Moto3

Hatalmas bukások, Garcia parádés befutó után nyert először

Drámai és izgalmas futammal zárult Valenciában a Moto3-as szezon: a verseny elején öten is tömegbalesetbe keveredtek – Foggiát sokáig ápolták is a pálya szélén –, az újraindítást követően pedig új győztest avattunk, egy szabadkártyás újonc pedig dobogóra állt.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Már a rajtrácsra kivezető körön dráma történt a Moto3-asok valenciai évadzáróján: Aron Canet motorjából olaj folyt a pályára, amelyen a spanyol és Ayumu Sasaki is bukott. A pálya takarítása miatt el is halasztották a startot, így tízperces késéssel vághatott neki a mezőny – Canetet és Sasakit is beleértve – az idény utolsó futamának.
 
A pole-ból karrierje során először Andrea Migno indulhatott, a start után azonban Marcos Ramirez tört az élre, ráadásul a második helyre feljövő Jaume Masia bukásának köszönhetően némi előnyre is szert tett az üldözőkkel szemben. De nem sokáig körözhetett zavartanul a mezőny, a harmadik kör elején ugyanis piros zászlóval megszakították a viadalt: a 11-es kanyarban ötös tömegbaleset történt, amelyben Makar Yurchenko, Niccolo Antonelli, Carlos Tatay, Jeremy Alcoba és Dennis Foggia keveredett bele – utóbbi motorja ki is gyulladt. Foggiát a pálya közepén ápolni is kellett, és bár szerencsére hamar megerősítették, hogy mindegyik motoros eszméleténél van, az olaszt csak hosszú percek után tették be a mentőautóba.
 
Újabb húszperces várakozás vette kezdetét, a mezőny pedig az eredeti rajtpozícióknak megfelelően vághatott neki a 15 körösre rövidített távnak. Migno ezúttal jobban rajtolt, de Ramirez ismét már az első kanyarokban átvette a vezetést. Hátrébb viszont tovább folytatódott a balesetek sora: Albert Arenas és Darryn Binder külön-külön esett el, majd Lorenzo Dalla Portát dobta le magáról a motor, amelybe belement Tony Arbolino, s még Alonso Lopez és John McPhee sem tudta őket kikerülni.
 
Az élen közben Ramirez, Tatsuki Suzuki, Sergio Garcia, Migno, az ezúttal már az eredeti starthelyéről induló Canet, Filip Salac, valamint a szabadkártyás Xavier Artigas haladt teljesen együtt. A 16 éves spanyol ráadásul öt körrel a vége előtt a vezetést is átvette, sőt Migno és Garcia párharcának köszönhetően néhány tizedes előnyre is szert tett. Az utolsó előtti kör elején aztán hibázott Artigas, így visszacsúszott a harmadik helyre, s az első öt motoros teljesen együtt érkezett meg a fináléra.
 
Az utolsó körös parádés csatából végül Garcia jött ki győztesen, a befutónál maga mögött tartva Mignót, ezzel megszerezte karrierje első sikerét – mindössze öt ezredmásodperces előnnyel! Artigas bejött harmadiknak, így rögtön dobogóval debütált, mögötte Suzuki és Salac futott be. Canet lett a hatodik, Ramirez a hetedik – utóbbi ezzel megszerezte a vb-bronzot –, a top 10-et pedig az év újonca címet bezsebelő Celestino Vietti, valamint Yurchenko és Ai Ogura tette teljessé.
 
A futam végeredménye:
1. Sergio GARCIA SPA Estrella Galicia 0,0 Honda 25'17.918
2. Andrea MIGNO ITA Mugen Race KTM +0.005
3. Xavier ARTIGAS SPA Leopard Impala Junior Team Honda +0.180
4. Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +0.246
5. Filip SALAC CZE Redox PruestelGP KTM +0.328
6. Aron CANET SPA Sterilgarda Max Racing Team KTM +3.016
7. Marcos RAMIREZ SPA Leopard Racing Honda +3.032
8. Celestino VIETTI ITA SKY Racing Team VR46 KTM +9.666
9. Makar YURCHENKO KAZ BOE Skull Rider Mugen Race KTM +9.747
10. Ai OGURA JPN Honda Team Asia Honda +9.859
11. Stefano NEPA ITA Reale Avintia Arizona 77 KTM +9.975
12. Can ONCU TUR Red Bull KTM Ajo KTM +10.223
13. Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda +10.537
14. Riccardo ROSSI ITA Kömmerling Gresini Moto3 Honda +10.712
15. Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +12.661
16. Kazuki MASAKI JPN BOE Skull Rider Mugen Race KTM +14.116
17. Romano FENATI ITA VNE Snipers Honda +17.669
18. Tom BOOTH-AMOS GBR CIP Green Power KTM +31.008
19. Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda +43.939
20. Albert ARENAS SPA Valresa Angel Nieto Team KTM 1 kör
21. Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda 3 kör
  Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda 6 kör
Nem ért célba:        
  Raul FERNANDEZ SPA Valresa Angel Nieto Team KTM  
  Tony ARBOLINO ITA VNE Snipers Honda  
  John MCPHEE GBR Petronas Sprinta Racing Honda  
  Darryn BINDER RSA CIP Green Power KTM  
Nem állt rajthoz az újraindítás után:        
  Jaume MASIA SPA Mugen Race KTM  
  Carlos TATAY SPA Fundacion Andreas Perez 77 KTM  
  Niccolò ANTONELLI ITA SIC58 Squadra Corse Honda  
  Jeremy ALCOBA SPA Kömmerling Gresini Moto3 Honda  
  Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM  

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások