Egyéb motorsport

IDM Supersport 300 – pontszerzés és pech Mostban

Felemás hétvégét zártak a magyarok a német bajnokságban.
Az előző hétvégén a csehországi Most versenypályán rendezték a Német Gyorsasági Bajnokság, az IDM második fordulóját, amely sorozat Supersport 300-as géposztályában ismét rajthoz állt a Hungarian Racing Engineering Team négy versenyzője. A pénteki edzésnapról itt beszámoltunk, most térjünk át az időmérőre és a versenyekre.
Az időmérőn szépen szerepeltek a magyarok: Számadó Máté a 9., Surányi Balázs a 15., Kardos Gergő a 20., Oláh Barnabás a 27. helyekről kezdhették meg a vasárnapi versenyeket.


A versenyek felvétele - 1. rajt 0:11:30, 2. rajt 3:56:30

ELSŐ VERSENY

Az első verseny jól alakult a magyarok számára. Számadó Máté a rajtnál visszaesett a 13. helyig, később azonban felzárkózott, az élbolyban motorozott, szinte végig az első tízben. Az utolsó körben a nyolcadik helyen volt – amikor is a dobogóért csatázó Twan Smits elcsúszott, és kiütötte Dirk Geigert is. Mátét így végül a hatodik helyen intette le a kockás zászló, mindössze három századdal lemaradva a bajnoki éllovas Marvin Siebdrath-tól. Egy újabb magyar versenyző is pontot szerzett: Surányi Balázs már a 15. helyével is begyűjtött volna egy egységet, amiből az előbb említett kettős bukás miatt három lett. Balázs így 13-ként zárt, bő fél másodperccel megelőzve Jorke Erwiget. Kardos Gergő a 19., Oláh Barnabás a 23. lett. A versenyt célfotós befutóban Walid Khan nyerte meg, mindössze egy ezreddel megelőzve a címvédő Lennox Lehmann-t.

Az első verseny végeredménye:
 
MÁSODIK VERSENY

A második versenyre nagy reményekkel vágtak neki a magyarok. Máté az első futammal ellentétben remekül kapta el a rajtot – ám az első kanyarban elesett előtte Micky Winkler, emiatt Máténak azonnal fékeznie kellett. Ekkor pedig hátulról nekiment Filip Feigl, aki letörte Máté Kawasakijának kipufogóját (Feigl motorjának oldalidoma beleakadt, majd le is szakadt, ahogy az alábbi képen látszik). Így a magyar fiúnak hamar véget ért a második verseny - ahogyan Winklernek és Feiglnek is.
Máté így kommentálta az esetet: Micsoda pech! Egy jó rajt után az első kanyarkombinációban történt egy bukás előttem. Alig tudtam elkerülni az ütközést. Ráadásul hátulról belémjöttek és letört a kipufogóm tartója... Nagy lehetőség úszott el.”
 
 Máté (65) előtt Winkler, Feigl (21) motorján látszik a leszakadt oldalidom

Surányi Balázs ismét pontot szerzett: 14-ként zárt, amelyért két egység a jutalma. Nagyot csatázott egy négyes bolyban, amelyben harmadik lett, megint csak Jorke Erwig előtt – ők négyen három tizeden belül futottak be. Kardos Gergő jól kezdett ezen a versenyen, a második körben még 12. helyen is volt, végül azonban a 17. helyen intette le a kockás zászló. Oláh Barnabás a 21. lett. A győzelem ismét szoros befutóban dőlt el, Lennox Lehmann 17 ezreddel verte meg Dirk Geigert.
 
 Kardos Gergő

A második verseny végeredménye:
 

A Hungarian Racing Engineering Team az alábbiakat írta a versenyek után:
"Csapatunk versenyzői tizenöt pontot gyűjtöttek az IDM második versenyhétvégéjén, ami azt bizonyítja, hogy a jól megtervezett felkészülés pozitív irányba segíti a pilóták eredményességét. A futamok előtti bemelegítő edzés még meglehetősen hűvös, szeles időben zajlott, de azt már látni lehetett akkor, hogy a versenyekre sem várható eső. A négy versenyző mindkét versenyen odatette magát és fegyelmezett motorozással teljesítették minkét 11 körös versenyt.
Számadó Máté az első futamot követő 6. helyezése után a második versenyen hiába vett egy remek rajtot, sajnos kiállni kényszerült miután közvetlen előtte buktak, amit neki még sikerült ugyan kivédenie, de hátulról belementek és letört a kipufogójának tartója. Surányi Balázst mindkét versenyen pontszerző helyen intette le a kockás zászló, a második futamon pedig sikerült megfutnia eddigi leggyorsabb körét a Most-i pályán. Gergő Kardos sem maradt le sokkal a pontszerzéstől. A második versenyen sokkal koncentráltabb volt és egy jó rajtot követően folyamatos csatázásban a 17. helyen sikerült célba érnie. Oláh Barnabás is folyamatosan gyorsult és fejlődött a hétvége folyamán és a csuklótörése után egyik nap végén sem fájlalta a kezét, ami nagyon megnyugtató és biztató a jövőre nézve.”

 Oláh Barnabás

Lévai Károly csapatfőnök így nyilatkozott:
"Az egész csapat remekül dolgozott ezen a versenyhétvégén, amit mindenkinek nagyon köszönök. Odatettük magunkat ebben az erős nemzetközi sorozatban, jelezvén, hogy az ellenfeleinknek számolniuk kell velünk a jövőben. Papírforma szerint 6 hét szünet van a következő versenyig, de a munka nem áll meg. Szervezzük az újabb teszteket, és a versenyzők is töretlenül folytatják az edzéseket, hogy minél jobb formában érkezhessünk meg július 22-én a németországi Schleizer Dreieck pályára."

A 2021-es IDM Supersport 300 bajnokság állása:
 
1. Lennox Lehmann GER KTM 90
2. Marvin Siebdrath GER Kawasaki 59
3. Luca De Vleeschauwer BEL Kawasaki 58
4. Dirk Geiger GER KTM 44
5. Walid Khan NED KTM 36
6. Twan Smits NED Yamaha 36
7. Micky Winkler GER Kawasaki 36
8. Toni Erhard GER Kawasaki 29
9. Sven Doornenbal NED KTM 27
10. Troy Beinlich GER Kawasaki 22
11. Oliver Svendsen DEN Yamaha 20
12. Számadó Máté HUN Kawasaki 17
13. Angelo Licciardi BEL Kawasaki 16
14. Filip Feigl CZE Kawasaki 15
15. Thom Molenaar NED KTM 12
16. Lucy Michel GER Yamaha 12
17. Leo Rammerstorfer AUT KTM 8
18. Surányi Balázs HUN Kawasaki 5
19. Valentin Folger GER Yamaha 4
20. Jorke Erwig GER Kawasaki 3
21. Marcel Blersch GER KTM 2
22. Gasper Hudovernik SLO Yamaha 1
23. Max Zachmann GER Yamaha 0
24. Max Muckle GER KTM 0
25. Mia Rusthen NOR Yamaha 0
26. Marco Schweizer GER KTM 0
27. Luuk De Ruiter NED Yamaha 0
28. Kardos Gergő HUN Kawasaki 0
29. Mieke Abbink NED Yamaha 0
30. Oláh Barnabás HUN Kawasaki 0
31. Jef van Calster BEL Yamaha 0
32. Felix Klinck GER KTM 0
 
Fotó: HRE Media, IDM, Dino Eisele


Hozzászólások