F1

Hamilton a Ferrarinál, Verstappen a Mercedesnél, Alonso visszatérhet?

Az utóbbi bő egy hétben számos érdekes pletyka röppent fel, amelyek alapján elképzelhető, hogy 2021-re alaposan átalakul a Formula-1-es rajtrács képe.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Még csak most ért véget a 2019-es szezon, de máris az esetleges 2021-es átigazolásokról szólnak a pletykák. A pilótapiac egyik kulcsfigurája nyilvánvalóan Lewis Hamilton lesz, akinek 2020 végén jár le a szerződése a Mercedesnél, s bár többször kifejtette, hogy szívesen menne nyugdíjba jelenlegi alakulatától, elképzelhető, hogy még lesz egy váltás a karrierjében, méghozzá a Ferrari irányába.

Minden úgy indult, hogy Mattia Binotto, a maranellóiak F1-es főnöke az Abu Dhabi Nagydíj sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „csak örülhetnek annak”, hogy Hamilton szabadon igazolható 2021-re, hiszen egy kivételes pilóta. A brit ennek kapcsán megjegyezte: 13 éves Formula-1-es karrierje során talán először kapott dicséretet a Ferraritól, ami jól esik neki, de a jövőjét illetően ez nem jelent semmit. Az már talán inkább, hogy a Gazzetta dello Sport szerint viszont a hatszoros világbajnok idén már többször is tárgyalt az olaszok elnökével, John Elkann-nal.

Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetőjének saját bevallása szerint nincs semmi baja azzal, ha Hamilton más csapatoknál is nézelődik, de „75 százalékig biztos benne”, hogy a brit 2020 után is az Ezüst Nyilaknál marad. Azt alighanem ki lehet jelenteni, hogy ha Hamilton mégis vált, akkor csakis a Ferrari jöhet szóba, a maranellói gárda múltja és történelme még hatszoros világbajnokként is vonzó lehet számára.

Persze adódik a kérdés, hogy kinek a helyére érkezhetne a brit, s a válasz is egyértelműnek tűnik Sebastian Vettel utóbbi másfél évben mutatott formája és Charles Leclerc fiatalsága okán is. Amikor Vettelt a pletykákkal szembesítették, a német viccelődve csak annyit jegyzett meg, hogy Hamilton „már most is ferraris”, hiszen van utcai Ferrarija. Leclerc-nek sem lenne ellenére, ha Hamilton lenne a csapattársa 2021-től: „Végső soron ez a Formula-1, ahol a legjobbak ellen kell harcolnunk. Idén nagy lehetőség volt számomra, hogy Seb volt mellettem, aki négyszeres világbajnok, így sokat tudtam tanulni tőle. Mindig lehet tanulni az ilyen bajnokoktól, szóval miért ne?”
Bár Wolff a most pénteki FIA-gálán elmondta: addig nem is gondolkodik a versenyzői kérdésen, amíg nem tisztázódnak Hamilton szándékai, nagyon úgy tűnik, hogy már jelentkező is lenne a 34 éves pilóta helyére. Hamilton ugyanis szintén a néhány nappal ezelőtti eseményen elhintette, hogy többen is pályáznak az ülésére: „Érdekes időszak ez, mert sokan keresnek maguknak helyet. Totót szinte mindenki hívogatja, beleértve azt is, aki nemrég ugyanitt beszélt” – fogalmazott a brit.

Nos, Hamilton előtt nem sokkal Max Verstappen szerepelt a színpadon. A holland kapcsán már többször felmerült, hogy amennyiben a Red Bull nem tud végre vb-esélyes autót alá tenni, elhagyhatja az energiaitalosokat 2020 végén. Verstappen maga is kijelentette: a következő évad eleje meghatározó tényező lehet a jövőjét illetően. Viszont azt is hangsúlyozta, hogy hisz a Red Bullban: „A múltban már megmutatták, hogy képesek világbajnokságot nyerni. De persze nem egyszerű, hiszen erősek az ellenfelek.”

Érdekesség, hogy ugyancsak nem sokkal Hamilton előtt a WEC világbajnoki címe miatt az FIA-gálán szintén résztvevő Fernando Alonso is ugyanazon a színpadon szerepelt, így akár rá is utalhatott a mercedeses. Bár az F1-től 2018 végén elköszönő spanyol egyelőre más projektekre koncentrál – januárban a Dakaron indul, amely kapcsán viszont még ő sem hiszi, hogy megnyerheti, majd májusban újra rajthoz állna az Indy 500-on, ahol megszerezné a tripla koronát –, azt ő maga sem tagadja, hogy 2021-ben akár újra a száguldó cirkusz mezőnyének tagja lehet:

„2021-ben változnak a szabályok, ezért hagyom nyitva a lehetőséget, mivel az új szabályok alaposan megkavarhatják a kártyákat. Szóval meglátjuk, milyen lehetőségek adódnak jövőre” – nyilatkozta Alonso. Martin Brundle, a Sky Sports szakértője ennek kapcsán érdekes teóriával állt elő, szerinte ugyanis a Renault-val térhet vissza az F1-ben kétszeres, összességében pedig háromszoros világbajnok pilóta, amely csapatnál kétszer is versenyzett karrierje során. Alonso ugyanakkor többször is kifejtette, hogy csak élcsapatnál térne vissza a Formula-1-be, márpedig az idén a konstruktőrök között csak ötödik Renault nem sorolható ide – hacsak nem arra célzott idézet nyilatkozatában, hogy a franciák 2021-es előretörésében bízik…

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások