Supersport

Jövőre a Honda is visszatérhet a Supersport vb-re

A Honda előkészített mindent ahhoz, hogy jövőre visszatérjen a Supersport világbajnokságra, vagyis a CBR600RR homologizációja megtörtént.
Az idei évhez képest a jövőre életbe lévő szabályváltozásoknak köszönhetően 2022-ben lényegesen több gyártó képviseltetheti magát a Supersport világbajnokság mezőnyében, mint a mostani szezonban, hiszen jelenleg némi túlzással élve Yamaha márkakupává avanzsálódott a sorozat. A szervezők pont ezt szeretnék megszűntetni és minél több márkát visszacsalogatni, melynek kapcsán már most lényegesen változatosabb mezőny képét vizionálhatjuk, hiszen olyan gyártók lehetnek ott jövőre a rajtrácson, mint a Ducati, a Triumph, az MV Agusta, természetesen a Yamaha, illetve most felmerült a Honda is. Az aranyszárnyasok számtalan Supersport bajnokot adtak a sorozatnak és összesen kilenc bajnoki cím köthető hozzájuk. Legutóbb 2014-ben Michael van der Mark tudott Hondával aranyat szerezni az év végi elszámoláskor, de például Kenan Sofuoglu is velük húzta be karrierje első bajnoki címét még 2007-ben. Említhetnénk akár Chirs Vermeulen 2003-as sikerét is, ráadásul az ausztrál versenyző karrierje később aztán a MotoGP-ben, a Suzukinál teljesedett ki.
 
A Hondával együttműködve jelenleg leginkább Midori Moriwaki, a MIE Racing tulajdonosa szeretné (és dolgozik is ezért), hogy a márka visszatérjen a Supersportba, mindamellett, hogy saját Superbike csapatában is két pilótát kíván indítani a következő szezonban. Habár a Honda CBR600RR homologizációja kizárólag az ázsiai piacra él, ettől függetlenül a szabályok értelmében ez bőségesen elegendő ahhoz, hogy a világbajnokságon indítani tudják motorjukat. A Supersport versenygépük ráadásul nem is teljesít rosszul a Japán Supersport bajnokságban, tekintve, hogy a pontverseny első három helyezettje hondás: Haruki Noguchi, Kohta Arakawa és Tomoyoshi Koyama.

Fotó: Honda Racing


Hozzászólások