Superbike

Csapatreakciók Razgatlioglu büntetésére

A Yamaha és a Kawasaki csapatfőnöke, valamint Toprak maga is nyilatkozott.
Bár a Yamaha gyári csapatának török versenyzője, Toprak Razgatlioglu mesterhármast hozott össze a Magny-Cours-i fordulón (vagyis mindkét főversenyt és a superpole versenyt is megnyerte), délután üröm vegyült az örömükbe. Már a második verseny leintése után hozott a versenybíróság egy döntést, amelyben utólag megbüntetik Razgatlioglut a superpole versenyen, amiért az utolsó körben a tizes kanyarban kiszélesítette a pályát – vagyis ráment a pályát határoló zöld sávra. Íme az eset:

Bár Razgatlioglu nem nyert semmit a helyzettel – sőt, igazából veszített is, mert ezután picit korrigálnia kellett, amit Jonathan Rea ki is használt és leelőzte a török riválisát, aki csak az utolsó előtti kanyarban tudta visszavenni az elsőséget – utólag mégis egy hellyel hátrasorolták, így csak második lett. Ezáltal nem 13, hanem csak hét ponttal vezeti a tabellát.
Az esetről az érintettek is nyilatkoztak. Most halljuk őket.

Paul Denning, a Pata Yamaha with Brixx WorldSBK csapatfőnöke: „Örülök, hogy csak most kérdeznek, mert az első gondolatomat nem írhatnák le. Természetesen csalódottak vagyunk. A hétvégén egy hihetetlen csatát láthattunk a két bajnokaspiráns között. A csapatunk és Toprak számára is ez volt az első alkalom, hogy mindhárom versenyen győztünk. Kiélezett, de tiszteletteljes küzdelem volt a két fantasztikus versenyző között. Majd a második verseny vége után – amin pole pozícióból indultunk a Superpole verseny végeredménye miatt – a versenyirányítás egy óvást követően úgy határozott, hogy volt egy enyhe szabálysértés az utolsó körben, ahol Toprak megérintette a zöldet a tizes kanyar belső ívén.
Az óvást a Kawasaki nyújtotta be. Csalódottak vagyunk, mivel – megmondom őszintén – mi nem tettünk volna ilyet. Amikor egy versenyző nem szerez előnyt, és csak arról beszélünk, hogy a hátsó kerékből fél centi megérinti a zöldet, és amit a versenyirányítás maga is látott a tévéközvetítésből, úgy látták, hogy nem volt semmi probléma, mivel nem volt előnyszerzés, és nem egyértelmű, hogy ráment volna a zöldre. Ám miután megóvták az eredményt, minden eszközzel ki kellett vizsgálni az esetet – beleértve Jonathan fedélzeti kamerájának felvételét is. Ezáltal látták, hogy picit valóban érintette a zöldet. Ha a Kawasaki így akar játszani, akkor lehet, hogy a sportág légköre meg fog változni egy picit.”


A döntés sokakat felháborított, még több Kawasaki-rajongó is nemtetszését fejezte ki az ügyben a közösségi médiában. Ezekután a Kawasaki csapata is feltett egy közleményt a KRT instagram oldalára. Alább a közlemény:

Guim Roda, a Kawasaki Racing Team WorldSBK csapatfőnöke: „A kérdőjelek elkerülése végett szeretném kifejteni a KRT tényeit a Magny-Cours-i superpole verseny kapcsán. A verseny utolsó körében Raul (Raul Guzman, motorblokkért felelős technikus – szerk.), a csapat egyik szakembere, aki a szokásos módon a boxban ülve nézte a versenyt, megemlítette nekem, hogy szerinte Toprak az utolsó körben kiszélesítette a pályát, én pedig mondtam neki, hogy ellenőrizze és bizonyosodjon meg róla.
Példának okáért, amikor Assenban a versenyirányítás megbüntette Ana Carrascot az utolsó köréért, mert valaki kitolta őt a pályáról, az balszerencsés eset volt. Ana panaszkodott, de mondtam neki, hogy „a szabály az szabály, ezt el kell fogadnunk, és legközelebb okosabbak leszünk”.
Ha ezek a szabályok vannak érvényben, akkor nagyon fontos, hogy a határon motorozzunk – de ne túl rajta... és az egyik legfontosabb dolog, hogy a pálya határát ne lépjük át. A Magny-Cours-i pályának ezen része azon a szinten, ahol Rea és Toprak versenyzik, előnyt jelent. Kicsi előnyt – de előnyt. Nekem ez elegendő volt ahhoz, hogy a szabályokra hivatkozva jelezzem ezt a versenyirányításnak. Végső soron a döntés nem az enyém. Az FIM hoz független döntést, és az mindenkire egyformán vonatkozik. Toprak hihetetlen versenyt teljesített, a KRT-nél mindenki tiszteli azt a hatalmas munkát, amit idén végez. Rea és Toprak remek show-t nyújtottak a közönségnek, és biztos vagyok benne, hogy fognak ők még izgalmas versenyekkel elkápráztatni minket.”


Bár Guim Roda egy csapattagra hivatkozik, az alábbi videó arra utal, hogy maga Jonathan Rea kérte az ügy kivizsgálását. A videón az látható, hogy a verseny utáni parc fermében Rea a versenymérnöke, Pere Riba fülébe súg valamit, majd annyit mond, hogy "Nézzétek meg Guim-mel". (A videó alá Toprak Razgatlioglu két nevetős smiley-t kommentelt.)Végül halljuk az érintett Toprak Razgatlioglu véleményét is: „Számomra ez egy hihetetlen hétvége volt, mert ez volt az álmom – megnyerni mindhárom versenyt egy hétvégén, és nagyon boldog vagyok. Oké, valaki úgy döntött, hogy nem én nyertem meg a superpole versenyt, de számomra én vagyok a győztes, és nagyon élveztem ezt a csatát. Mindent megtettünk, amit lehetett, nagy köszönet a csapatomnak, mivel hihetetlen munkát végeztek. Versenyről versenyre fejlesztik a motoromat, és minden versenyen a győzelemért harcolunk. Nem nézem a tabella állását, mert minden versenyen a győzelemre és a jó pontszerzésre fókuszálok, és ezen a versenyen is a győzelemre megyek. Végezetül mégegyszer: nagy győzelmet szereztünk a második főversenyen, és nagyon boldog vagyok ma.”

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások