MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Jorge Lorenzo: „Ilyesmi megesik”

Nagy valószínűséggel Jorge Lorenzo nem a tegnapi Le Mans-i futamát fogja emlegetni unokáinak, amikor majd azok versenyző éveiről faggatják. A gyári yamahás versenyző ismét egy felejthető futamot tud maga mögött, ráadásul amíg ő önmagát keresi, csapattársa ismét felállhatott a dobogóra. A crash.net-en jelenlegi helyzetéről beszélt a négyszeres világbajnok.
Keszthelyi Gábor 2014.05.19. 11:23:57
Olvasási idő: 4 perc
Jorge Lorenzo idei teljesítménye mindenki számára meglepő lehet. A tavalyi szezonban nagyszerű hajrát bemutató, mindössze négy ponttal a világbajnoki címről lemaradó versenyző idén öt futamból csupán egyszer állhatott a dobogóra, míg csapattársa három alkalommal lett második. Motorozni biztosan nem felejtett el, az idei abroncsokkal azonban nehezen barátkozik össze. Lorenzo magát egy másik négyszeres világbajnokhoz, Sebastian Vettelhez hasonlította.
 
„Minden, amit tehetek, hogy keményebben edzek, mint valaha és várok a pillanatomra. A Formula-1-ben, Vettel könnyedén megnyerte majdnem az összes versenyt tavaly, de idén sok problémája van, és a csapattársa gyorsabb nála. Ilyesmi megesik” – mondta csalódottan. „Hinned kell magadban, és folyamatosan dolgozni. Minden versenyen több időt töltünk az első helyekhez közel.”
 

Lorenzo Le Mans után is elmondta a véleményét az idei gumikról. „A gumi jobb volt a szélén, jól tapadt, de ahogy felállítjuk a motort, a gumi középső része sokszor kipörög. Ugyanúgy mint Katarban, Austinban és az összes többi pályán. Nincs meg ugyanaz az érzés a motoron kigyorsítás közben, mint tavaly. Különben mindenkinél ugyanez a helyzet, és itt akkor nyersz, ha jobban alkalmazkodsz a körülményekhez, mint a többiek. Úgy gondolom, kezdünk visszatérni a tavalyi magabiztosságunkhoz, mert kiegyensúlyozottabbak vagyunk, de valamilyen oknál fogva az elmúlt két versenyen nem tudtam megmutatni a bennünk rejlő potenciált.”
 
Érdekes összehasonlítási alap, hogy a tegnapi versenyen sem Lorenzo, sem Marquez nem kezdte jól a futamot. Lorenzo a nyolcadik helyre szorult, Marquez még ennél is hátrébbról, a tízedik helyről volt kénytelen feljönni. Egyikőjük helyzete sem volt egyszerű, de amíg Jorge az ötödik helyig tudta magát feltornászni, amit aztán Pedrosával szemben el is veszített, addig Marquez úgy gázolt át a mezőnyön, mint forró kés a vajon, a végén pedig magabiztos előnnyel nyert. Lorenzo szerint ebben az is szerepet játszik, hogy tavaly rendszeresen az első sorból rajtolhatott, ahonnan jól ki tudott lőni, idén viszont a második-harmadik sorból nehezebb dolga van.
 
„Úgy vélem, a rajt nagyon fontos, mert az elmúlt években mindig az első, vagy a második helyről tudtam rajtolni, ami után arra tudtam koncentrálni, hogy a legjobb tudásom szerint motorozzak. De ha az ötödik, hatodik, vagy a hetedik helyről kell rajtolni, az számomra nem ugyanaz ebben a pillanatban. Egy kicsit küzdelmes, hogy finoman menjen. Szóval ma nem motoroztam jól, ugyanakkor a bemelegítésen jobbnak vélt beállítás sem működött jól a délutáni melegben” – mondta őszintén a spanyol. Több súlyt tettünk a hátsó kerékre, ami kisebb hőmérsékleten több tapadást biztosított számunkra, bár az eleje valamivel bizonytalanabb lett. Úgy döntöttünk megtartjuk ezt a beállítást, mert úgy véltem, hogy a hátsó tapadás fontosabb. De a versenyen néhány kör után már nem volt hátul tapadás és az eleje is nagyon rossz volt. Összességében tehát nem motoroztam jól, és a beállítás sem segített abban, hogy gyors legyek. Meglátjuk, hogy Mugellóban képesek leszünk-e az első sorból rajtolni és jobban menni, mint itt.”
 

Természetesen magáról a Yamaháról is mondott néhány szót Jorge. „Úgy vélem, a Yamaha próbálkozik, mint mindig, hogy új alkatrészeket adjon nekünk. A motor elég jól működik Valentino jobb, mint tavaly, sok második helyen elérve. De jelen pillanatban nincs meg az az érzésem, mint tavaly. Apránként javulunk. Oda fogunk érni.”
 
Rossi a verseny után azt mondta, szerinte Lorenzo kissé frusztrált amiatt, hogy nem képes felvenni a harcot a Marquez-Honda párossal, nem úgy, mint 2013-ban. Lorenzo ragaszkodott hozzá, hogy nem ez a helyzet. „Nem értek vele egyet. Austin óta tudjuk, hogy a bajnokságot megnyerni szinte lehetetlen, így nem a győzelemre gondolunk, hanem arra, hogy minden versenyen versenyképesebbek legyünk. Rossz pillanatokban nagyon könnyű az embereket kritizálni, mindenkinek van véleménye. Dolgozunk tovább és várjuk a jobb időket.”
 
A hangulat tehát kissé paprikássá vált a futam után, de ebben valószínűleg vastagon benne volt még a futam utáni adrenalin is. Mindenesetre Lorenzo nincs könnyű helyzetben jelenleg, azonban azt is elmondta, nem szeretne távozni a csapatától, nagyszerű lenne, ha egész karrierje során a hangvillásokkal versenyezhetne.
Keszthelyi Gábor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast