MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Kovács Bálint sérülten is dobogón Barcelonában

A H-Moto Team versenyzője a nehézségek ellenére is éremmel távozik Katalóniából.
Palencsár Tibor 2021.07.19. 01:55:15
Barcelonában folytatódott a Spanyol Superbike Bajnokság, amely Open1000-es kiírásában Kovács Bálint is részt vesz. A hátránya a bajnokságban mindössze egyetlen pont volt, így Bálint optimistán vágott neki a hétvégének, amelyről itt írtunk. A pénteki harmadik szabadedzésen a zseniális ötödik helyet szerezte meg összetettben, ami alapján bőven volt ok az optimizmusra.

IDŐMÉRŐ EDZÉS

Az időmérőre új blokkot kapott a Yamaha, így Bálint főleg eltökélt volt. Ám ekkor beütött a krach:


Egyetlen mért kör után Bálint elesett, a motor ledobta magáról!
Az alábbiakat nyilatkozta:
"Elestem! Az időmérő második körében, a  3. kanyarban igen nagy sebességgel sajnos kizúgtam.  Mindenki nyugodjon meg, nem lett nagyobb bajom, fáj a lábam kicsit, de úgy érzem a versenyre rendben leszek, mert szerencse a szerencsétlenségben, hogy egy mért köröm volt, ami összetett 11., kategória 2. helyre elég, vagyis tudok indulni a versenyen. A motor hátulja a kanyarban elment, és highside-ban, a motor fölött kirepülve átdobott, és így elég nagyra sikeredett ez a zakó. Szóval ne aggódjatok, alapvetően jól vagyok! Teljes biztonságban voltam, ugyanis a medicalból egy vérprofi motoros, Rizi (Rizmayer Gábor) vitt vissza a vasparipájával! 15.05-kor indul a verseny! Ott leszek én is! Remélem, Ti is lélekben! Sokat jelentene! Szorítsatok! Szerencsére a motor nem fog sántikálni!"

 Az orvosi központban

ELSŐ VERSENY

Az első versenyre szombat délután került sor. Bálint a 11. helyről rajtolt, és azon a helyen is intették le az összetettben – az Open1000 kategóriában azonban harmadik lett a két kawasakis spanyol: Christian Palomares és Daniel Saez mögött. Az összetettben a Team Honda Laglisse kettős győzelmet szerzett a spanyol Jordi Torres és a brazil Eric Granado révén, megelőzve a címvédő kawasakis spanyol Roman Ramost.
 
 A dobogó: 2. Daniel Saez - 1. Christian Palomares - 3. Kovács Bálint

Bálint így nyilatkozott a verseny után:
Az az időmérős esés nem tett jót a testemnek, ezt meg kell hagyni! Ám mivel a motoron lehet ülni, így valahogy mégis megoldottuk a dolgot! A csapattal az esésem után próbáltunk mindent megtenni azért, hogy jobb állapotba kerüljek, mint ahogyan felkeltem a pálya széléről. Szép dolog a harcosság, de a fájdalom már nem valami vicces: a lábam fáj, a lábfejemben a szalagok szintén nagyon fájnak, úgy tűnik rendesen meghúzódtak, alig bírom mozgatni. Ezen felül a csuklóm is feldagadt, úgyhogy verseny előtt jegeltük, kentük krémmel, amennyire csak lehetett. Még a rajtrácson is fújtunk a kezemre a lidokaint, hogy tudjam vállalni a futamot. Jelentős lelki támogatás mellett így vágtam neki! Az első két-három kör jó volt, ott az élmezőnnyel tudtam menni, biztató köridőkkel, aztán az utolsó 4-5 körre a gumim elfogyott, hol működött a traction a motoron, hol nem, úgyhogy még spórolni se tudtam vele rendesen, és aztán jött a fekete leves: A VERSENY VÉGÉRE ELMÚLT A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ HATÁSA! Addig második voltam a kategóriámban, de az utolsó körre a harmadik helyet tudtam megtartani, úgyhogy a dobogón ünnepelhettük ezt a piszok nehéz versenyt. Most irány a pihenés, és az orvos! Köszönöm nektek a szurkolást! A sok-sok kedves kommentet, a spártai gifeket! Nem állunk meg! Folytatjuk!
 
 Az első futam végeredménye


MÁSODIK VERSENY

A második versenyen Bálint ismét a 11. helyről rajtolt, ám később Miralles, majd Saez is leelőzték. Sokáig tartotta az Open1000 negyedik pozícióját, ám az utolsó előtti körben az addig vezető Palomares elesett, és már csak Bálint mögé tudott visszatérni. Az Open1000-ben így Bálint, bár mankóval közlekedett, ismét fel tudott állni a dobogóra.

 Jordi Torres (81) és Eric Granado (51) uralták a hétvégét

Az összetettben Jordi Torres kényelmes győzelmet aratott, mögötte a csapattárs Eric Granado végzett, megelőzve a tavalyi bajnok Roman Ramost – mindketten az utolsó körben előzték meg az addig második Carmelo Moralest.
 
 A dobogó: 2. Daniel Saez - 1. Marc Miralles - 3. Kovács Bálint

A verseny után így nyilatkozott hazánk fia:
"Sziasztok! Csütörtökön még nem gondoltuk volna, hogy két harmadik hellyel ennyire elégedettek lennénk vasárnap délután... De az élet most pont úgy osztotta a lapokat, hogy nagyon is örülünk az eredménynek. Az időmérős esésem után az első versenyre még némi adrenalin maradt a szervezetemben, így annak "könnyebben" nekivágtam, de a lábfejem valamint a kézfejem is nagyon fájt. A második futamra, már sokkal megpróbáltatóbb volt a motorra pattanás, ugyanis az alvástól nem jobb hanem csak rosszabb lett az állapotom, főleg a kezemé. Ennek ellenére, jó sok magabiztossággal, lidokainnal, valamint fájdalomcsillapítóval kezdtem meg a futamot, amelyen a kategória első helyéért is harcban voltam, végül a harmadik helyen intett le a kockászászló. Egy tanulság vonható le ebből, ha ilyen állapotban a győzelemért mentem, akkor egészségesen nincsen többé kifogás!"
 
 Bálint a két serleggel
 
A futam a "Megtekintés YouTube-on"-ra kattintva nézhető vissza, Haraszti Ádám kommentárjával

 A második futam végeredménye

 
Végezetül tekintsük meg a bajnokságok állását. Bálint visszacsúszott a harmadik helyre, de hátránya mindössze hét pont a listavezető Mirallessel szemben.
 
Spanyol Superbike - Open 1000      
         
1. Marc Miralles SPA BMW 124
2. Daniel Saez SPA Kawasaki 120
3. Kovács Bálint HUN Yamaha 117
4. Christian Palomares SPA Kawasaki 116
5. Ville Valtonen FIN BMW 100
6. Roberto Blazquez SPA BMW 71
7. Javier Artime SPA Honda 62
8. Oscar San Emeterio SPA Yamaha 51
9. Markus Reiterberger GER BMW 50
10. Nicholas Peter Edgeley GBR BMW 38
11. Miguel Cortes SPA Yamaha 30
12. Raül Torras SPA Honda 28
13. Julio Dominguez SPA Suzuki 24
14. Francisco Alonso SPA Kawasaki 22
15. Julien Leyninger FRA Yamaha 22
16. Joan Zamorano SPA Yamaha 21
17. André Pires POR Yamaha 20
18. Jordi Esteve SPA Yamaha 19
19. Philippe Le Gallo SPA Honda 14
20. Enrique Marcos Felipe SPA Yamaha 11
21. Florent Verchere FRA Yamaha 10
22. Juan José Nunez SPA Kawasaki 8
23. Pablo Garcia SPA Yamaha 5
24. Anacleto Dall SPA Yamaha 4
         
Spanyol Superbike - SBK      
         
1. Ivo Lopes POR BMW 134
2. Jordi Torres SPA Honda 118
3. Roman Ramos SPA Kawasaki 109
4. Carmelo Morales SPA Yamaha 107
5. Eric Granado BRA Honda 95
6. Naomichi Uramoto JPN Suzuki 84
7. Oscar Gutierrez SPA Yamaha 67
8. Alejandro Medina SPA Kawasaki 58
9. Alessandro Zaccone ITA Yamaha 58
10. Leandro Mercado ARG Suzuki 13
11. Xavier Pinsach SPA Suzuki 13
12. Christian Palomares SPA Kawasaki 10
 
Szívből gratulálunk az eredményhez! A következő fordulóra majd augusztus végén, Navarrában kerül sor.

Fotó: RFME, H-Moto Team, Lucía Benaisa
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast