Blog

Kis Viki blog: Hogyan történhetett meg a hétvégi incidens?!

Lefújták a Brit Nagydíjat, mert adott időjárási körülmények között a biztonsági csapat vezetői – a pilótákkal karöltve – versenyzésre alkalmatlannak találták a pályát. Tehát esett az eső, a silverstone-i aszfaltcsíkon állt a víz, tapadás nulla, csúszott, mint egy jégkoripálya, a srácok meg küzdöttek, mint malac a jégen, ezért inkább nem voltak futamok. Tessék?
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Kis Viktória motorversenyző honlapunkon vezetett blogjának legújabb bejegyzésében a MotoGP Brit Nagydíjának törlésével kapcsolatban írta le véleményét (a sorozat első része IDE, a második része IDE kattintva olvasható!).

No, persze, biztonság mindenek előtt – és ezt nem is vitatom! –, hiszen jobb ma több tízezer dühös szurkoló, mint holnap egy versenyző temetése. Ez teljesen érthető, ahogy a rendezvényre kilátogatók felháborodása is, tudniillik ez év februárjában újra lett aszfaltozva a pálya, mivel sok panasz érkezett annak minőségére: túlságosan huplis volt.

Ez azt jelenti, a FIM szabályzatának megfelelően meg kellett történjen az új burkolat homologizációja. Tehát annak minden szempontból meg kellett felelnie a biztonsági előírásoknak. Még akkor is, ha természetanyánk égi áldást küld a fejünkre és nagyobb mennyiségű csapadék esik le – ami, lássuk be, az angoloknál nem szokatlan jelenség.
Ezek fényében nem is értem, hogyan történhetett meg az elmúlt hétvégi incidens?! Ez azt jelenti, mégsem volt kellőképp leellenőrizve a helyszín? Vagy ha adott időpontban épp verőfényes napsütés volt, később egy masszív esőzés közben/után nem volt egy pálcás ember, aki kisétáljon, mondjuk a 7-es kanyarba és lemérje, hogy „Ó, te jó ég, ez a mennyiségű eső ’no go’! Áll a víz a pályán és nem folyik el…”? Ez tényleg előfordulhat a gyorsasági motorsport etalonjával?

Arról nem is beszélve, hogy a július eleji Forma-1-es nagydíj során már érkeztek visszajelzések, hogy a csittifitti új aszfalt ismét rumlis (huplis). Igaz, nem egészen hagyták figyelmen kívül ezt kardinális infót, ám az erre irányuló újságírói kérdésre az volt a válasz, hogy túl rövid volt az idő a GP-ig, hogy bármit tegyenek. Pardon? A Katari Nagydíj esetében meg tudták tenni, hogy hirtelen ijedtükben átszervezték hétfőre a versenyt, akkor Angliában miért nem, mikor ráadásul munkaszüneti nap is volt 27-e? Ja, hogy Katarban elenyésző a nézőközönség mennyisége? Vagy ne legyek ennyire rosszmájú? :)

Mindenesetre számomra felettébb különös az a végső döntés, amit hoztak. Mármint értitek… ez A (nagybetűvel) GP. Kíváncsian várom a fejleményeket, mi lesz a vizsgálat vége a pályával kapcsolatban.

Kis Viki #7


Hozzászólások