MotoGP

Erőforrások a félidőben: Csak Rins kukázott kettőt

Az előző évhez képest a legtöbb versenyző lényegesen jobban áll elhasznált motorblokkokat illetően, mint ebben a szezonban. Tavaly például a Yamahának voltak ebből komolyabb gondjai.
Emlékszünk még, amikor 2020-ban Valenciában Maverick Vinales a boxutcából kényszerült rajtolni, mivel a megengedettnél több erőforrást használt fel a spanyol? Vagy éppen arra, hogy az előző évad kezdetén több probléma is adódott a hangvillások motorblokkjaival? Nos, azóta megfordult a világ, a Yamaha kiküszöbölte a problémákat és mint az a lenti listán is látható, egyedül Franco Morbidelli volt kénytelen a felhasználható hétből egy erőforrást a kukába dobni. Ez még Mariniről és Marquezről mondható el, illetve Alex Rins az egyedüli a mezőnyben, akinek már most két motorblokkról is le kellett mondania. (Ez mondjuk nem is csoda, mivel elég sokat bukott a spanyol.) A legtakarékosabb azonban eddig Morbidelli és Espargaro, hiszen ők ketten mindössze három motort használtak eddig, vagyis négy teljesen érintetlen, úgymond nullkilométeres.
Az előbb említett Alex Rinst leszámítva tehát gyakorlatilag semmi extrémről nem lehet beszámolni az eddig felhasznált erőforrásokat illetően. Talán még arra érdemes felhívni a figyelmet, hogy az Aprilia pilótái (Aleix Espargaro és Lorenzo Savadori) fejenként kilenc motor használhatnak a teljes szezon során, vagyis kettővel többet, mint a többiek, ami annak a engedménynek a része, mely idén kizárólag a noaleiekre vonatkozik. Ők az egyetlen gyártó ugyanis, akik korlátozások nélkül fejleszthetnek, egészen addig, amíg dobogós helyet, vagy győzelmet nem szereznek. (Ebben az esetben is csak az azt követő szezontól szűnnek meg a rájuk vonatkozó könnyítő, mondhatni felzárkózást segítő regulák.)
A lenti lista két jobb oldali oszlopában a Felhasznált/Felhasználható motorblokkok, valamint az Elhasznált, mondjuk úgy „kukába hajított” erőforrások száma szerepel.
 
1 Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 4/7 2
2 Luca MARINI SKY VR46 Avintia Ducati 4/7 1
3 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda 4/7 1
4 Franco MORBIDELLI Petronas Yamaha SRT Yamaha 3/7 1
5 Enea BASTIANINI Avintia Esponsorama Ducati 4/7 0
6 Johann ZARCO Pramac Racing Ducati 4/7 0
7 Jack MILLER Ducati Lenovo Team Ducati 4/7 0
8 Jorge MARTIN Pramac Racing Ducati 4/7 0
9 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 4/7 0
10 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU Honda 4/7 0
11 Pol ESPARGARO Repsol Honda Team Honda 3/7 0
12 Alex MARQUEZ LCR Honda CASTROL Honda 4/7 0
13 Iker LECUONA Tech 3 KTM Factory Racing KTM 5/7 0
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM 4/7 0
15 Danilo PETRUCCI Tech 3 KTM Factory Racing KTM 5/7 0
16 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 4/7 0
17 Joan MIR Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 4/7 0
18 Maverick VIÑALES Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 4/7 0
19 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 4/7 0
20 Valentino ROSSI Petronas Yamaha SRT Yamaha 4/7 0
21 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 4/9 0
22 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 4/9 0

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások