehet nyerni ezzel a géppel.”

Beirer persze nem győzte dicsérni a fiatal dél-afrikait sem: „Az, hogy Brad nyerhetett, sportmenedzserként óriási siker számunkra, hiszen a Red Bull Rookies Cupban fedeztünk fel egy srácot, aki arról álmodott, hogy egy napon a MotoGP-ben versenyezhet. Aztán bajnok lett a Moto3-ban, a Moto2-ben viszont nagyon kellett küzdenie, mert a csapatnak saját vázat kellett építenie, ami nem mindig volt a legjobb. Viszont múlt vasárnap minden kifizetődött. Fontos volt, hogy megtartsuk őt, mert az ember nem enged csak úgy el egy Moto3-as világbajnokot. Az off-road szakágakból megtanultuk, hogy a fiatalok könnyedén a családunk részeivé válnak, és rendkívül erősek tudnak lenni. Ritkán veszítünk el olyanokat, akik bajnokságot nyernek velünk.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások