MotoGP

Doha – A yamahás “Ördög” győz két Ducati előtt

Ezúttal is Yamaha győzelem született Katarban, azonban most Fabio Quartararo vitte a prímet a Pramac Racing kettőse előtt. A második helyen Johann Zarco, a harmadikon pedig az újonc Jorge Martin ért célba.
Rendkívül izgalmas futamot láthattunk a MotoGP-ben, amire az is kiváló bizonyíték, hogy a legjobb tizenöt motoros mindössze kilenc másodpercen belül ért célba. A rajtot – akárcsak egy hete – elképesztően jól kapta el a pole pozícióból induló Jorge Martin, aki nem mellékesen döntő részt vezette a futamot csapattársa, Johann Zarco előtt. Kiválóan indultak a KTM-ek (Miguel Oliveira és Brad Binder), hiszen portugál versenyzőjük a negyedik helyen is állt, azonban aztán körről körre elkezdtek hátracsúszni az osztrák márka motorosai. Hasonló volt a helyzet a harmadik helyen kezdő Aleix Espargarónál is, igaz az apriliás valamivel derekasabban tartotta magát, mint KTM-es riválisai. Nem sikerült fényesen azonban a futamkezdet a yamahásoknak, akik kapcsán emiatt sokáig az is benne volt a pakliban, hogy esetleg nem tudnak feljebb kapaszkodni, azonban végül kiválóan takarékoskodtak a gumikkal és odaértek a top5-be. Quartararo pédául az utolsó három körben egy biztonságosnak mondható távolságot tudott kimotorozni az őt üldöző Pramac kettősével szemben, így a ducatisoknak esélyük sem volt a célegyenesben befogni a pálya technikásabb részein jobban muzsikáló yamahást.
A futam egyik legérdekesebb és egyben legkérdésesebb momentuma Mir és Miller esete volt: A suzukis az egyik balos kanyarban belső íven próbált elmenni a ducatis mellett azonban összeértek, Miller pedig a pálya poros részére kényszerült. A ducatis olyannyira zokon vette a világbajnok ezen manőverét, hogy a célegyenesban aztán megpróbálta Mirt kicsit kijjebb tessékelni (tulajdonképpen összeütköztek) a pályáról, valamint mutogatott is a suzukisnak. A versenybíróság ezt követően vizsgálta ugyan az esetet, azonban végül nem eszközöltek semmiféle intézkedést a történteket illetően. Valljuk be – minden tiszteletünk persze Jack Milleré – ez kissé érthetetlen döntés volt a versenybizottság részéről, akárcsak Miller oldaláról is az, hogy mennyire elvesztette a fejét. Visszakanyarodva azonban a futam végeredményére: A Yamahánál házon belül fordult a kocka az egy héttel ezelőtti produkcióhoz képest, hiszen ezúttal Quartararóé lett a győzelem, míg Vinalesnek nem igazán jött ki a lépés az utolsó körökben és be kellett érnie egy ötödik hellyel.
 
Martin eddig messze a legjobb újonc a királykategóriában - A pole pozíciót dobogóra váltotta
 
Ugyanígy változott a helyzet a Suzukinál, tekintve, hogy múlt vasárnap Mir lett negyedik, most viszont Rins, így a regnáló világbajnoknak pedig be kellett érnie egy hetedik pozícióval. A verseny egyik nagy vesztese Aleix Esaprgaro és az Aprilia, hiszen jónak tűnt a noaleiek tempója és mindössze öt másodperccel maradtak el a győztestől, azonban tették mindezt a tizedik helyen. A KTM dícséretére legyen mondva, ők Binder jóvoltából kipréseltek magukból egy nyolcadik pozíciót, ellenben a Honda gyalázatos teljesítményével, ugyanis legjobb pilótájuk a tizenharmadik Pol Espargaro, aki egyébként négy tized másodperccel végzett csapattársa, a tesztversenyző Stefan Bradl előtt. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a futam végén a spanyol motoros elég keményen elrontotta egy alkalommal az egyes kanyart, ami miatt többen is elmentek mellette.
 
Miller elveszítette a fejét - Szerencséje volt, hogy nem kapott büntetést
 
A mostani futam végeredményének köszönhetően a világbajnoki pontversenyt Johann Zarco vezeti 40 egységgel, mögötte Quartararo második 36-tal, akárcsak Maverick Vinales a harmadik helyen, míg Bagnaia 26-tal negyedik, a 23 egységgel rendelkező Rins előtt. A szezont megelőzően elsőszámú világbajnoi esélyesnek kikiáltott Jack Miller jelenleg mindössze kilencedik, 14 világbajnoki ponttal a neve mellett.
 
A küzdelmek az április 16-18-i portugál versenyhétvégén folytatódnak Portimaóban.
 
Dohai Nagydíj, MotoGP végeredmény:
 
1 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 42'23.997
2 Johann ZARCO Pramac Racing Ducati 1.457
3 Jorge MARTIN Pramac Racing Ducati 1.500
4 Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 2.088
5 Maverick VIÑALES Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 2.110
6 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 2.642
7 Joan MIR Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 4.868
8 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM 4.979
9 Jack MILLER Ducati Lenovo Team Ducati 5.365
10 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 5.382
11 Enea BASTIANINI Avintia Esponsorama Ducati 5.550
12 Franco MORBIDELLI Petronas Yamaha SRT Yamaha 5.787
13 Pol ESPARGARO Repsol Honda Team Honda 6.063
14 Stefan BRADL Repsol Honda Team Honda 6.453
15 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 8.928
16 Valentino ROSSI Petronas Yamaha SRT Yamaha 14.246
17 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU Honda 16.241
18 Luca MARINI SKY VR46 Avintia Ducati 16.472
19 Danilo PETRUCCI Tech 3 KTM Factory Racing KTM 16.779
20 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 38.775
Nem ért célba:      
  Alex MARQUEZ LCR Honda CASTROL Honda 10 Laps
  Iker LECUONA Tech 3 KTM Factory Racing KTM 10 Laps


Fotó: MotoGP Media
 


Hozzászólások