Moto3

Dalla Porta idei második sikerét aratta, Canet és Arbolino is bukott

A vb-címért folyó harc szempontjából kulcsfontosságú események történtek a Moto3-asok Japán Nagydíján, hiszen az összetett második és harmadik helyezettje egyaránt nullázott. Az éllovas viszont győzött Arenas és Vietti előtt, így jócskán növelte előnyét a tabellán.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Niccolo Antonelli vághatott neki az első rajtkockából a Moto3-asok Japán Nagydíjának, a startot azonban a csapattárs Tatsuki Suzuki kapta el a legjobban, így a japán az élre állt Alonso Lopez és Makar Yurchenko előtt, miközben Jakub Kornfeil és Gabriel Rodrigo számára már az első kanyarokban kiesett. A két fő vb-aspiráns, Aron Canet és Lorenzo Dalla Porta egymás nyakán teljesítette az első kört, a felzárkózást viszont a spanyol kezdte meg hamarabb: a táv harmadához érve már a harmadik helyen állt Suzuki és Sergio Garcia mögött – igaz, hamarosan olasz riválisa is újra odaért mögé. Az összetett elsőségért matematikailag még szintén harcban lévő Tony Arbolino ugyan csak a 27. helyről indult, de ő is jó ütemben lépdelt előre a mezőnyben, gyorsan az első tízben találta magát.
 
Tizenkét körrel a vége előtt Canet lesodródott az egyik kanyarban, így veszített néhány pozíciót, Dalla Porta viszont ezzel egyidejűleg megelőzte Suzukit, s ezzel átvette a vezetést. Nem sokkal később pedig jött az újabb fordulat, Arbolino ugyanis elesett, ezzel a Snipers Team olasz motorosa gyakorlatilag végleg kiszállt a világbajnoki győzelemért folyó csatából. Néhány kör elteltével pedig hasonló sorsra jutott Canet is: a főként az élboly végén, a hatodik-hetedik helyen motorozó spanyol a 9-es kanyarban csúszott el, s bár akkor még folytatni tudta a futamot, egy körrel később kiállt a bokszba a Max Racing Team versenyzője.

Dalla Porta viszont így sem dőlhetett hátra az élen, Suzuki ugyanis folyamatosan igyekezett nyomás alatt tartani, többször is előzéssel próbálkozott a SIC58 motorosa, a leopardos viszont rendre visszatámadott. Az utolsó körökre egy ötfős boly érkezett meg együtt, de az elsőségért igazából ők ketten harcoltak. A fináléban aztán ahelyett, hogy a japán támadott volna, őt előzte meg Arenas és Celestino Vietti is, így viszont Dalla Porta győzelmét már nem fenyegette veszély: idei második sikerét aratta az olasz. Ennek és két riválisa nullázásának köszönhetően 47 pontra növelte előnyét a vb-összetettben Canettel, s 68 egységre Arbolinóval szemben. Suzuki végül lecsúszott a dobogóról hazai közönsége előtt, majd jött Garcia, a top 10-be pedig John McPhee, Jaume Masia, Marcos Ramirez, Lopez és Andrea Migno fért még be.
 
A futam végeredménye:
1. Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda 39'34.866
2. Albert ARENAS SPA Gaviota Angel Nieto Team KTM +0.094
3. Celestino VIETTI ITA SKY Racing Team VR46 KTM +0.198
4. Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +0.289
5. Sergio GARCIA SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +0.437
6. John MCPHEE GBR Petronas Sprinta Racing Honda +3.648
7. Jaume MASIA SPA Mugen Race KTM +7.225
8. Marcos RAMIREZ SPA Leopard Racing Honda +7.382
9. Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +8.172
10. Andrea MIGNO ITA Mugen Race KTM +12.054
11. Makar YURCHENKO KAZ BOE Skull Rider Mugen Race KTM +12.296
12. Niccolò ANTONELLI ITA SIC58 Squadra Corse Honda +13.295
13. Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda +13.308
14. Ai OGURA JPN Honda Team Asia Honda +13.333
15. Ryusei YAMANAKA JPN Estrella Galicia 0,0 Honda +13.362
16. Stefano NEPA ITA Reale Avintia Arizona 77 KTM +13.380
17. Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda +13.487
18. Can ONCU TUR Red Bull KTM Ajo KTM +13.940
19. Raul FERNANDEZ SPA Gaviota Angel Nieto Team KTM +14.648
20. Kazuki MASAKI JPN BOE Skull Rider Mugen Race KTM +22.886
21. Riccardo ROSSI ITA Kömmerling Gresini Moto3 Honda +22.907
22. Filip SALAC CZE Redox PruestelGP KTM +23.416
23. Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +32.728
24. Tom BOOTH-AMOS GBR CIP Green Power KTM 4 kör
Nem ért célba:        
  Romano FENATI ITA VNE Snipers Honda  
  Aron CANET SPA Sterilgarda Max Racing Team KTM  
  Tony ARBOLINO ITA VNE Snipers Honda  
  Darryn BINDER RSA CIP Green Power KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM  
  Gabriel RODRIGO ARG Kömmerling Gresini Moto3 Honda  

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások