MotoGP

Hivatalos: Zarco egyetlen szezon után elhagyja a KTM-et

Az osztrák gyártó hétfő reggel hivatalosan is megerősítette, hogy közös megegyezéssel felbontották a francia motoros szerződését, így a 2019-es évad végén elválnak útjaik.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Mi is beszámoltunk nemrég róla, hogy vasárnap este kezdett el terjedni a hír, miszerint Johann Zarco a 2020 végéig tartó szerződése felbontását kérte a KTM-től, Stefan Pierer elnök-vezérigazgató pedig bele is egyezett ebbe. A lépés nem tűnt váratlannak, figyelembe véve a francia eddigi gyenge teljesítményét, valamint azt, hogy mindkét fél többször nyíltan kritizálta a másikat. Nem meglepő, hogy hétfő reggel a Red Bull KTM ki is adta a közleményt arról, hogy a kétszeres Moto2-es világbajnok az idény végén elhagyja az istállót.
 
„Zarco próbált alkalmazkodni a stílusával az RC16-oshoz, a csapat pedig szüntelen igyekezett a kívánságainak és kéréseinek megfelelően állítani a gépet, miközben a csapattárs, Pol Espargaro sorozatosan szállította a Q2-es szerepléseket és a top 10-es helyezéseket. Végül Johann és a csapat egyaránt úgy döntött, nem folytatja 2020-ban a közös projektet, mostantól pedig arra koncentrál, hogy a 2019-es idény hátralévő nyolc futamán a maximumot nyújtsa” – olvasható az osztrák gyártó közleményében.
 
A vasárnap esti híresztelések alapján még nem volt egyértelmű, hogy Zarco kitölti-e a mostani évadot, ám a hivatalos bejelentés alapján úgy tűnik, a 2019-es idényt még végigcsinálja a KTM-mel (Pierer egyébként a tesztpilóta Mika Kalliót jelölte meg lehetséges helyettesként). Nagy kérdés, hogy hova vezet ezek után Zarco útja, hiszen igazából nincs szabad ülés a 2020-as mezőnyben: állítólag Jack Miller és a Pramac Racing is végre véglegesítette a jövő évi megállapodását.
 
Ugyanígy nem tudni még, ki veszi át a francia helyét a gyári alakulatnál: a nyilvánvaló lépés a Spielbergben is remeklő Miguel Oliveira előléptetése lenne a Tech3 KTM-től. A pletykák szerint egyébként Miller neve is felmerült az osztrákoknál, ám ez még akkor lehetett, amikor úgy tűnt, Jorge Lorenzo érkezhet a Pramachoz, most azonban már úgy hírlik, a spanyol maradásáról biztosította a Repsol Hondát, s az ausztrál is aláírta az új kontraktusát – igaz, a hivatalos bejelentés ott még várat magára.

Fotó: Philip Platzer/KTM Images


Hozzászólások