F1

„Hibát követ el a Ferrari Vettel favorizálásával”

Ez a véleménye a korábbi F1-es pilóta Gerhard Bergernek, de a 2016-os világbajnok Nico Rosberg is úgy véli, több időt kellett volna kapnia Charles Leclerc-nek a kínai csapatutasítást megelőzően.
Három futam ment le a Formula-1 2019-es szezonjából, a Ferrarinál pedig mindhárom alkalommal csapatutasítást alkalmaztak, s mindahányszor Sebastian Vettel volt a kedvezményezett. Melbourne-ben a hajrában kérték arra a későbbi gumicsere miatt gyorsabb Charles Leclerc-t, hogy ne támadja a németet a negyedik helyért, míg Bahreinben a rajtot elrontó, de egész hétvégén domináns tempót produkáló ismét türelemre intették – igaz, akkor a 21 éves pilóta a célegyenesben elment négyszeres világbajnok kollégája mellett. A legvitatottabb eset azonban Kínában történt, ahol már a futam elején Vettel elengedésére kérték Leclerc-t, noha a két ferraris nagyjából egyforma tempót diktált, s bár így a német megszerezte első dobogóját az idényben, társa az emiatti időveszteséggel még Max Verstappen Red Bulljának is áldozatául esett.

Vettel így most egy ponttal megelőzi ugyan Leclerc-t a tabellán, de már most óriási a hátránya a Mercedesekkel szemben, Gerhard Berger korábbi F1-es pilóta szerint pedig a maranellóiak hibát követnek el azzal, hogy egyértelműen a németet favorizálják: „Úgy vélem, pillanatnyilag nyitott a küzdelem közöttük. Bármennyire is szeretem és nagyra értékelem Sebastiant, itt van egy srác, aki képes megnyerni a világbajnokságot. Nem hiszem, hogy elég annyit mondani, hogy az egyikük tapasztalt, a másikuk nem, ezért a tapasztaltra szavazunk. Szerintem ebben hibát követnek el. Mindig attól függ, mely szakaszában járunk a szezonnak. Tavaly Monzában például Maurizio Arrivabene azt mondta, még hagyja a pilótákat nyíltan versenyezni, pedig akkor már egyértelmű volt, hogy ha valakinek, akkor Sebastiannak lehet esélye, nem pedig Kiminek. Ott másképp reagáltam volna. Tényleg az időponttól függ, és jó-e az, ha valakinek nem is adunk esélyt a bajnokság megnyerésére? Ha az első vagy a második versenyen történik ez, akkor nem tudok egyetérteni vele.”

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a sanghaji futam utáni vlogjában Nico Rosberg is: a 2016-os világbajnok szerint több időt kellett volna hagyni Leclerc-nek a tempó esetleges növelésére. „A korai utasítás Kínában nagyon kemény volt. Úgy érzem, meg kell barátkoznia ezekkel egyelőre. Megmondták neki, hogy egyelőre kicsit olyan lesz, mint egy második számú pilóta, de akkor is úgy érzem, hogy túl durva volt ez. Legalább adhattak volna neki kicsit több időt, hogy megmutathassa, hogy tud gyorsabban is menni. De miután megkérték erre, talán még egy kört sem adtak neki, máris kérték az elengedésre. Utána viszont Vettel sem tudott gyorsabb lenni, csak egy-két tizeddel, ami nem volt elég. Ez pedig teljesen tönkretette Leclerc versenyét, mert a stratégia miatt még Verstappentől is kikapott. Nem kezelték jól a helyzetet” – vélekedett Rosberg, akit a Motorsport.com idéz.

Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások