Supersport 300

Carrasco nyert, Gonzalez a történelem legfiatalabb világbajnoka lett

A címvédő sikerével ért véget a legkisebb kategória futama Magny-Cours-ban – de a legnagyobb ünneplés a második helyével a történelem legfiatalabb világbajnokává avanzsálódott Manuel Gonzaleznek járt.
A Supersport 300-as világbajnokság mezőnye úgy érkezett meg Franciaországba, hogy Gonzaleznek jó esélye van a cím bebiztosítására. A spanyol motorosnak a Scott Deroue-vel szembeni 38 pontos előnyéből 25-öt kellett megőriznie, ami azt jelentette, hogy ha negyediknél előrébb végez, akkor biztosan világbajnok, de még ha csupán kilencedikként ért volna célba, francia riválisának akkor is győznie kellett volna bajnoki reményeinek életben tartásához.
 
A kvalifikáció után mégis úgy nézett ki, hogy elmaradhat a bajnokavatás: míg Deroue a pole-ból rajtolhatott, Gonzalez csupán a 14. rajthelyet szerezte meg. A futam azonban már más képet mutatott: míg Deroue már a második körben elveszítette a vezetést, Gonzalez eddigre már fel is zárkózott a legjobb négy közé, ahonnan a verseny végig nem is került ki. Az utolsó körökre a Carrasco, Verdoia, Gonzalez, Deroue kvartett harcolt az elsőségért, és nagy csatában végül a címvédő spanyol hölgyversenyzőé lett az elsőség a két bajnoki rivális, Gonzalez és Deroue előtt.

A spanyol motoros ezzel 17 évesen és egy hónaposan a történelem legfiatalabb világbajnokává avanzsálódott, letaszítva a képzeletbeli trónról Loris Capirossit, aki 1990-ben-ben 17 évesen, 5 hónaposan és 12 naposan diadalmaskodott a 125 köbcentisek között. A legkiseb kategória mezőnye nem követi a Superbike- és Supersport-világbajnokságot Argentínába, így legközelebb október végén, Katarban csapnak ismét össze.

A futam végeredménye:


Fotó: WSBK Media


Hozzászólások