MotoGP

Dovi kérésein kezd dolgozni az Aprilia, hamarosan ismét tesztel az olasz

Andrea Dovizioso túl van a háromnapos teszten az Apriliával, amelyet követően az olasz motoros nagy vonalakban elmondta véleményét és tapasztalatait az RS-GP kapcsán.
A 2004-es 125-ös világbajnok hétfőn ült fel először az Aprilia MotoGP gépére, amelyet aztán tegnap és ma is tesztelt. Dovizioso a tavalyi szezonzáró óta nem ült GP motoron, hiszen a továbbra is aktuálisnak tűnő döntése szerint kihagyja a 2021-es szezont és jövőre próbál meg visszatérni a világbajnokság legnagyobb géposztályába. Egyelőre legalábbis nincsen szó arról, hogy a 35 éves pilóta már ebben az évben ismét ott lenne a mezőnyben. Hamarosan azonban ismét teszteli majd az RS-GP-t, melyet ő maga erősített meg. „A következő, hogy egy újabb tesztet teljesítünk, mely során más részleteken tudunk dolgozni. Azt hiszem egy hónapon, vagy annál is rövidebb időn belül szervezünk egyet Mugelloban. A MotoGP továbbra is a szenvedélyem, jövőre pedig szeretnék versenyezni. Azt gondolom, hogy okos döntés volt pályára gurulni, annak pedig örülök, hogy az Aprilia azonnal megadta nekem erre a lehetőséget.” – kezdte Dovizioso, aki elmondta, hogy sok újdonságot tartogatott számára az RS-GP.
„Azonnal érzed a különbséget ahhoz képest, amellyel korábban mentél, azonban nehéz a részleteket megérteni. Nagyon keményen kell nyomnod, azonban komfortosan kell érezned magad a motoron, hogy tudd a részleteket. Az, hogy aztán ott legyél egy jó köridőért, vagy pozícióért harcolj, már egy másik történet. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, a motoron jó pozícióra van szükséged. Időbe telik, amíg elviszed a gépet a limitig és egyúttal jól érzed magad rajta. Azt hiszen számomra túl korai lenne belemenni bármilyen részletbe, ezért nem gondolom, hogy jó ötlet lenne kifejteni ezt a médiának. Mint minden motornak, megvan a pozitívuma és a negatívuma, ami normális, azonban nagyon jól éreztem magam rajta.” Azt tehát nem lehet tudni, hogy az olasz milyen köridőkre volt képes Jerezben és ennek kapcsán nem is árult el annál többet, minthogy ’nem voltak túl rosszak’.
 
Az Aprilia azonban elkezd dolgozni azokon, amit Dovizioso kér, így a következő teszten, Mugelloban már egy személyre szabottabbnak nevezhető motorral tud körözni a tapasztalat versenyző. „Egy hónap alatt remélem az Aprilia el tud végezni néhány változtatást ami segít nekem. Hogyha igazán keményen akarod nyomni, akkor az egészen apró részleteket is nézni kell, és mindent egyértelműen megérteni, hogy komfortos legyen. Amíg ez a helyzet nem áll fenn, addig hülyeség nyomni. Ha nem érzed magad komfortosan, akkor nem tudsz a határon lenni a fékezéseknél, a kanyar be- és kijáratoknál. Vannak olyan dolgok, amik elég jók és olyanok, amik lehetnének jobbak, azonban ez minden motornál így van.” – magyarázta Dovizioso, aki tehát továbbra is csak a 2022-es visszatéréssel számol, habár nyilván nem lehet tudni, hogy mit hoz a következő teszt és az azt követő időszak.
 
Fotó: MotoGP Media
 


Hozzászólások