F1

Kibuktak a büntetés miatt a korábbi világbajnokok

Úgy tűnik, Toto Wolffon és Nico Rosbergen kívül senki sem tartja jogosnak Sebastian Vettel büntetését a Kanadai Nagydíjon. Mario Andretti és Nigel Mansell számtalan hasonló, vagy ennél jóval keményebb helyzetben is volt pályafutása során. Damon Hill és Jenson Button sem ért egyet a versenybírókkal.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Nemcsak a Formula-1 mai mezőnyének volt, van és lesz véleménye a Kanadai Nagydíjat végül eldöntő versenybírói döntésről, hanem egyre több korábbi világbajnok fejti ki, mennyire nem ért egyet a stewardok ítéletével. Jelenleg úgy tűnik, a büntetéssel és az FIA döntésével, miszerint nem hajlandó ezen változtatni, kizárólag a Mercedes ért egyet, illetve a csapat volt világbajnoka, Nico Rosberg.
 
A sportág egyszeres világbajnoka, Mario Andretti (1978), aki nemcsak 12 futamot nyert az F1-ben 128 nagydíjon, hanem 19 alkalommal állt dobogón, valamint 1969-ben megnyerte az Indy 500-at, teljesen kiakadt a stewardok döntésétől. „Könyörgöm, ne azt büntessék, akik vétlen hibát követnek el, hanem azokat, akik valóban veszélyesek a többiekre. Ami most a kanadai futamon történt, az egyszerűen elfogadhatatlan a sportág ezen szintjén” – jelentette ki Andretti, aki a helyszínen tekintette meg a versenyt.

Az 1992-es világbajnok, majd egy évre rá IndyCar-bajnok Nigel Mansell sem tett lakatot a szájára. Ha valaki, hát a bajszos brit tényleg csatázott rengeteget autó az autó ellen riválisaival, mint például Ayrton Senna, Nelson Piquet vagy Alain Prost. Vélhetőn ezeket látva azt mondhatnánk, a mostani versenybírók évekre tiltották volna el a felsoroltakat a pályán bemutatott manővereikért. „Mégis mit kellett volna tennie Sebnek? Őrület… Az ilyen döntés miatt nem élvezem nézni a versenyeket, holott két kiváló bajnok csatázott egymással. Egyszerűen röhejes döntés volt ez az öt másodperc, miközben Seb és Lewis is parádésan vezetett” – közölte Mansell.

Honfitársa, az 1996-os világbajnok, Damon Hill, akinek volt része ennél jóval komolyabb csatákban is – emlékezzünk csak az 1994-es zárófutamon történtekre Michael Schumacherrel –, ennek ellenére úgy véli, a stewardok hibáztak. „Az tény, hogy Seb több helyet hagyhatott volna, úgy érzem, rossz döntés született, ráadásul emiatt minden izgalom kihalt az utolsó körökből. Annak idején hány hasonló eset volt különböző versenyeken, mégsem hoztak ilyen döntéseket, így sem a pilóták, sem a csapatok, sem a nézők nem reklamáltak a futamokat követően” – emlékeztetett Hill.

A 2009-es világbajnok, szintén brit Jenson Button szerint Vettel büntetése miatt a szurkolókban is tüske maradt a versennyel kapcsolatban. És ez csak árt a Formula-1-nek. „Két csodálatos bajnok vívott egy izgalmas csatát egymással, erre a versenybírók elvették az izgalmat tőlük és a nézőktől is. Kár volt egyáltalán vizsgálni az esetet, hiszen ez egy sima versenyhelyzet volt, semmi már. Kétségtelen tény, Seb hibázott, de visszajött, és ilyen sebességnél sok más lehetősége nem volt. Abszolút nem érdemel volna büntetést, mint ahogy Lewis sem érdemelte meg, hogy kifütyülték őt, aki biztos, hogy nem így akart győzni” – mondta Button.

A többiekkel ellentétben, talán a Mercedes csapathoz való kötődése miatt a 2016-os világbajnok Nico Rosberg az egyetlen, aki egyetért a versenybírák döntésével. "Vettel a kicsúszását követően keresztbe haladt, amikor visszatért a pályára, és úgy vélem, ha akar, nagyobb helyet hagyhatott volna Lewisnak. De nem tette, és ha Lewis nem fékez, bizony a falra lett volna felkenve. Egy szó mint száz, veszélyes volt a visszatérés a pályára, így a büntetés jogos. De ugyanakkor megértem Sebet is, hiszen pokoli így elveszíteni egy győzelmet” – olvasható Rosberg közleménye a közösségi oldalán.

Fotó: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások