Egyéb autósport

Kiss Norbert Coronellel küzdhet az aranyért – jön a Motorsport Játékok!

Rendhagyó esemény előtt állunk: a hétvégén első ízben rendezik meg a Motorsport Játékokat, melynek keretein belül hat különböző kategóriában osztanak majd aranyérmeket. A magyar delegáció legnevesebb tagja a túraautózásban induló Kiss Norbert, aki többek közt Tom Coronellel és Luca Engstlerrel mérkőzhet majd az elsőségért.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

A hétvégén nemcsak a MotoGP és a Formula-1 mezőnye méri össze tudását Sepangban, illetve Austinban, hanem egy sporttörténelmi eseménynek is szemtanúi lehetünk: megrendezik az első Motorsport Játékokat. Tartalmát illetően pontosabb lenne Autósport Játékoknak nevezni az eredeti nyelven Motorsport Games névre hallgató eseményt, mivel teljes mértékben a négykerekűekről szól, ugyanakkor a motorsport szó itthon sem egyértelműen csak a motorosok által űzött technikai sportokat jelenti, de Kölcseyéknek anno esélyük sem volt, hogy ilyen anomáliákat előre kivédjenek – mindenesetre ha egyszer a FIM is szervez hasonló rendezvényt, akkor lehet majd fejet vakargatni.

A motorsport nem hivatalos olimpiája (melyet a hivatalosan Autodromo Vallelunga Piero Taruffi névre hallgató aszfaltcsíkon rendeznek) ugyan a semmiből jött, hiszen június közepén, bármiféle előzetes pletyka vagy feltételezés nélkül jelentették be, mégsem teljesen előzmény nélküli. Tavaly decemberben, Bahreinben ugyanis már rendeztek egy GT Nemzetek Kupája nevű versenyt, melynek koncepciója és felépítése nagyban hasonlított az idén először megrendezésre kerülő, nem hivatalos motorsportos olimpiához (és nem mellesleg mindkettő mögött a Blancpain sorozatokat is szervező SRO áll). Érdemes egy gondolat erejéig megemlékezni arról, hogy nem ez lesz a történelem első motorsportos olimpia jellegű eseménye: az autóversenyzés nem hivatalos sportágként ugyan, de szerepelt az 1900-as párizsi Olimpiai Játékokon, 1908-ban Londonban pedig a motorcsónakázás hivatalos versenyszám volt!

Ezen a hétvégén hat különböző kategóriában osztanak érmeket: túraautóban, GT-ben, Formula-4-ben, gokartszlalomban, driftben és szimulátorozásban. Az egyes versenyszámok lebonyolítása eltérő lesz, de alapvetően az adott szakág szokásainak fog megfelelni (túraautózásban például két verseny lesz, és az azokon osztott pontok fogják eldönteni az érmek sorsát, GT versenyzésben két egyórás sprintfutam után egy harmadik, szintén hatvan perces verseny alapján derül ki a végeredmény). Minden pilóta a saját hazáját képviseli, a technikai feltételeket pedig igyekeznek a lehető legjobban kiegyenlíteni (Formula-4 esetén egyenautókkal, GT-ben és túraautózásban pedig a már jól ismert BoP-vel). 

Az egyes kategóriák mezőnye eltérő összetételű: gokartszlalomban például kifejezetten 14 és 16 év közötti fiú-lány párosokat kellett nevezni, GT-ben csak ezüst és bronz licences pilóták indulhatnak, túraautózásban ezzel szemben nagyobb neveket is találhatunk. A legismertebb közülük Tom Coronel, aki a WTCR-ben, illetve a TCR Europe-ban is indul idén, a francia színeket képviselő John Filippi a WTCC utolsó éveinek állandó résztvevője volt, Mat’o Homola a TCR Series után a WTCR első, tavalyi szezonjában is indult, Luca Engstler pedig idén pont Michelisz Norbert alakulata, a M1RA színeiben versenyzett a TCR Europe-ban.

Ami hazánkat illeti: az idő rövidsége miatt az MNASZ pályázat útján választotta ki a résztvevőket, akik öt kategóriában képviselik majd hazánk színeit. A magyar mezőny legnevesebb tagja a kétszeres Kamion Európa-bajnok Kiss Norbert, aki a túraautósok között méreti meg magát a Team Unicorse Alfa Romeójával. A párosítás nem új, 2014-ben az ETCC-ben indultak pár versenyen, Norbi ráadásul még futamot is tudott nyerni a technikai hátrány ellenére. Ami a többi versenyszámot illeti: Formula-4-ben Tóth László került nevezésre, aki eddig többek közt a spanyol és német bajnokságokban fordult meg, driftben Szántó Zoltán indul magyar színekben, driftszlalomban Kiss Dorka és Németh Bálint küzd majd az érmekért, szimulátoron pedig Báder Benjámin méri össze tudását a többiekkel.

Ami a pontosabb menetrendet illeti: a csütörtöki hivatalos megnyitó után pénteken jórészt szabadedzésekkel telik a nap, szombattól pedig már a versenyek kerülnek megrendezésre: a driftesek és szimulátorosok között már aznap kialakul a végeredmény, a többieknél pedig vasárnap dől el az érmek sorsa – a pontos és teljes menetrend IDE KATTINTVA található. A versenyek élőben követhetők lesznek az esemény hivatalos weboldalán, és természetesen mi is beszámolunk majd a legfontosabb pillanatokról, főként a profilunk szempontjából legfontosabb túraautósok küzdelmeire kihegyezve.

Fotók: MNASZ Facebook


Hozzászólások