MotoGP

„Ha nem is teljesen fitten, de Marquez készen fog állni a sepangi tesztre”

Így vélekedik az újabb vállműtétet elvégző Dr. Xavier Mir, aki elmagyarázta, miért volt a mostani egy egyszerűbb beavatkozás a tavalyihoz képest, és miért döntött a kevésbé súlyos sérülés ellenére is a beavatkozás mellett a motoros.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

A jerezi teszt hétfői napján bemutatott bukása után Marc Marquez úgy döntött, hogy szerdán megműtteti a jobb vállát, amellyel mint kiderült, már a sepangi időmérőn produkált esése után is problémák adódtak. A két részleges ficam utáni operáció sikeres volt, a beavatkozást levezénylő Dr. Xavier Mir pedig a MotoGP.com oldalnak nyilatkozva részletesen is beszélt a műtétről és arról, mi állt a nyolcszoros világbajnok döntésének hátterében:

„A műtét jól sikerült. Kicsit nehéz döntés volt, mert nem volt olyan súlyos a mostani sérülése, mint tavaly a bal válla esetén, amelyet akkor szintén operálni kellett. De a jerezi bukás után, amikor fájdalmai voltak, úgy döntött a körülötte állók és a csapata támogatásával, valamint a mi egyetértésünkkel, hogy ismét műtétnek veti alá magát, hogy ne a szezon közben kerüljön rá sor, még ha ezzel lőttek is a szünidejének. A rehabilitáció azonnal elkezdődhet, és igen, hasonlóan fogja tölteni a telet, mint egy éve. De a szezon során lehettek volna újabb ficamai, és olyanná válhatott volna a helyzet, mint volt tavaly a bal vállával, amelyet sokkal bonyolultabb műtét követett, és előzetesen a rehabilitációs idő is hosszabb volt.”

Dr. Mir elmondta: egy éve két részből állt a műtét, most azonban a második, jóval összetettet részét – az úgynevezett artroszkópiát, amely során folyadékot juttatnak az ízületbe, s amely néhány napig gyulladásokat eredményezhet – elhagyhatták, mivel kevésbé volt súlyos a sérülés. Így viszont a gyógyulási idő is lerövidül valamelyest – de vajon Marquez egészséges lesz-e már a február eleji sepangi teszten is? „Nehéz ezt felmérni. Úgy vélem, készen fog állni a sepangi tesztre, még ha nem is lesz százszázalékosan fitt, de amit meg kell próbálnunk, hogy ha a tesztekre nem is, de a bajnokság kezdetére a lehető legjobban épüljön fel. Egy átlagos embernek egy ilyen műtét után négy hónap a rehabilitációs ideje, míg a versenyzőknél általában ez majdnem a felére csökken.”

Fotó: Marc Marquez Twitter


Hozzászólások